Actorul Emil Boroghină, Doctor Honoris Causa al U.N.A.T.C. (2021)

Actorul Emil Boroghină, Doctor Honoris Causa al U.N.A.T.C.

Actorul Emil Boroghină a primit, pe 14 iulie 2021, cel mai înalt titlu academic – Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Numele și reputația de manager și de om de teatru ale lui Emil Boroghină, din multiple posturi, ca actor, Societar de Onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Director Fondator al Festivalului Internațional Shakespeare, Președinte al Fundației Shakespeare și Vice-Președinte al Rețelei Europene de Festivaluri Shakespeare, fost director al Teatrului Național din Craiova, au fost recunoscute, pe plan național și internațional, atât de criticii de teatru și shakespeareologi, de jurnaliști, cât mai ales de publicul larg.

Evenimentul oficial de excelență academică a avut loc în Sala „Ileana Berlogea” din cadrul U.N.A.T.C., în prezenţa membrilor Senatului (Bogdana Darie, director al departamentului de Teatru; Anca Ioniță, director al departamentului Studii teatrale; Iris Irodi, studentă la Scenaristică-Filmologie, anul III; Liviu Lucaci, rectorul U.N.A.T.C.; Doru Nițescu, președintele Senatului U.N.A.T.C.), profesorilor şi studenţilor, alături de oameni de cultură și figuri marcante ale spațiului public: criticii de teatru Marina Constantinescu și Ludmila Patlanjoglu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, respectiv fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Ulterior evenimentului oficial, actorului Emil Boroghină i-a fost înmânat și Premiul de Excelență, oferit de Regal Literar, „pentru măiestria artistică în artele spectacolului și pentru promovarea valorilor culturale universale.”

 

În Laudatio-ul citit cu ocazia conferirii înaltului titlu, au fost evidenţiate meritele şi realizările cunoscutului om de teatru craiovean, în calitatea sa de actor şi de regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, preşedinte al Fundaţiei Shakespeare Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România, pentru contribuţiile de mare valoare aduse teatrului românesc şi universal. Liviu Lucaci a afirmat, în cadrul discursului său:

 

 

Sunt oameni care fac istorie, cu un stigmat nobil, iar domnul Boroghină rămâne un gardian al comorilor teatrului. Prin organizarea Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină a dobândit o binemeritată notorietate națională și internațională, făcând din Craiova o adevărată capitală a teatrului european și mondial.

Personalități marcante, regizori recunoscuți pe plan mondial, cum sunt Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Lev Dodin, Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Romeo Castelucci, George Banu, Philip Parr, Yukio Ninagawa, și-au prezentat spectacolele de excepție în cadrul programului festivalier.

În decurs de 10 ani, Emil Boroghină a însumat un număr record de participări la mari festivaluri internaționale, cum ar fi Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal, São Paulo, Cairo, Paris, Londra, Belfast, Dublin, Glasgow, Lisabona, Barcelona, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, München, Viena, Roma, Atena, Istanbul, Ierusalim, Stockholm, Copenhaga, Bergen, Gdansk ș.a.m.d. În această perioadă, Teatrul Național Craiova a fost distins cu 12 premii internaționale și peste 100 de premii naționale de creație.

Pe scurt, dar cu adevărat amplă și complexă, fișa biografică și artistică a actorului făcător de teatru, pe numele său etern Emil Boroghină, are următoarele repere semnificative. Emil Boroghină s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Corabia și este unul din cei mai importanți actori români, dar și unul dintre cei mai mari recitatori ai lui Mihai Eminescu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1963. Între 1963 şi 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova, apoi manager general (1988-2000). Îndrăgostit de opera marelui dramaturg și poet englez, este fondator (din 1994) şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare, preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi membru al Senatului UNITER.

Discursul de acceptare a premiului a fost lung și emoționant, dovadă a generozității domnului Emil Boroghină, punctând, în cele 45 de minute, nu personalitatea sa complexă, de creator și actor de teatru, ci vorbind despre colegi și colaboratori care i-au fost alături în acest drum unic în istoria teatrului. Portretizarea personalității regizorului Silviu Purcărete a fost, parcă, dorința lui Emil Boroghină de a nu vorbi despre sine, ci însoțit mereu de un prieten. Acesta a fost discursul maiestuos al unui om dăruit și, ca o minune, darnic din cale-afară, confirmând afirmația shakespeariană: a scoate prietenia din viață, înseamnă a scoate soarele din lume.

 

Laudatio

Decernarea titlului Doctor Honoris Causa

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

14 iulie 2021

 

Sunt oameni care fac istorie. Domnul Emil Borughină este unul dintre aceștia, fără îndoială. Reușitele domniei sale au marcat teatrul românesc, oferind noi perspective creatorilor de iluzie scenică de pretultindeni, îndeosebi celor ce vorbesc limba shakespiriană. Dar să o luăm cu începutul.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, secția Arta Actorului, promoția 1963 la clasa profesorului Dinu Negreanu, mai apoi actor angajat al Teatrului Național din Craiova. În cele din urmă, director al aceleiași instituții între anii 1988 și 2000, domnul Emil Borughină face ca acest teatru să parcurgă “perioada sa de aur”, așa cum e considerată de către criticii de specialitate, când, alături de regizorul Silviu Purcărete, ca realizator al unor mari spectacole și experimente novatoare, Naționalul Craiovean devine una dintre cele mai apreciate instituții teatrale din Europa și din lume. Sub conducerea sa, Teatrul Craiovean strânge un număr record de participări la mari festivaluri internaționale de pe toate continentele, printre care enumerăm festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Săo Paulo, Cairo, Paris, Londra, Belfast, Dublin, Amsterdam, Istanbul, Lisabona, Luxemburg, Ierusalim, Roma, Atena, Bruxelles, Copenhaga, Bergen, Gdansk și am putea continua până la halucinantul număr de 97 de astfel de prezențe de prim rang.

De-a lungul timpului, Emil Buroghină a fost distins cu mai mult de 25 de premii pentru activitatea sa de animator al mișcării teatrale craiovene. Premiul pentru directorat, acordat în 1991 de Uniunea Teatrală din România, Premiul pentru cel mai bun director al anului, acordat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Cea mai importantă personalitate a anului 1995, Premiul de excelență al Fundației pentru Teatru și Film, Premiul Național „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română, premiul pentru întreaga activitate în sprijinul și promovarea relațiilor culturale româno-britanice, acordat de British Council în anul 2011. Devine apoi Doctor Honoris Causa la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău în 2017 și al Universității din Craiova în 2018. I se conferă titlul de cetățen de onoare al orașului Craiova și al orașului Corabia, decorat apoi cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de ofițer de către președintele României.

Domnia sa, domnul Emil Buroghină, a fost unanim recunoscut de-a lungul vremii ca o personalitate a culturii române și un promotor al valorilor perene ale artei teatrului. Iubitor de poezie aleasă, Emil Boroghină susținut în ultimii ani numeroase recitaluri, însuflețind cu talentul domniei sale versurile lui Dante, Eminescu, Ovidiu sau Shakespeare, remarcându-se ca un susținător al teatrului poetic și al rostirii poeziei, pe care o consider o sensibilă grafie a mișcărilor sufletului. Între izbânzile sale remarcabile însă, poate cea mai însemnată, rămâne fondarea în 1994 a Festivalului Internațional „Shakespeare”, festival considerat a fi unul dintre cele mai importante de acest gen din întreaga lume. Regizori de talie mondială au venit la Craiova pentru a-și prezenta creația. Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Lev Dodin, Robert Wilson, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Romeo Castellucci și lista creatorilor ar putea continua la nesfârșit.

Pentru toate acestea, domnul Emil Boroghină binemerită din plin recunoștința suflării teatrale din România și are, începând de astăzi, și recunoașterea firească a școlii unde domnia sa s-a format. Toate aceste onoruri se alătură de la sine unui nume care a întemeiat o nouă destinație pe harta teatrală a lumii. Emil  Boroghină a deschis pe suprafața încercatei noastre planete un crater Shakespeare, situat în zona Craiovei și cu epicentrul în adâncimile ființei umane, un loc fierbinte unde magma ardentă malului dramaturg, creator unic de tipare umane, iese clocotind periodic la vedere, adunând laoaltă, în perioadele de erupție festivalieră, formele cristalizate ale spectacolelor Shakespeare de pretutindeni, dinpreună cu cei care le-au dat conturi demiurgilor.

Festivalul Shakespeare este un barometru al stării planetei teatrale. Temele sale sunt temele vremii noastre, înregistrând sensibil fiecare mișcare tectonică a căutării noastre intime, provocate de încercările erupțiale. Emil Boroghină adună aceste creații la un loc, desigur, pe cele de seamă, și le întoarce generos lumii avide de sens și de cunoaștere prin teatru, într-un gest de o generozitate fără egal, ce îl amintește pe Prospero, marele dirijor al lumilor ascunse priviri, păstrătorul tainelor cărții. Și asta pentru că domnul Emil Boroghină este un creator înăscut, un creator de prilejuri teatrale, un iubitor de frumos înalt. Școlit la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, azi U.N.A.T.C., domnul Emil Boroghină poartă cu demnitate și cu bucurie marca școlii noastre, ca pe un stigmat nobil, cu tradiția și umorile ei, cu omenescul inclus în fiecare abordare artistică, cu umorul, căldura și apetența pentru paradox pe care școala noastră le-a avut și le are.

Emil Boroghină reușește toate acestea pentru că, deși parte integrantă din fenomenul teatral, actor de profesie, nu uită să iubească teatrul ca un spectator. Adică acel om cu privirea aprinsă din public, care se hrănește lacom cu poveștile spuse pe scenă, precum un copil care dă iama în prăjiturile ascunse în cămară. Emil Boroghină iubește din suflet teatrul, actorii, regizorii, scenografii, coreografii, pe cei de la lumini și de la sunet, creatorii de muzică pentru spectacol, tehnicienii de scenă, cabinierii, sufleurii și portarii care păzesc nopțile liniștea marilor temple în care teatrul este slujit de cu seară. Domnul Emil Boroghină este un gardian al comorilor teatralului. Și atâta vreme cât oameni ca el vor continua să existe, zeii teatrului sunt în siguranță, iar creatorii pot născoci netulburați lumi noi în  iubitorii de fantasme scenice.

2 thoughts on “Actorul Emil Boroghină, Doctor Honoris Causa al U.N.A.T.C. (2021)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *