În seara zilei de 2 decembrie a avut loc la Filarmonica din Ploiești un concert dedicat zilei naționale, drept care au fost programați exclusiv compozitori români – în ordinea programului: George Enescu, Laurențiu Ganea, Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Gherase Dendrino, Ioan Ivanovici și George Grigoriu.
Dirijor a fost maestrul Ovidiu Bălan, iar soliști Ioana Maria Lupașcu la pian și Gabriela Iștoc – soprană.
După Preludiul la unison și Menuetul din Suita I de Enescu a fost prezentată lucrarea mea ,,Oglindă și Teodicee” pentru pian și orchestră, ea fiind partea a II-a din Trilogia Dreptului Iov.
Inițial fusese programată pentru acest concert întreaga trilogie, dar, întrucît părțile I și a III-a au fost compuse pentru bariton, cor bărbătesc și orchestră, nu s’ au putut prezenta din cauza restricțiilor impuse.
Lucrarea ,,Oglindă și Teodicee” face parte din Trilogia Dreptului Iov (pe selecțiuni din textele biblice).
- I ,,Din suferințele Dreptului Iov” pentru bariton, cor bărbătesc și orchestră (premiera în 29 iunie 2018 cu solistul Ionuț Bogdan Cojocaru, corul și orchestra Filarmonicii ,,Moldova” din Iași);
- II ,,Oglindă și Teodicee” pentru pian și orchestră (premiera în 8 septembrie 2019 cu pianistul Daumants Liepinš – laureat al Concursului Enescu – și Ensemble Linea din Franța la Sala Radio în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”;
- III ,,Ridicarea Dreptului Iov” pentru bariton, cor bărbătesc și orchestră.
În acest an au mai fost prezentate două lucrări semnate de Laurențiu Ganea. Este vorba de lucrarea ,,Archaeus MMXVII„, compusă în anul 2017, dedicată ansamblului Archaeus și prezentată de acesta în 21 iunie 2021, în zi de solstițiu, la Universitatea Națională dea Muzică din București în cadrul ,,Săptămînii Internaționale a Muzicii Noi” și, în seara zilei de 23 august 2021, premiera mondială, în Festivalul Internațional de Teatru Sibiu” a compoziției ,,Shir HaShirim – Cîntarea Cîntărilor” pe text biblic, fiind prima dată cînd un compozitor utilizează textul ebraic integral pentru această compoziție.
Lucrarea, compusă pentru soprană, tenor, flaut, clarinet, fagot, harpă și trei instrumente de percuție a fost compusă între anii 2009 – 2021. Fragmente au mai fost prezentate la Universitatea din Londra în 2010 și la București în 2015.
Lucrarea a fost foarte apreciată, fiind unul dintre cele mai vizionate spectacole din întreg festivalul.
Laurențiu Ganea,
compozitor, master of arts
compozitor, membru UCMR
http://www.ucmr.org.ro/listMembri.asp?CodP=3312&TipPag=