Moartea unui laureat al Premiului Nobel: George Emil Palade

Stiinta universala are destule exemple de specialisti romani de mare valoare, recunoscuti pe plan international, dar numai unul din ei a cucerit premiul Nobel. Unele descoperiri facute de romani poarta azi alte nume, datorita faptului ca societatea internationala Poate ca merita sa amintim aici cazul Magnetonului Bohr, calculat in realitate nu de Niels Bohr ci de Stefan Procopiu (momentul de dipol al electronului din atomul de, sau cazul lui Paulescu, adevaratul descoperitor al insulinei, pentru care altii au luat premiul Nobel in 1923…

Dar sa nu uitam ca de multe ori nu exista echitate in lume; cazul premiilor Nobel pentru pace luate de oameni care nu meritau nimic este notoriu. Inechitati mari se fac si azi: de exemplu cuplul de fizicieni Penzias si Wilson au luat premiul Nobel pentru descoperirea fizica (intamplatoare) a radiatiei de fond a Universului, in timp ce fizicienii care prezis aceasta descoperire prin calcule…nu au fost onorati cu nimic.

Cazul Palade a fost din acest punct de vedere unul fericit: un om de stiinta roman, nascut la Iasi in 1912, care si-a luat masteratul la facultatea de medicina Carol Davila din Bucuresti (in 1940) si care (cu anumite ajutoare) a reusit sa plece din tara in perioada stalinista, dupa ce si-a luat doctoratul la Bucuresti. Ultrerior a lucrat la Institutul Rockefeller in cercetarea medicala (el a fost primul care a utilizat microscopia electronica in studiul celulei) iar apoi a studiat motorul care transforma energia chimica a alimentelor in energie utilizabila pentru functionarea celulelor, in mitocondrii. Cum am amintit odata, mitocondriile sunt esentiale pentru functionarea oricarui organism si contin un cod genetic usor schimbat fatza de cel al restului celulelor vii, dovada ca a existat candva o competitie (in evolutie) intre cel putin doua coduri genetice diferite (mitocondriile continand Uracil, o baza care nu apare in restul lumii vii).
Pentru meritele sale indiscutabile el a primit premiul Nobel in anul 1974, precum si alte numeroase premii pentru lucrari „esentiale pentru biologia celulara, inclusiv pentru dedscoperiri in domeniul organizarii functionale a celulelor.

Ministrul suedez Sven Andersson, soţia sa şi George Emil Palade, în vizită la Castelul Stockholm cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului Nobel Foto:Guliver / Getty images
Ministrul suedez Sven Andersson, soţia sa şi George Emil Palade, în vizită la Castelul Stockholm cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului Nobel Foto:Guliver / Getty images

Sudiul organelelor si a comunicarii pe cale chimica intre componentele celulei i-au asigurat un loc deosebit in stiinta moderna.
Acest om s-a stins acum din viata, in 8 octombrie 2008, fiind niversal apreciat si laudat pentru succesele sale, fara de care biologia celulara nu ar fi azi la nivelul la care este.

In perioada comunista i s-au negat in mod sistematic unele merite; intre altele a fost acuzat ca a facut experiente pe delfinii din Marea Neagra. Este prea devreme sa stim tot adevarul in aceasta privinta, dar in lunile urmatoare vom afla cu siguranta cu mult mai multe date despre el.
Oricum, G.E. Palade a sporit respectul mondial pe care si l-a impus in trecut stiinta invatata si practicata in Romania iar pierderea lui este regretata de multi specialisti din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *