Premieră în România: turneu de jazz american cu Wynton Marsalis și Orchestra Națională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru

Premiera unui eveniment muzical de calitate va avea loc mâine, 1 iulie ora 20:00, la Sala Palatului, în prezența lui Wynton Marsalis şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra”, care vor susține un concert de jazz și jazz simfonic, pentru prima dată în România, în cadrul celei de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI. Big Band-ul Jazz at Lincoln Center Orchestra este format din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988.

Wynton Marsalis va participa la un adevărat turneu în România, Mai întâi la București, de două ori, la sala Palatului (1 iulie) și sala Radio (2 iulie), apoi la Concertul în Piața Mare din Sibiu, sâmbătă, 3 iulie. O altă premieră este concertul simfonic de la Sala Radio („The Jungle”), cu Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru. Opera de jazz simfonic a fost compusă la New York și este alcătuită din șase părți, reprezentând aniversarea a 175 de ani de la înfinţarea orchestrei New York Philharmonic (NYPO), respectiv un frumos tribute în amintirea lui Duke Ellington, întemeietorul stilului numit „jungle music“.

Solistul şi compozitorul Wynton Marsalis va susține concertul pe aceeaşi scenă unde au mai fost prezenţi, cu decenii în urmă, muzicieni cansacrati de jazz precum Louis Armstrong, Dizzy Gillespie și Duke Ellington Orchestra. Wynton Marsalis ezită să fie comparat cu predecesorii săi, adevărați „monstres sacrés” ai genului, însă își declară întotdeauna admirația pentru ei, ca mentori și repere continue în cariera sa, de la debut până astăzi. Wynton Marsalis vorbește, de fapt, despre măiestria artistică și smerenia pe care orice artist trebuie să le aibă în evoluția sa personală și profesională, pentru a ajunge la iluminare.

Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și dirijor principal al Orchestrei Radio din Koln (WDR), a colaborat adesea în plan artistic cu Wynton Marsalis, cei doi continuând, de mai bine de 15 ani, să aibă proiecte comune și reușind să comunice muzical despre noi metode de îmbunătățire în plan componistic. În cadrul conferinței de presă, Wynton Marsalis și Cristian Măcelaru și-au declarat admirația pentru valoarea și profesionalismul împărtășite în toți acești ani (de exemplu, Blues Symphony, premiul Grammy pentru interpretarea lucrărilor pentru vioară și orchestră, sub acompaniamentul violonistei Nicola Benedeti).

Wynton Marsalis: „Când devii compozitor, trebuie să devii dedicat. Ca să fii artist, trebuie să dăruiești ceea ce ai. […] Ne-am revenit după pauza impusă de pandemie sacrificând fiecare ceva: timp, bani și viață, dacă era nevoie, după alegerea fiecăruia. De fapt – afirmă cu sinceritate și crez Marsalis – fiecare om alege care este direcția spre care se îndreaptă când face aceste alegeri.”

Sanda Vișan, realizator TV, a întrebat, în cadrul conferinței de presă ce a precedat concertul-eveniment de joi, în ce măsură asistăm la o contra-cultură (counterculture), ale cărei valori diferă în mare parte de valorile majorității. Wynton Marsalis a afirmat că, de fapt, contra-cultura nu este reprezentată de o minoritate sau elită artistică, cât mai degrabă de „populismul care acum e promovat în lume„, însă, „în timp, lucrurile se pot schimba și ne putem adapta la alte păreri și realități cu care noi înșine nu am fost de acord la un moment dat„.

Să fim, deci, alături de muzica de calitate, din cadrul Întâlnirilor JTI, la un tur de forță jazz-istică, care aduce în România vigoarea și profunzimea muzicii americane de jazz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *