Premiile „Eminescu, ziaristul”. UZPR a distins excelența în jurnalism de Ziua Ziaristului Român

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat din nou unul dintre evenimentele de referință ale organizației: Premiile „Eminescu, ziaristul”. În prezența unui public care a umput până la refuz sala AGIR din București, într-o atmosferă de caldă emoție, invitații și cei premiați s-au bucurat să fie din nou împreună sub auspiciile presei profesioniste.

UZPR marchează de mai mulți ani ziua în care Mihai Eminescu, cel dintâi redactor în deplinătatea termenului din presa românească, a fost scos din viața publică din cauza unui articol despre libertatea presei. Mult mai mult decât o comemorare, această zi are simbolistica specială sub semnul căreia stă de atunci încoace gazetăria din România și pe care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România o celebrează și o slujește în fiecare zi, ca pe un câștig al societății românești: neprețuita libertate de exprimare.

Sub aceste auspicii faste, UZPR a distins din nou excelența în jurnalism de Ziua Ziaristului Român, 28 iunie, inițiativă a regretatului președinte al UZPR Doru Dinu Glăvan, în memoria căruia cei prezenți au ținut un moment de reculegere și despre care președintele Sorin Stanciu a mărturisit că „Doru va rămâne mereu ca un DOR în inimile noastre”.

Premiile „Eminescu, ziaristul” au răsplătit activitatea jurnalistică a unor colegi de breaslă care s-au remarcat prin vocație, constanță și dăruire pentru profesie. Au urcat pe scenă, rând pe rând, pentru a-și primi premiile, Alina Florescu – Kanal D, Adrian Artene – Gândul, Bogdan Comaroni – Ziua News, Alexandru Răducanu – Canal 33, Anca Mazilu – TVR 1, Mădălin Ionescu – Metropola Tv, Val Vâlcu – DCNews, Mirel Curea – Evenimentul Zilei, Flavia Voinea – București FM, Tudor Barbu – Tvr 3, Adrian Ursu – Antena 3, Denis Ciulinaru – Național FM, Nicoleta Popa – Centrul Național Media, Marius Ghilezan – România Liberă, Andrei Păunescu, Claudiu Popa – EuroNews România, Lavinia Șandru – Canal 33 și Impact.ro, Dumitru Constantin – Top Business.

În cadrul aceluiași eveniment, componenta dedicației pentru opera eminesciană a fost ilustrată de premiile acordate unor personalități care s-au remarcat în cercetarea operei eminesciene, dăruind astfel și jurnalismului românesc un adevărat tezaur. Premiile UZPR „Eminescu, ziaristul” pentru activitatea eminesciană le-au revenit cunoscuților Dan Toma Dulciu, unul dintre cei mai activi promotori ai personalității lui Mihai Eminescu, Mihai Costin,  președintele Grupării Colecționarilor de Medalii Eminesciene din cadrul Societății Numismatice Române, prof. univ.  Florin Cristian Gheorghe, precum și prof. univ. Tiberiu Spircu, In memoriam.

Unul dintre momentele încărcate de emoție ale evenimentului a fost decernarea unui Premiu special „Eminescu, ziaristul” In memoriam lui Doru Dinu Glăvan, „pentru devotamentul total și necondiționat de recuperare a personalității de jurnalist a lui Mihai Eminescu”.
Evenimentul a beneficiat de aportul artistic remarcabil al pianistului Alexandru Burcă și al sopranei Ana Stănescu, de la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, precum și de un recital susținut de Andrei Păunescu, care a entuziasmat întreaga asistență.
Bucuroși să se revadă, apreciind la justa valoare inițiativa UZPR de a-i premia și, prin acest gest, de a-și manifesta prețuirea pentru efortul și cariera celor care trudesc în una dintre cele mai complicate și mai solicitante profesii, jurnaliștii prezenți au umplut cu personalitatea lor spațiul în care s-au reunit, o dată în plus, sub auspiciile celei mai mari organizații de breaslă din România, care îi susține, îi reprezintă și le recunoaște meritele.

Departamentul Comunicare UZPR
Foto: Florin Eșanu, Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *