Dintr-un interviu acordat pentru radardemedia.ro:
Nechifor Petruț: Un mesaj pentru tinerii cântăreți la început de drum?
Claudiu Dumitrache: Dacă aleg să facă muzică (așa cum spune Părintele Ilie Cleopa, referindu-se la cele 9 trepte ale rugăciunii, această învățătură fiind valabilă cumva și în cazul muzicii), ceea ce le cântă gura ar trebui să le înțeleagă mintea, iar ceea ce au înțeles cu mintea e necesar apoi să se coboare în inimă – dacă se întâmplă asta, de acolo vor putea să se definească, să se cunoască, să își găsească stilul și să răspundă chemării muzicale de Bine, dacă aceasta există cu adevărat.
Căci muzica e o armă cu care ne putem distruge pe noi înșine, dar și pe cei din jur, dacă aceasta nu este plăcută lui Dumnezeu. Pentru că nu suntem aici pentru a ne aranja pe noi, pentru a dobândi averi sau a ne împlini dorințe din ambiție lumească, ci pentru a ne îndumnezei.
Căutând căile sacre prin care să luăm legătura nevăzută cu Dumnezeu, toate de care suntem demni ni se vor adăuga. Și chiar dacă unii ne vor arăta cu degetul sau vor crede că suferim, ori că am înnebunit, noi nu vom avea dubii că suferința nu ar avea lucrarea ei spre mântuire, atâta timp cât ne încredințăm Lui. Și conștientizând acestea, nici suferința nu-și mai găsește înțelesul lumesc, căci sacrificiul și îndurarea sunt dovezile dragostei în această lume.
„SolilocViu” este despre muzică – dacă cineva simte să continue ideea de aici, poate citi eseul pe site-ul meu. Acesta este mesajul. Unii nu au înțeles sau nu pot accepta nici acum că adevărul nu se cunoaște prin rațiunea și înțelepciunea omenească, ci prin revelație, mărturie și dovezile harismelor duhovnicești, prin frumusețe și minuni. „Omul fără experiența sacrului nu se poate constitui pe sine” (Mircea Eliade) și, prin urmare, se rătăcește și se auto-distruge prin amăgiri lumești.
Interviu integral/sursa: radardemedia.ro