Între DREPTATE și JUSTIȚIE

Autor: Rudy Moca
Autor: Rudy Moca

Din respect pentru Limba Română, din respect pentru corectitudinea mesajului și a cuvântului scris/spus, din respect pentru justiție și morală, din respect față de OM, voi face apel la DEX al LimbiiRomâne: Cuvântul: Dreptate = principiu moral, care cere să i se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine ; cuvântul Justiție = Virtute morală care ne face să respectăm drepturile celuilalt ; Asimptomatic (depre boală ) = care nu prezintă simptom clinic al bolii ; Prezumtiv = probabil, ipotetic, presupunere, bănuială ! Care este ,,legătura ,, dintre aceste cuvinte ? Îmi doresc să-mi clarific informațiile care mi se transmit – mie , cetățean liber într-o țară europeană – de către cei trei ( Trei, Doamne si toți trei !) comunicatori,,super-oficiali” ai guvernului Romaniei , vizavi de vremurile pe care le trăim , în plină criză de…. toate !

,,Dreptatea” și ,,Justiția ” ( intre ele )-își permit compromisuri , funcție de interesele lor, în defavoarea celor slabi și manipulabili ! Unii medici , oferă diagnosticul prezumptiv – asimptomatic- bolnav de covid 19, asumandu-și funcția de inchizitori, dispunând ,,izolarea / carantinarea forțată”( ca in cazul președintelui CJ-Galați) ; unii magistrați ,,scot castanele din foc , folosindu-se de mâna medicilor” și decid începerea raziilor -prin domiciliile cetățenilor , pentru a zădărnici răspândirea pandemiei ! Forțele de ordine ,,execută , nu discută” ordinele ! Testările ,,asimptomaticilor” sau acelor cetățeni care plătesc 100 euro pentru a avea un act oficial-constatator, realizează că …,,se mai întâmplă și greșeli ” și, din om sănătos , te duc – cu forța- in carantinare, unde ai șansa să te îmbolnăvești de covid-19 ! Mă uit la știri și mă cutremur , când văd că într-un laborator de testări covid-19 , se ia din recipientul cu probă sangvină – cu un absorbant special , o probă de sânge și se întroduce într-o eprubetă. Cu același absorbant special – nedezimfectat , se ia dintr-un alt recipient-colector ( al altui testat!) sânge și se introduce intr-o altă eprubetă ! Asta-i greseală, neglijență, nepăsare, indiferență sau …procedură medicală ?Nu cumva asta este ,,cauza” atâtor testări cu rezultat fals ? În temeiul celor de mai sus , CÂTĂ CREDIBILITATE are Dreptatea, Justiția și CARE ESTE LIMITA deontologiei profesionale a unui medic – vizavi de ,,substitirea sa” in judecător / inchizitor….sau al unui magistat ,,ce se substituie” in medic diagnostician ?

Există un principiu al moralității între Dreptate și Justiție ? Exista responsabilitate moral-civic-profesională , în profesia de medic sau cea de magistrat ? Mai funcționează principiul : ,,Dura Lex , sed Lex”, pentru a consfinți aforismul ,,Nimeni nu-i mai presus de lege”? …. Poate trăim in vremurile lui ,,Divide et impera” și nimeni nu ne spune , pentru că o comunitate dezinformată și ne-educată , este mai ușor de manipulat ! Trebuie / musai să ne protejăm de ,, sarcov-covid -19”, să zădărnicim răspndirea bolii , prin atitudine și comportament responsabil al protecției noastre și al celorlalți . Da ,asta trebuie să facem ! Dar, ,,distinșilor guvernanți” OPRIȚI-VĂ din a ne ,,înregimenta în efect de turmă manipulabilă” ! ,,Proști ,- da mulți ”- era o replică a lui Lăpușneanu, …….. nu din ,,opera nescrisă (încă ) a Pandemiei din România anului 2020 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *