Un eseu filosofic cuprinzator…

La Editura Herald, în Colecția Quinta Essentia, a apărut în 2016 volumul ”Anatomia melancoliei”, de Robert Burton. Traducător: Iustina Cojocaru.

Spre deosebire de Bacon, Burton afirmă că cea mai mare necesitate a omenirii este cunoaşterea psihologiei, nu a ştiinţei naturale. Tratatul său vast analizează în detaliu omniprezenta boală iacobină – melancolia – despre care medicina vremii considera că este provocată de un exces de bilă neagră, conform teoriei umorilor, foarte răspândită în acea perioadă. Cartea lui Robert Burton a fost publicată sub pseudonimul Democrit Junior, în 1621, şi s-a bucurat de o mare popularitate.

Mai târziu, mulţi autori au fost foarte influenţaţi de umorul, dibăcia lingvistică, erudiţia şi aspectul creativ al acestei lucrări. Samuel Johnson o consideră una dintre cărţile sale preferate şi aceasta a continuat să se numere printre lucrările favorite ale scriitorilor din secolele XX şi XXI, printre care Anthony Burgess.

*Anatomia melancoliei este considerată una dintre cele mai valoroase lucrări ale omenirii, având în vedere că se fundamentează pe un summum de întrebări şi răspunsuri generate de provocările existenţiale; astfel, volumul de faţă devine o sinteză a cunoaşterii solide a vremii, un adevărat tratat de dimensiuni enciclopedice, de cunoştinţe vaste din medicină, mitologie, literatură, istorie – un eseu filosofic cuprinzător. Copleşitoare prin vastitatea domeniilor pe care le sondează, opera lui Robert Burton se constituie într-o construcţie magnifică, unică şi valoroasă atât pentru literatură, cât şi pentru începuturile unor noi domenii ale cunoaşterii, precum psihologia, psihosociologia şi psihanaliză.

Robert Burton (1577-1640) a fost un cărturar englez care şi-a desfăşurat activitatea la Universitatea Oxford şi a devenit cunoscut datorită lucrării Anatomia melancoliei, scrisă cu intenţia manifestă de a se autovindeca prin scris de depresia care l-a afectat toată viaţă.

A trăit la Oxford, mai întâi ca elev la Colegiul Brasenose, apoi ca student la Christ Church. A studiat diverse materii. A fost numit vicar al bisericii St. Thomas din Oxford, în 1616. Burton era matematician şi se ocupa ocazional cu astrologia. Foarte mulţi scriitori care i-au urmat lui Burton au fost profund influenţaţi de tratatul său enorm, pe care criticii îl consideră „încântător”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *