Știe cineva despre ce vorbesc?

Autor: Claudiu Dumitrache
Autor: Claudiu Dumitrache

*Acest material este prezentarea unor serii de articole viitoare. 

1.Noul stil de „muzică”/content din România este ascultat la orice colț iar vizionarile și fanii cresc notabil în fiecare zi. Nu pot decât să compătimesc anumiți interpreți și ascultători și să îmi fac griji pentru viitorul nostru. În momentul în care nu ești băgat în seama sau nu ai niciun statut social în nicio “turmă” (colectiv), sau nu ești recunoscut ca ceva anume, răspunzi la prima ofertă care ți se face, fie aceasta directă sau prin intermediul propagandei, căutându-ti refugiul și afilierea. Nu mai contează că nu e ceva benefic sau rațional. Contează doar că cineva te validează într-o anumită direcție, tu simțindu-te important de acum.

Un exemplu religios.
Un creștin ortodox merge la biserică, stă mai departe de Altar pentru că bogații stau în față, ei se împărtășesc primii și cu ei stă preotul de vorbă după slujbă, poate și înainte…
Cel din urmă se simte neapreciat, deși face aceleași demersuri pentru a fi creștin, diferă doar poziția socială comparativă cu a celorlalți (universal aceasta este irelevantă – nici măcar nu există…). Așa că el răspunde la faptul că Martorii lui Yehova bat la ușă și îi oferă o nouă religie, unde el se simte important și încălzit de toate vorbele frumoase, ridicându-și ego-ul, de fapt.

We need to belong – de aceea, cu toții ne agățăm de diferite grupuri, gang-uri , mișcări sau comunități de genuri muzicale, sportive, de voluntariat, artistice etc. Pentru afirmare, pentru validare, afiliere și recunoaștere, stabilitatea psihică de a aparține de ceva care ne transpune social într-un mod deosebit, benefic sau nu, rămânând la aprecierea și perceperea fiecăruia din exterior, după formarea pe care a primit-o în sens educativ , cultural, etic – astfel, pronunțându-se cumva sau trecând peste.
În realitate, cei care fac asta nu și-au găsit un scop bine definit. Se lasă influențați de aspecte imorale și noi tendințe de la formatorii de opinii, apăruți abracadabrant, peste noapte, înfluențându-i la rândul lor pe alții, și cel mai trist e că, de cele mai multe ori, victimele sunt copiii. Viitorul.

Adolescenți și copii care nu au fost grijiți prea bine și cărora acești influenceri le cresc ego-ul, dorințele imorale, sau le implementează o nouă atitudine pe care nici măcar nu o doresc, poate, în adâncul rațiunii lor. O abordează doar pentru că ar fi cool și de apreciat în aceste comunități…
În viața acestor persoane apar certuri în familie, între prieteni – un exemplu concret și des întâlnit este dorința de a ieși în cluburi pentru a arătă că există posibilitatea – când, de fapt, unii muncesc pe șantier de la 16 ani. Își dau banii pe lucrurile materiale cu care să se laude într-o noapte în club (haine, accesorii etc), acolo unde mai plătesc niște bani, din cei munciți din greu, apoi regretând cu singuranță și realizând că, de fapt, viața lor e o piesă de teatru și nimeni nu plătește bilet. Dar continuă pentru a rămâne pe poziție în grupul (sau mai nou…gang-ul) lor. Este doar o formă de refugiu prin care problemele materiale sau de personalitate și frustrările sunt uitate pentru câteva momente…
În orice caz, nu toți tinerii răspund la astfel de activități și trenduri. Unii aleg să stea mai ascunși sau chiar în umbră, învățând și dezvoltând concepte/viziuni inovatoare, prin care să contribuie la bunăstarea celor de lângă ei. Pentru că un creier sănătos, întotdeauna va căuta să fie de ajutor, nu dăunător.
Este o barieră clară între aceste două tipuri de tineri, despre care unii ar spune că diferențele sunt inscripționate în ADN, sau că, din cauza mediului, la unii au avut loc mutații genetice sau neuronale. Eu sunt sceptic în acest sens, ca în orice sens, de altfel și de obicei.
Am pretenția și încrederea  umorul, aluziile și seriozitatea mi se pot percepe de către cititor.

2.Vorbim despre tinerii care trăiesc, într-un fel, din viața publică…
Cel mai probabil sunt viitorii muncitori de șantier de dupa 2030, aceasta nefiind deloc o meserie rea.
Influenceri cu mulți urmăritori, ei promovand superficialiatea de fapt, doar arătând bine sau fiind promovați de superiori care au trecut inițierea și au ajuns în vârf pe ierarhia lor, care sunt invitați în cluburi abia deschise pentru a le face reclamă pe rețelele de socializare, sau care sunt contactați de diferite firme de management al vieții lor, oferindu-le contracte, evenimente la care să își facă apariția, produse gratuite pe care să le promoveze s.a.m.d. – …în viața reală, de cele mai multe ori, aceste persoane nu prea au mai mult de o conservă în frigider și 5 lei în buzunar. Și asta este foarte trist.

Mulți tineri se apucă de acest fenomen numit videoblog, în care se presupune că ai ce dărui și împărtăși, doar pentru că le este frică de muncă, pentru că nu au înca un scop și pentru că îi văd pe mai marii vloggeri făcând bani degeaba. Să fim serioși, nu e cazul să spunem că aceștia Muncesc. Este adevărat că se depune efort, dar este în zadar, fără scop, fără a transmite o informație care are un efect benefic asupra publicului. Nu este un act conștient. Sau așa îmi place mie să cred, ca să nu intre la acte conștiente și malefice.

Nu poți asemăna marile gang-uri cu Levi Elekes, când e clar care le sunt orizonturile. Ei vor spune că este doar content diferit. Levi ar spune-o datorită pacifismului său, iar gang-urile ar spune-o pentru a se salva.
Desigur că un vlogger inconștient nu va recunoaște niciodată faptul că e mai ușor să ai o viață de vedetă, să bei și să mănânci gratis, să ai haine scumpe, să faci bani pe reclamele la sucul pentru care Levi face antireclamă și să îndobitocești, să conduci adolescenții și copiii pe drumul către moarte, boli, prostie, viață trăită inconștient și stări de zombie. Este de acceptat atunci când ești malefic, iar scopul tău benefic nu este activat. Poate tipii și tipele despre care vorbim chiar își vor uni forțele de influență, cândva, pentru a schimba sistemul și a pune accent pe valorile morale.

Mă înspăimântă puțin când le văd fețele elevilor pe stradă sau în tramvai, cu o mare siguranță și mândrie pe ei, ascultând trap-ul și rap-ul tinerilor “artiști” români. De parcă au atins iluminarea sau ceva de genul acesta…
E atât de penibil și înspăimântător, în același timp. E ca un sindrom, ca un handicap, ca o boală cruntă pe care cu greu o mai poți trata după ce ai fost infectat.

E neomenesc să avem atâtea resurse și talente care nu își pot da frâu liber propriei viziuni artistice, aducând conținut de calitate, acestea fiind sfidate de actualele „repere” în cultura românească.
Ajungem să idolatrizăm vloggerii și cântăreții cu „talent” în nume, când, de fapt, sunt doar niște rateuri momentane. Ne ducem din ce în ce mai mult la fund, iar exemplele bune, care îndrăznesc și se dedică culturii, sunt prea puține pentru a le face față celor “mai puțin bune”, pentru a-i motiva pe tineri. Socotind la o scară mai largă în timp și spațiu – constatăm că identitatea noastră este, cumva, amenințată.

3.Lipsa educației copiilor și chiar a profesorilor, adăugând non-valorile percepute ca valori reale în ultimii ani, au efecte…
Un exemplu și o problemă care persistă îngrijorător, rușinos pentru noi ca specie superioară și guvernatoare.
Din gimnaziu până în facultăți, găsim aceleași tipuri de hărțuire, diferând doar gradul de gravitate. Grav și mai puțin grav. Nu doar adolescenții se hărțuiesc. Putem găsi și cazuri în cancelarie sau între profesor și elev. Profesori ce nu sunt apți pentru a îndruma, susține și motiva un elev spre evoluție – vedem tot mai des, chiar și fără să recunoaștem, neștiind că, închizând ochii, contribuim la o probabilă eroare în viață cuiva.

4.Unii artiștii nu plătesc sucul sau masa din club…
Stând la masă cu artiști din diferite domenii, vine unul fără domeniu, căruia i-ai putea da profesia de „scandalagiu” sau „bufon” (cum spunea tatăl Vadim), și care nu se poate ancora în niciun subiect de dimensiuni… peste mediocru. Începe să dea din gură ca o țață, că a realizat, că a câștigat bani și că face o sută de mii sau un milion de urmăritori pe Instagram. La sfârșitul mesei, după ce mănâncă și bea și se laudă – ce face? Se scuză și pleacă pentru a nu plăti. Poate nu are, poate are și e zgârcit… Enigmă?

#Putem

Este dovedit științific, spiritual și antroposofic că, oamenii sunt stăpânii Pământului și ale tuturor celorlalte vietăți ce trăiesc pe Pământ sau în Pământ, oamenii având puterea de a controla și a se impune.  În unele cazuri, noi avem puterea de a genera și fenomene artificiale în natură, fapte care dovedesc evoluția noastră la nivele foarte înalte. Suntem demiurgii acestui Pământ, pe cât de bine îl putem îngriji, pe atât de „bine” îl putem distruge. Trecând prin toate timpurile pe care le cunoaștem și ajungând în zilele noastre, descoperim, grație geniilor, faptul că suntem cea mai inteligentă rasă de viețuitoare, excluzând teoriile, mitologiile sau declarațiile pământenilor în care se relatează despre alte creaturi superioare, precum zeii respectiv rasele extraterestre. Avem puterea și abilitatea de a crea echilibrul aici, pentru că este necesar. Armonia ne-a permis asta, ea fiind guvernatoare în Univers – a știut, măreața, că avem nevoie de echilibru. Trebuie să aprofundăm subiectele tabu pentru a nu ne distruge și pentru a nu ne pierde culturi, identități, istorii și pe Dumnezeu.

Nu putem da teorie lui Dumnezeu atât timp cât trăim în infinit. Dar, prin semidoctismul nostru omenesc, ajuns la aceste nivele ale cunoașterii, putem să fim niște semidocți mai buni. Avem probleme de personalitate? Nu ne idetificam plăceri și hobby-uri în afară de a sta pe Tik Tok? Nu putem face diferența dintre un material serios și o parodie imbecilă de la tv? Nu am auzit de Luminița Anghel și participăm la Eurovision? Credem că noua ordine mondială e același lucru cu încălzirea globală? Jucăm teatru fără să ne dăm seama că o putem face și pe scene? Toate răspunsurile le avem deja. Tot ceea ce trebuie să facem e să le conturăm pentru a le concretiza și a le valida: Filocalia.

3 thoughts on “Știe cineva despre ce vorbesc?

  1. Foarte bun articol și e important că vine de la autor foarte tînăr. Dacă rea sccris de cineva de vîrsta mea, nu cădea la fele de bine. Se putea spune că vine „moșul” ăsta și ne dă lecții!

  2. Foarte interesant, îmi aduce aminte despre viziunea lui Socrate din lucrarea ,, Republica “ in privința poeților.

    Vlogul și muzica se consuma, cartea mai greu.

    Dacă ar fi sa existe material video, care sa conțină informația ta, dacă ar fi sa fie toți oamenii de cultura vloggeri sau cantăreți, sunt sigur ca am fi la alt nivel.

    Frumos!

  3. Deosebită viziune, domnule Dumitrache! Va apreciez sinceritatea și faptul că sunteți un cutezător în apărarea valorilor noastre culturale. Am fost informată de publicarea acestui articol care m-a încântat și mi-a dat speranța pentru viitorul nostru cultural, românesc, de la OMUL care ne-a făcut cunoștință la Ambasada SUS… V-am menționat acestea, pentru a vă da seama cine sunt, folosind acest pseudonim. Succes în activitate și Doamne-ajută să ne revedem cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.