Regal Literar

Liliana Popa: „S-a ivit pe culme toamna” – întîlnire cu scriitorii cenaclului „Poeții cetății”

La Muzeul Ţăranului, lângă Palatul Victoria într-o întâmplare de poveste, participând în felul nostru la proteste… Poeţi şi actori, împreună, am învins pandemia cu poezie bună! Cine a zis că numai vaccinul?… Ion Toma Ionescu

„S-a ivit pe culme toamna” a fost tema aleasă pentru întîlnirea cu scriitorii cenaclului „Poeții cetății”, dar toamna s-a ivit și la Muzeul Țăranului Român, care pentru două ore a devenit și Muzeul Poetului Român. Rapsodiile de toamnă scrise de Topîrceanu au fost laitmotivul evenimentului.

Scriitoarea și actrița Olga Delia Mateescu a recitat din opera actorului – scriitor Emil Botta și a prezentat ultimul său volum de dramaturgie „Țara de fum – Cinci piese de teatru”.

Olga Delia Mateescu a depășit momentul unor simple descrieri tematice sau stilistice, meritând, de acum, o deslușire mai profundă a resorturilor eului creator. Perfect stăpână pe arta sa interpretativă, Olga Delia Mateescu continuă să caute și să experimenteze în scris ceea ce, desigur, încă niciun autor nu i-a dat să joace. Pentru că personajul pe care îl aproximează scriitoarea se creează permanent, dinamic, cu fiecare piesă, cu fiecare replică”, după cum aprecia Horia Gârbea într-o cronică despre piesele de teatru ale cunoscutei actrițe.

Scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu, spirit înalt și fin, cea născută parcă din spuma spiritului francez, este scriitoarea care transformă harul său într-un vector al interogație și mefienței. Reflexivă, mereu reflexivă, regăsindu-se într-o reverie metapoetică, între taina vieții și a morții, trăind parcă între vieți paralele, Paula Romanescu reflectînd asupra condiției umane, a scriitorului, a artistului, a zeului, a hImerei, devine un pelerin scriptural ce trasează repere, granițe, legi ce ar fi trebuit scrise și portretul unei lumi pe care eu, Liliana Popa, nu aș știi să o definesc azi, 12 octombrie 2021.

Sergiu Cioiu, actor, interpret și scriitor de asemenea a recitat poezie universală Omar Khayyam, Rainer Maria Rilke și chiar Rapsodiile, scrise acum un secol de Topîrceanu. Sergiu Cioiu  –  muzician și actor, absolvent al I.A.T.C. „I.L. Caragiale” din Bucureşti,  fost actor al Teatrului satiric-muzical „Constantin Tănase” din București, este  cotat ca un apreciat interpret de cântec poetic. În august 1965, selecționat de Bruno Coquatrix, este remarcat pe scena Teatrului Olympia din Paris. În cunoscuta revistă Le Figaro, Sergiu Cioiu a fost comparat cu Yves Montand (din perioada tinereții) şi cu Marcel Mouloudji.

Din anul 1966, Sergiu Cioiu îmbrățișează o carieră de artist independent, interpretând pe diferite scene din România, din Europa (Franța, URSS, Polonia, Belgia, Olanda) și din Israel. Între 1971 și 1975 este actor al Teatrului de Operetă din București. Din 1975, e titularizat profesor de actorie pentru învățământul artistic. Până în 1982, este profesor al Școlii Populare de Artă din București, la catedrele de actorie și canto. În această perioadă înființează Teatrul de hârtie, un teatru-studiu bazat pe dramatizări din poezia românească.

În anul 1982, părăsește țara împreună cu familia și se stabilește mai întâi în Franța, apoi în Canada, la Ottawa. În Canada, ţine ateliere de arta actorului, la University of Ottawa, colaborează cu Teatrul Municipal din Hull (Théâtre de l’Île), continuă o activitate de actor, interpret de cântec și poezie.Din 2015, Sergiu Cioiu revine anual în România, cu recitaluri de poezie și muzică.

Un poet de mare anvergură, Dan Ioan Marta a recitat din ultimul său volum, dar și creații recente, făcîndu-ne părtași traseului său literar, martori tăcuți ai plenitudinii interpretărilor sale.

Poetul Streche Nicolae Florentin a venit cu primul său volum de poezie „Anonimul florentin„, volum ce conține 33 de poeme, număr esențial ce se explică prin el însuși, cum susține însuși scriitorul. Poeme alese din creația ultimilor 7 ani, cu o prefață de Paula Romanescu și o postfață de Dan Ioan Marta.

Conceperea textului în relație cu imaginea mediată a lumii ne furnizează o literatură a călătoriei și întâlnirii, unde îți poți inventa viață, unde îți poți descoperi virtutea întoarcerii, încercând să te formulezi cu tot ce înseamnă viziuni despre lume într-un evantai de lumi viitoare, prins de sintaxa în care fraza evoluează. Iată de ce poezia ca imagine, la Florentin Streche, se axează pe obligația de a semnifica, obținându-se un efect particular prin unități de versificație ce generează efecte deosebite în sfera conținutului; iată de ce poezia sa evoluează și exprimă printr-o reușită selecție a cuvintelor și frazelor dându-i încărcătură semantică, precum și valoare informativă„, postfață de Dan Ioan Marta.

 Este o poezie a deschiderii spre lume și lumi, cu puritatea ființei și cu o frenezie de începuturi. Din retrăiri ale paradisului pierdut apar paradoxuri și unele poeme ale periplurilor prin spații imediate sau imaginare dar și altele ale inițierii în tainele vieții, ale naturii întretăindu-se la răscruci cu perpectiva evoluții concrete, cu tot mai puține clipe de respiro. Poate de aceea poetul devine de-a dreptul personal, interirorizat în urma propriilor întrebări, a conștientizării unor întrezăriri ivite în urma atîtor întrebări.

Scrie sub impulsul răspunsurilor cristalizate de personalitatea sa lirică în fața fenomenelor induse, nu imprevizibile. Relativitatea lumii desvelește temerile, șovăielile și tremurul gîndurilor sale.” – din cronica de întîmpinare a Lilianei Popa.

 Vasile Menzel, cel pe care pașii îl poartă mereu spre și în  Citadela Poeziei, a venit cu propriile creații. Apreciat de lumea artistică, dar şi de presă, drept un complex artist român, „Pasy”, Vasile Menzel a fost component al celebrului duet Fraţii Mentzel (solişti vocali şi dansatori). Pentru multitudinea talentelor sale, prof. univ. dr. Alexandru Lazăr de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) a ţinut să-şi exprime înalta consideraţie faţă de colegul său de-o viaţă: „Fără discuţie, Vasile Menzel (Doctor în arte) este, din toată generaţia lui, cel mai activ, cel mai fecund, cel mai variat, cu aptitudini certe în numeroase domenii, lucru rar, demn de Cartea Recordurilor. Menzel este un excelent creator în teatru şi în muzică, un excelent Artist al vremurilor noastre.”

Regretatul scriitor şi editor Mircea Sântimbreanu (premiul Uniunii Scriitorilor) susţinea că: „V. Menzel rămâne de bune decenii în lumina rampei – pe toată plaja artei contemporane.”

Issabela Cotelin a venit cu a patra sa carte „În exil printre oameni„, celelalte trei fiind „Macii sunt întotdeauna roșii„, „Ehmeya” și volumul de versuri „Câmpul cu narcise„. În domeniul poeziei, dar și al prozei, Issabela Cotelin  este inspirată din  realitatea imediată, din cotidianul deloc diafan al acestui început de secol… Issabela Cotelin – o bloggeriță convinsă că se mai întâmplă, o bloggeriță cu multă sensibilitate și care abordează subiecte diverse.

Mă cheamă ca pe blog și ca pe Facebook, Issabela Cotelin, așa, cu doi de „s”. Întâmplarea asta m-a diferențiat atât de mult de restul fetelor cu același nume ca al meu și a trebuit să dau atâtea explicații, mai ales oficialităților, deși vedeau negru pe alb, încât n-am simțit nevoia unui pseudonim vreodată. În rest, sunt o umanistă absolută și, profesional, filolog.

 

Poetul Gabriel Dinu și noul său volum „De la un capăt la altul” – un volum pe care, cititorule de poezie, ți-l dorești nu doar în bibliotecă, dar și în ungherele sufletului. Răscolitor, plin de întrebări, ca o pictură realistă de o sensibilitate acută…

Poetul  „Conu Marius” (pseudonim asumat) a vorbit despre poezia contemporană, nepărtinitor, dar evident cu propriile viziuni lirice.

Prozatorul și poetul Ion Toma Ionescu ne-a încîntat cu harul său, cu minunatele sale poeme. Poezia lui Ion Toma Ionescu îndeplineşte prima condiţie a artei: se naşte din sentimente şi trăiri. O îndeplineşte şi pe a doua: trăirile şi gândurile sunt transfigurate. Cea de a treia este, de asemenea, în-deplinită: poezia lui este înţeleasă şi lasă spaţiu pentru interpretări. E o poezie sinceră, rodul frământărilor curate, porneşte din viaţă şi se întoarce la viaţă. Nu e un lucru neînsemnat, ci extrem de semnificativ.

Valentin Irimia, poetul trubadur, poetul care se deschide spre lume cu generozitate, cu sinceritate dar pe care o percepe în felul său, la care noi, poeții, cititorii suntem părtași……… În volumul online, apărut sub egida site-ului Însemne culturaleImposibila taină –demonstrează că după  ce a ucenicit întru început pe tărâmul „ecorşeelor lirice”, oferindu-ne creaţii extrem de reuşite şi de-o prospeţime remarcabilă (atât ca metafore, dar şi ca teme abordate), s-a avântat cu succes şi în patria poeziei versului liber (neuitând total de „ecorşee”!), excelând prin firescul şi farmecul discursului poetic, dând cu tifla teribilismelor ieftine, modelor şi modelelor efemere, sau exhibiţiilor pseudopoetice……  „Poet mai constant în valoare ca Valentin Irimia, mai rar!”

Ironicul, autoironicul Viorel Ioniță, poetul  ne-a adus lumina și bucuria unei întîrziate zile de toamnă….

 Jordan Danilencu ne-a adus versurile si trăirile sale, impactul empatic cu elementaritatea, cu lumea văzută prin ochii unui medic….sau  OMU’ PRINTRE ….

Printre cai şi iarba verde
Omul nostru nu se vede,
Calu’ este preaînaltu’
Iară iarba prea în altu’

 

A revenit Viorel Gaiţă cu o primă carte a carierei, intitulatăŢara lui Gaiţă” (Pamflete minimiste, nici prea vesele, nici triste). Radu Cosaşu scria despre Gaiţă: ”E mult Mitică, dar şi mai mult Urmuz în experienţele domnului Gaiţă”. Ioan Groşan: „ …salonul select al literaturii satirice româneşti a câştigat prin Viorel Gaiţă un membru de frunte”. Criticul Ileana Lucaciu: „Viorel Gaiţă este un personaj unicat: realizator, moderator, dar şi actor dedicat satirei şi finei ironii”. A revenit Viorel Gaiță care  ne-a destins cu un savuros pamflet.

Viorel Gaiță despre el însuși  – născut intr-o zi de mai a anului 1964, cînd cireșele roșii de mai tocmai dadeau in parg.

  • 1978-1982 Liceul I.L.Caragiale, București.
  • 1983-1989 Facultatea de Biologie, Geografie, Geologie, specializarea geofizică.
  • 1991-2000 vânzator de iluzii la TVR (Veniți cu noi pe programul doi și Ceaiul de la ora 5), Tele 7abc (Mitică și Dialoguri politice cu Viorel Gaiță), Pro TV (Lumea lu’ Gaiță și Echipa Mobilă).
  • 2000-2002 Diplomă în Communication Studies, Concordia University, Montreal, Canada.
  • 2002 liber profesionist, Montreal, Canada.
  • 2008 back to the future sau inapoi in Romania

 

O să fie o toamnă frumoasă în Cetatea Poeților….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *