Regal Literar

Liliana Popa – despre scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu

Paula Romanescu

Bună este  sub  înaltul  cerului de azi pe care zadarnic am încercat să îl pictez, cenușiul repliat mai scrie epistole și bună a fost ziua în care -am cunoscut-, la Potlogi, pe doamna Paula Romanescu.

Chiar dacă iarna vrajbelor lumii noastre nu se dă dusă  și primăvara nu-și întinde brațele  cu legănări de lumină,  a rămas boarea acelei zile cînd am vorbit prima oară cu dumneavoastră de parcă venise o primăvară  “cu vii jaruri albăstrii în pajiștea privirii …”. “Un greier își încerca arcușul printre ierbi ca o mirare picurată în gînduri precum “marea filosofie a pruncului incocent”.

Sînteți un om de sărbătoare, doamnă Paula Romanescu, bucuria de a schimba idei cu dumneavoastră, de a ne aminti de alte palate și de alți scriitori,  de  Victor Hugo și cufărul său, bornă de acum în casa sa din Place des Vosges,  mi-a adus o liniște adormită în amintiri.

Vizita în Palatul Brâncovenesc  pare că  a fost un pretext pentru mine, pentru a o descoperi pe Paula Romanescu, pentru a  descoperi starea de personalitate a unui scriitor care alunecă într-un februarie cenușiu, amorțit, amuțit  din real în paradigmele unei lumi agonice în care doar istoria  mai e declinată.  Un hoinar  prins în tensiunea dintre cognoscibil și incognoscibil, dintre gînd și cuvînt, cu un  sumum de întrebări elaborate, reelaborate ce stau să se prăvale înspre lume, jocurile trecerilor…

Și așa am început am prins  a căuta “frunzele ce căzînd se înălțau, din “rariștea de ceruri de unde  apele își iau clarul” și a descoperi poeme”le ivite “din întîmplarea că am auzit glasul umbrelor și că, vrând să-l înțeleg, l-am îngânat la rându-mi cu speranța că poate într-o zi, o altă voce, din alt timp, nu va lăsa neânțelesul să se înstăpâneascp peste limbaj, fiind la rîndul său ecou … luminii”.

Sugestive interpretările sale “Regatul meu – Stejarul pus de tata e regele grădinii”, în care “Tihna – Torsul pisicii-n poală” contrastează cu secolul XXI, iar “Iubirea – rămîne aceiași bucurie ce-ți lasă gust de proaspăt amar”. “Risipa” inutilă și grea – “O, cît potop de frunze pentru-o singură toamnă !” în care “Legea – Oricare vis are drept la culorile lumii, spunea un orb”.

Reflexivă,  regăsindu-se într-o reverie reflexivă între taina vieții și a morții, trăind parcă între vieți paralele, Paula Romanescu reflectînd asupra condiției umane, a scriitorului, a artistului, a zeului, hmerei  devine un pelerin scriptural ce trasează repere, granițe, legi ce ar fi trebuit scrise și portretul unei lumi pe care eu, Liliana Popa, nu aș ști să o definesc azi, 16 februarie 2021.

 

LILIANA POPA

Liliana Popa – istoric de artă și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei –  Universitatea Națională de Artă din București și a urmat, în 2002, Cursuri  de Renaștere  la Institutul Michelangelo din Florența – Italia (Michelangelo Institute of Florence – Via Ghibellina, 88, 50122 Firenze, Italia), fiind prima româncă înscrisă la Institutul Michelangelo din Florența. Din 1990, este reporter, redactor la Radiodifuziunea Română (str. General Berthelot nr 60- 64).

Volume de poezie :

1. Portretul în oglindă – editura Tracus Arte, 2014;

Volum lansat: 7 aprilie 2014, la Muzeul Literaturii din bd.Dacia 12.

Cronici literare: Emil Lungeanu în revista “Luceafărul”, Mircea Bîrsilă în revista “Argeșul”.

Prefața de Ioan Groșan, semnal editorial de Horia Girbea în revista “Luceafărul”;

2. Stăpână pe tăcerea mea – editura ART Creativ, 2015; volum lansat la librăria Sadoveanu de pe bd. Magheru.

Cronici literare: Nae Georgescu în revista “Cronica din Iași”, Mircea Bîrsilă în revista “Argeșul”; cu o postfață de Daniel Cristea Enache;

3. Luna nu intră niciodată pe fereastră – editura Tracus Arte, 2018;

Volum lansat 20 ianuarie 2018 la Muzeul Literaturii din str. N.Cretulescu.

Cronici literare: Ana Dobre și Mircea Bîrsilă;

4. Nu mai cred în distanța dintre paralele – editura Betta, 2020;

Volum editat în urma acordării premiului special  “Clara Mărgineanu” din cadrul “Concursului Național de Poezie Radu Cîrneci”, ediția a III-a, organizat de revista “Arena Literară” și “Asociația Difuzorilor și Editorilor – Patronatul Cărții”.

 

Volume de interviuri:

1. Contemporani în mileniul III – volumul I – editura Semne, 2018;

2. Contemporani în mileniul III – volumul II – editura Semne, 2019.

Coordonator al Cenaclului literar ‘Poeții cetății’ și organizator de evenimente culturale la: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia; Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București.

A colaborat/colaborează cu  articole, interviuri, informații, cronică plastică, cronică teatrală, comentarii culturale, la zeci de reviste de cultură, printre care:  ”Contemporanul”, ”Luceafărul”, ”Argeșul”, ”Literatura”, ”Cenaclul de la Păltiniș”, ”Cronica de la Iași”, ”Poesia”, ”Luceafărul de dimineață”, ”Arena literară”, ”Viața Românească”, ”Curtea de la Argeș”, ”Teatrul de ieri și de azi”, ”Convorbiri literare”, ”Discobolul” ș.a., și ține zilnic agenda culturală pe pagina Prietenii Radiodifuziunii Române și pe pagina InfoArt.

E dificil, într-o epocă post-postmodernistă, cu o tradiție ce devine pe zi ce trece sufocantă, să mai obții efecte de expresivitate. Liliana Popa își asumă această dificultate. Versurile ei sunt pline de referințe, aluzii, semne culturale, dar într-un discurs ce respiră firesc, evitând prețiozitatea. Naturalețea se obține greu și se pierde ușor, de regulă, într-un parcurs liric scurt, în care fiecare cuvânt contează. Autoarea câștigă însă pariul acesta, și pare pregătită să susțină, creativ, altele. (Daniel Cristea-Enache)

 

One thought on “Liliana Popa – despre scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu

  1. Când vorbește, scriitoarea PAULA ROMANESCU, ziua – dacă este mohorâtă – devine strălucitoare ca o sărbătoare, pentru ca ea are harul de a rosti doar cuvinte cu puteri magice și semnificație sacră la care orice inima răspunde prin emoție, tresăltând in ritmul cosmic, rezonator cu voia cerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *