ZIUA CULTURII ROMÂNEȘTI , SĂRBĂTOAREA ETERNITĂȚII NEAMULUI REVERBERAȚIILE POTLOGENE ÎN ACTIVITATEA CENACLULUI GEORGE COANDĂ

Autor: Valentina Vasile

ZIUA CULTURII ROMÂNEȘTI , SĂRBĂTOAREA ETERNITĂȚII NEAMULUI
REVERBERAȚIILE POTLOGENE ÎN ACTIVITATEA CENACLULUI GEORGE COANDĂ

Astăzi nu este o zi a vorbelor ci una a simțirii și recunoștinței ,a trăirii ,aceea ce este mai bun și adevărat în conștiința. Este ziua când nu celebrăm doar un mare poet MIHAI EMINESCU ,dar este și o zi de reflecție,asupra culturii în genere, și a proiectelor culturale naționale.

Cum suntem așezați aici ,pe o moșie brâncovenească, proiectele noastre locale trebuie așezate sub patronajul moral al păstrării ,conservării și respectării valorilor de patrimoniu ,unele dintre ele de interes național și european. A fost coordonata majoră a activității cenaclului GEORGE COANDĂ ,care a prilejuit cunoașterea localității, a istoriei satului,a elementelor de cultură materială și spirituală.
VIZITAREA COMPLEXULUI BRÂNCOVENESC,a BISERICII, a vechiului TÂRG, a caselor de patrimoniu local ,cele mai vechi imobile ,CASA BREBENEL 1883 și CASA ÎNV. MIHĂILESCU1901au oferit reale perle de arhitectură specifice epocii.PĂSTRAREA inventarului casnic și gospodăresc au atras atenția despre statutul social și economic al POTLOGIULUI LA ÎNCEPUT DE SEC AL20-LEA.

Avem o comoară de frumuseți încă neștiută ,păstrată în arhivele personale ,dintre care multe au fost apreciate cu ocazia diverselor evenimente, organizate la noi de către cenaclu. TRECUTUL bate la porțile prezentului,aducând aminte de răstriștiile, încleștările și căutările atâtor generații care ne obligă. În cinstirea lor , a atâtor EROI, risipiți pe cărări de istorie mi-a fost greu să-i amintesc pe toți. Credinței și crezului în sacrul nume al libertății și unității noastre .Îl întâlnim în cartea lui CEZAR PETRESCU ,ROMANUL lui EMINESCU,pe colonelul BOTEANU, nimeni altul decât unul dintre proprietarii moșiei de la PITARU,astăzi proprietatea distinselor doamne ILEANA și CORINA SPIRESCU .Prezent la ceremonia de la Mânăstirea PUTNA ,unde se întâlnise cu MIHAI EMINESCU , ION SLAVICI ,CIPRIAN PORUMBESCU, COL. BOTEANU FACE CEL MAI EMOȚIONANT GEST DE RECUNOȘTINȚĂ ȘI RESPECT. Cred că vă va impresiona prin puterea exemplului și măreția lui. Și tot așa i-au tremurat buzele și i s-au învăluit ochii,când maiorul BOTEANU,atunci întors de pe frontul Franței, a descins centurionul de aur și îngenunchind a așezat sabia pe mormântul marelui voievod și cârmuitor de lupte,de mult adormit în veac .GEST măreț , dincolo de cuvinte,el oșteanul de rang înalt a cărei familie vânduse MARIEI BRÂNCOVEANU , moșia de la Boteni.Aș vrea să am putința de a-i numi pe toți făuritorii de frumos ai satului , generațiile progresiste ale sec 19-20,,greci,aromâni,bulgari, sârbi ,nemți ,austrieci dar și țigani .

Toți de-a lungul timpului și-au împletit la POTLOGI, elementele de limbă și cultură formând o societate multietnică, tolerantă și progresistă, model de bune practici în epocă. Pentru parteneriatul, susținerea șau participarea la activitățile de promovare a patrimoniului istoric ,spiritual și material care definesc orizontul cultural potlogean, mulțumesc cu înalt respect și recunoștință următoarelor personalități ,instituții ,asociații, scriitori și persoane:
Dl-ui ACADEMICIAN IOAN AUREL POP ,PROF.DR.GEORGE COANDĂ, ARHIVELOR NAȚIONALE BUCUREȘTI ,DL. DR .CLAUDIU TURCITU ,ARHIVELOR JUDEȚENE TÂRGOVIȘTE , CURTEA DOMNEASCĂ TÂRGOVIȘTE ,D,-LUI DR CÂRSTINA OVIDIU, CULTULUI EROILOR ,ASOCIAȚIA DAR DEVELOPMENT ,ALEXANDRA ȘI CRISTIAN BRUTARU, EDITURII BIBLIOTHECA ,D-LUI STANI ION , SOCIETĂȚII SCRIITORILOR DÂMBOVIȚENI,UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, DAR ȘI DISTINȘILOR POEȚI ,CRITICI ,REDACTORI ,CERCETĂTORI DIN GRUPUL DE LA BUCUREȘTI – PROF.DR. NAE GEORGESCU ,CRITICULUI AURELIU GOCI ,VILIA BANȚA ,CLAUDIA VOICULESCU, DR CORNELIU D ZEANĂ. ADAUG NUMELE OAMENILOR LOCULUI CARE NE REPREZINTĂ LA ÎNALTE STANDARDE LITERARE: D-NA MARIA DOBRIN ,POETUL ,TRADUCĂTORUL DIN LB. TURCĂ COL. ILIE MARIAN ,ALBU GHEORGHE , ARTISTULUI CLAUDIU DUMITRACHE. PREZENȚĂ TIMIDĂ ÎN PEISAJUL LITERAR LOCAL ESTE ȘI DNA MARIANA NAE, RAPSOD POPULAR DE O ÎNALTĂ ÎNCĂRCĂTURĂ LIRICĂ .

Lăsăm o floare și o lacrimă pe o pagina de carte în memoria d.lui ȘTEFAN NEAGU și ING. IOSU care au zburat pe aripa timpului cu dor de POTLOGI . Și din prea plinul sufletesc al zilei, mulțumesc copiilor mei pentru susținere cu încrederea că vor duce mai departe minunatele valori ale unicului și inconfundabilului POTLOGI /
LA MULȚI ANI TUTUROR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *