Regal Literar

Liliana Popa – Am cunoscut-o pe…Rodica Ojog – Brașoveanu!

Am cunoscut-o prin 1995 când am realizat un interviu pentru emisiunea “Tranzistor”, realizată atunci de Dragoş Ciocîrlan, la Radio România Actualități. Au urmat apoi multe alte interviuri. Discuţia se prelungea cu încă o oră sau două, în care “puneam ţara la cale”. Avea un simţ al umorului special, personal aş spune, o educaţie şi un bun simţ cum rar mi-a fost dat să întâlnesc.

Pereţii casei aveau tablouri pictate chiar de ea. Amintirile părinţilor – biroul, biblioteca, pendula – erau mângâiate în fiecare dimineata cu privirea, înainte de a se aşeza la biroul tatălui, pe care trona un Sfinx adus de părinţii săi prin 1943…..

De câte ori trec pe lângă biserica “Sfântul Spiridon Vechi” îi zâmbesc şi îi vorbesc în gând (în spatele bisericii se afla casa ei). Îi povesteam că în perioada liceului, la Braşov, la librăria Astra de pe strada Lungă trebuia să cumperi un întreg pachet de cărţi ca să obţii un volum al ei.

Cărţile cu Melania, Minerva şi Logofătul de taină le recitesc şi acum cu mare plăcere. Îi povesteam cum, după apariţia policier-ului “20 de pisici negre”, pe care întâmplător îl lecturam în tren, am râs atât de mult, încât cei din compartiment mă priveau suspect……

Acolo, în universul ei, am descoperit o doamnă fascinantă care fuma enorm (țigări Top şi Record – O, Tempora) cu o conversaţie poate mai briliantă decât scrisul. Era un atent observator, un fin si erudit psiholog şi avea un simț al umorului de 7 stele ! Intriga poliţistă era doar un pretext în cărţile ei, magistral orchestrat, care făcea loc analizei psiho – sociologice a unei adevărate tipolgii umane. Tipologie întâlnită în cârciumile Bucureştiului pe care le-a iubit şi frecventat.

Primul televizor şi l-a cumparat după 1990, pentru a putea urmări evenimentele din Piaţa Universităţii, până atunci considera că televizoarul “omoară … conversaţia”. Au urmat multe alte întâlniri. În 2002, întoarsă de la Florenţa, am aflat că nu mai este… dintr-un ziar (era într-o joi) în care apărea un articol sec în care se anunţa că “au murit” scriitoarea Rodica Ojog – Braşoveanu şi actorul Cornel Vulpe.

Era tonică, optimistă, ilegal de inteligentă. Îmi povestea că doar 7 ani a fost membră a Baroului bucureştean. Şi-a dat demisia pentru că a considerat că nu putea face două lucruri” bine” în acelaşi timp, adică să pledez la bară şi să scrie.

Vă daţi seama în epoca comunistă de ce curaj trebuia să dispui să devii…liber profesionist ! Asta era vorba ei…… “Nu trageți în pianist“!

Prin anii ’70, a făcut o excursie cu soțul ei, actorul Cosma Braşoveanu în SUA. La un târg din Ohio, contra a 5 dolari, puteai să îţi tipăreşti “propria pagină de ziar”. Astfel a apărut doamna Rodica Ojog – Braşoveanu într-o poză sexy, cu un titlu pe măsură: “Rodica Ojog Braşoveanu a câştigat titlul de Miss Ohio 1973“. A expediat ziarul cu pricina la Editura Militară, s-a distrat gustând farsa îndelung. Din păcate, tovarăşii nu aveau simţul umorului şi au trecut-o vreo trei ani pe linie moartă. Mai face farse şi acum… Cărţile sale le găsiţi la editura Nemira.

https://vimeo.com/60842857

 

LILIANA POPA

Liliana Popa – istoric de artă și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei –  Universitatea Națională de Artă din București și a urmat, în 2002, Cursuri  de Renaștere  la Institutul Michelangelo din Florența – Italia (Michelangelo Institute of Florence – Via Ghibellina, 88, 50122 Firenze, Italia), fiind prima româncă înscrisă la Institutul Michelangelo din Florența. Din 1990, este reporter, redactor la Radiodifuziunea Română (str. General Berthelot nr 60- 64).

Volume de poezie :

1. Portretul în oglindă – editura Tracus Arte, 2014;

Volum lansat: 7 aprilie 2014, la Muzeul Literaturii din bd.Dacia 12.

Cronici literare: Emil Lungeanu în revista “Luceafărul”, Mircea Bîrsilă în revista “Argeșul”.

Prefața de Ioan Groșan, semnal editorial de Horia Girbea în revista “Luceafărul”;

2. Stăpână pe tăcerea mea – editura ART Creativ, 2015; volum lansat la librăria Sadoveanu de pe bd. Magheru.

Cronici literare: Nae Georgescu în revista “Cronica din Iași”, Mircea Bîrsilă în revista “Argeșul”; cu o postfață de Daniel Cristea Enache;

3. Luna nu intră niciodată pe fereastră – editura Tracus Arte, 2018;

Volum lansat 20 ianuarie 2018 la Muzeul Literaturii din str. N.Cretulescu.

Cronici literare: Ana Dobre și Mircea Bîrsilă;

4. Nu mai cred în distanța dintre paralele – editura Betta, 2020;

Volum editat în urma acordării premiului special  “Clara Mărgineanu” din cadrul “Concursului Național de Poezie Radu Cîrneci”, ediția a III-a, organizat de revista “Arena Literară” și “Asociația Difuzorilor și Editorilor – Patronatul Cărții”.

 

Volume de interviuri:

1. Contemporani în mileniul III – volumul I – editura Semne, 2018;

2. Contemporani în mileniul III – volumul II – editura Semne, 2019.

Coordonator al Cenaclului literar ‘Poeții cetății’ și organizator de evenimente culturale la: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia; Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București.

A colaborat/colaborează cu  articole, interviuri, informații, cronică plastică, cronică teatrală, comentarii culturale, la zeci de reviste de cultură, printre care:  ”Contemporanul”, ”Luceafărul”, ”Argeșul”, ”Literatura”, ”Cenaclul de la Păltiniș”, ”Cronica de la Iași”, ”Poesia”, ”Luceafărul de dimineață”, ”Arena literară”, ”Viața Românească”, ”Curtea de la Argeș”, ”Teatrul de ieri și de azi”, ”Convorbiri literare”, ”Discobolul” ș.a., și ține zilnic agenda culturală pe pagina Prietenii Radiodifuziunii Române și pe pagina InfoArt.

E dificil, într-o epocă post-postmodernistă, cu o tradiție ce devine pe zi ce trece sufocantă, să mai obții efecte de expresivitate. Liliana Popa își asumă această dificultate. Versurile ei sunt pline de referințe, aluzii, semne culturale, dar într-un discurs ce respiră firesc, evitând prețiozitatea. Naturalețea se obține greu și se pierde ușor, de regulă, într-un parcurs liric scurt, în care fiecare cuvânt contează. Autoarea câștigă însă pariul acesta, și pare pregătită să susțină, creativ, altele. (Daniel Cristea-Enache)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *