Catharsis universal cu Yann Tiersen

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)

În urmă cu 4 ani, mi s-a recomandat filmul Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001), o capodoperă franceză, în regia lui Jean-Pierre Jeunet, ce m-a inspirat și încântat profund.

Una din melodiile coloanei sonore din acest film este ceea ce putem numi operă superioară (sau genială). Compozitorul a reușit să redea emoții pe care, cu siguranță, cei care ascultă pentru prima dată melodia, nu le-au mai simțit. Pianul creează o stare de plutire, pătrunde în conștiință,  făcând ascultătorii să fie cât mai prezenți și sinceri în mod absolut, ajutând la regăsirea de sine, trimițându-i pe o cale spre înțelegerea menirilor.

Acultând pianul, parcă acesta îmi spune povestea lumii ajunsă la final, conchizând, în 2 minute și 38 de secunde, toată neînțelegerea de-a lungul miilor de ani.

Vorbesc despre melodia La Valse d’Amélie, compusă și interpretată de Yann Tiersen, care poate fi ascultată atât în varianta de pian, cât și în alte intepretări instrumentale făcute de alți artiști. Melodia la pian, construită în prima parte printr-un adagio, crește apoi intentsitatea, comunicând mesajul „acceptă și șterge-ți lacrima”. Putem percepe mesajul în modul dramatikós ascultând pianul, sau în mod mai vesel, pierzându-și din esență, prin celelalte versiuni.

Recent, ascultând această melodie, am simțit a scrie câteva versuri care se pot interpreta vocal pe toate variantele instrumentale ale compoziției. Împărtășesc această simțire cu voi, dorind să o includ și în volumul de adaptări pentru melodii din limbi străine în limba română, pe care îl pregătesc anul acesta.

 

*VERSURI

 

Epilog

 

(0:20 minute)

În lumea mea

Au fost numai câțiva

S-au bucurat

Sau întristat

 

Cât a plâns pământul

Am împletit cuvântul

Mulți au murit

Iarna s-a-negrit

 

Unii ne-au mințit mult

Alții ne-au iubit mult

Cât vom mai cânta

Ne vom bucura

 

(1:13 min – solo piano)

***

 

(1:28 min)

Unde-i marea

Cer plecarea

Cer să zac

Cer să tac

 

Într-un Dumnezeu

Am crezut mereu

Se frânge sufletul

Cer să fiu un fum

 

De mi sa va da

Mă voi bucura

Ori sunt un martir

Și voi lupta cu jind?

 

 

La Valse d’Amélie – Yann Tiersen (Version piano)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *