Ieri, la SPA „Laguna Blue”, oră târzie, lume puțină. Vreo doi rătăciți prin saune, iar în jacuzzi, doar eu și-un băiețel de șapte ani (sau așa se lăuda el). Ceasul de pe perete e departe, chiar în capătul opus al sălii, ochelarii nu-i am pe nas, dar am nevoie să știu cât e ceasul, căci simt că timpul alocat răsfățului e aproape de expirare.
Privind la bulbucii din jacuzzi, gândul îmi fuge la scăldătoarea Vitezda, întrebându-mă dacă așa arătau apele când se tulburau atunci când se cobora un înger al Domnului. Na la mine! Acolo, cel care zăcea de 38 de ani I-a spus lui Iisus că nu se poate vindeca deoarece nu are om să-l arunce în scăldătoare. Dar eu aveam om, ca să aflu cât e ceasul. E drept, un omuleț așa, dar ce nu poți face cu omuleții ăștia plini de suflet. Îl întreb pe micul meu companion dacă, din poziția în care se află, vede ceasul și-l rog să-mi spună cât este. Fără să mă gândesc vreo clipă nici că nu l-ar cunoaște, nici că nu l-ar vedea.
– Vă spun imediat, sare omulețul.
Și, până să-mi dau seama ce face, a țâșnit din jacuzzi, a luat-o lipa-lipa, desculț pe gresie (spre îngrijorarea mea profundă, gândindu-mă că ar putea aluneca, făcându-mi reproșuri că mai bine îmi țineam gura). Îl urmăream de departe, pregătită să intervin la o adică (am presupus că adultul care-l însoțea era în saună ori la salină). Mi-a stat un pic inima când l-am văzut pe marginea piscinei pentru adulți, apoi ocolind-o și, ca să nu-mi stea de tot, am închis ochii. Când i-am deschis, omulețul se îndrepta lipa-lipa spre mine. A intrat în bazin și-a decretat: „Este opt si aproape zumate”. Iar în timp ce a rostit „jumate”, și-a pus mânuțele într-o poziție închipuind cele două limbi ale ceasului, formând cu acestea un unghi din care am înțeles că era, de fapt, opt și un sfert. Apoi, a simțit nevoia să se explice:
– La grădiniță, ne-au învățat numai ora exactă și cu jumătăți.
– Nu-i nimic, vă vor învăța și restul.
– Păi acum sunt la școală și nu ne-au învățat.
Bineînțeles! La școală vă învață direct sisteme de ecuații.
O vreme, s-a lăsat o tăcere între noi, timp în care se auzeau numai bulburucii fierbând.
– Vrei să înveți și cu sferturi?
– Da, vreau.
I-am explicat o singură dată cum stă treaba cu „și un sfert”, unde trebuie să fie limba ceasului și a decretat: „Am înțeles. Acum știu!” N-am mers mai departe cu studiul ceasului, că omul venise la relaxare, nu la școală. Mă uitam la el, cât e de frumos, de politicos și mai ales de săritor. M-a uns pe suflet. Ce mare chestie! Să nu ai puterea ori știința să îl ajuți pe celălalt în mod deplin, dar să faci tot ce-ți stă în putință ca să-l ajuți. „Este opt și aproape jumate”. Iar el, un omuleț și jumătate. Gândeam, privindu-l zbenguindu-se, ce lucru mare ar fi ca noi, adulții, să ne amintim mai des să fim copii. Cu siguranță n-ar mai exista bolnavi care să zacă timp de 38 de ani pentru că nu au om.
Slobozia, 29 mai 2016
Florentina Loredana Dalian
S-a născut în Bucureşti, la 29 martie 1968. A absolvit cursurile Școlii Generale nr. 1 Munteni-Buzău, Ialomița, ale Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Slobozia (la clasa de informatică) și ale Institutului Politehnic București (Facultatea de Tehnologie Chimică Anorganică).
Locuiește în Slobozia, unde își exercită profesia de inginer chimist.
A publicat următoarele volume de proză și poezie:
- „Deal fără turme” – haiku, editura PIM, Iasi, 2020
- „Ostrov” – poezie; Editura „Detectiv Literar”, București, 2019
- „De râsul Cucilor”, volum de proză scurtă umoristică în colaborare cu umoristul constănțean Ananie Gagniuc – Editura „Dobrogea”, Constanța, 2018
- „Domnișoara Nimeni” – poezie ; Editura „Eikon” București, 2017
- „Miss Univers” – proză scurtă umoristică, Editura „Dobrogea” Constanța, 2017
- „Înainte de magnolii” – roman; Editura „Tipo Moldova”, Iaşi, iunie 2014
- ”A unsprezecea poruncă” – proză scurtă; Editura „Rafet”, Rm. Sărat, 2012 (ed. I); Editura „Eikon” Cluj-Napoca, 2014 (ed. II)
- „Scrisori netrimise” – roman; Editura Fundaţiei Culturale „Antares”, Galaţi, 2011
- „Aceeaşi lună peste sat” – proză scurtă; Editura „Remus”, Cluj Napoca, 2010
- „Şi copiii se îndrăgostesc” – proză scurtă; Editura „Clubul Saeculum”, Beclean, 2008
A obținut premii literare pentru proză, poezie, dramaturgie, proză umoristică și haiku.
- Publică în reviste literare/ culturale din țară, printre care amintim: „Lumina literară și artistică”, „Leviathan”, „Detectiv Cultural”, „Helis”, „Literadura”, „Spații Culturale”, „Scârț”, „Baaadul literar”, „Cafeneaua Literară” ș.a.
- Este prezentă cu creații literare în mai multe volume colective și antologii și este cuprinsă în Dicționarul Personalităților Ialomițene și în Albumul-monografie al comunei Munteni-Buzău.
- Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membră fondatoare a Clubului Umoriştilor Constănţeni „Prăvălia cu umor” și a Asociației Culturale „Leviathan” din București și membră a Uniunii Epigramiştilor din România și a Societăţii Române de Haiku București.
Despre creațiile sale au scris: Adrian Dinu Rachieru, Ion Roşioru, Marius Chelaru, Virgil Diaconu, A. G. Secară, Passionaria Stoicescu, Titi Damian, Liviu Comşia, Valeria Manta Tăicuțu, Daniela Șontică, Stan Brebenel, Tudor Cicu, George Corbu, Romeo Aurelian Ilie, Ionuţ Caragea, Aurel Podaru, Maria-Daniela Pănăzan ș.a