Un lider dement

Doina Dabija
Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, ne-a lăsat pe toţi fără grai, sperând până în ultima clipă că neînţelegerile existente se vor rezolva cumva pe cale amiabilă. Totuşi, cel care se crede mai tare decât Dumnezeu şi nu se mai satură de putere şi teritorii, şi-a propus să aducă-n lume suferinţă, durere şi moarte.
Iar în timp ce în Ucraina se desfăşoară un război adevărat şi mor mii de oameni, televiziunea rusească Pervîi Kanal difuzează minciuni, asigurându-i pe cetăţenii ruşi că, de fapt, Rusia e acea care-i salvează pe ucraineni, iar armata ucraineană atacă avioanele „păcii” de deasupra Kievului. Dar, nici soldaţii ruşi luaţi prizonieri nu ştiu pentru ce luptă. Unul dintre ei a afirmat că li s-a dat ordin să atace Ucraina pentru că aceasta ar fi declanşat prima războiul. Iar „săracii” ruşi, doar se apără. Cel mai trist însă este că ei omoară civili, omoară copii, femei şi bătrâni. Iar cei care părăsesc ţara, pleacă cu ochii în lacrimi, speriaţi de-un viitor incert.
Şi toate se întâmplă datorită unui dement, care ajuns la o vârstă în care moartea îl caută pe acasă, el îi trimite la război pe tineri, luându-le astfel dreptul la viaţă, la vise, la o familie. Dar planul acestui dictator bolnav de-a reface URSS-ul, mocneşte demult. Şi, probabil, nu vrea să plece de pe tronul lui înalt până nu distruge toată pacea lumii, crezându-se un Stalin al timpului nostru.
Dar, un alt lucru trist pe care l-am auzit zilele trecute este că o învăţătoare dintr-o şcoală a făcut să plângă o clasă întreagă spunându-le: „A început războiul şi acesta va ajunge şi la noi! Vom muri cu toţii!” Copiii au ieşit de la ore plângând. Şi mă întreb: „Cum poţi tu, om în toată firea, profesor, să le spui unor copii de clasa a 5-a aşa ceva?”. Trist. Pentru că una dintre datoriile pe care le avem este să ne apărăm copiii şi să nu-i facem să sufere, dar să le explicăm adevărul – în așa fel, încât să-l înţeleagă fiecare după vârsta lui. Şi să-i învăţăm ce înseamnă demnitatea şi libertatea! Pentru că doar având demnitate, vom fi cu adevărat liberi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *