Ce este birocrația?

Autor: Pr. Sorin Bute

Supremația procedurii, idolatrizarea ei. Este prioritatea procedurii față de rezultate.
Aplicarea procedurilor cu rezultate slabe e preferabilă, în birocrație, rezultatelor bune fără respectarea INTEGRALĂ a procedurilor. Procedura acoperă rezultate oricât de slabe. E, de multe ori, o declinare a responsabilității, o justificare a lipsei de competență. “E adevărat că n-am făcut nimic semnificativ în viața mea, dar am respectat întotdeauna procedurile”. “E adevărat că ai rezultate foarte bune, dar nu ai respectat procedurile”.

Ce este birocratul? Cel care nu are nevoie de autoritatea care să vină din propria competență, ci de puterea pe care i-o conferă patul lui Procust al procedurilor. El a înțeles că birocrația nu e despre adevăr, competență și rezultate, ci despre proceduri, documente și hârtii. De aceea se comportă ca atare. El e gardianul procedurilor și este indiferent la adevăr și rezultate, pentru că doar ele îi conferă putere.

Birocrația e despre putere și proceduri, nu despre competență și adevăr.

PS1: Hristos a fost urât și pentru că nu respecta procedurile și pe birocrați: tămăduia în zi de sabat, se considera Fiul lui Dumnezeu, alunga afaceriștii din Templu. Nu se “încadra”. “Făcea figuri” cu fariseii, birocrații de atunci.
PS 2: În anumite domenii, birocrația poate ucide la propriu. Ca în “Moartea domnului Lăzărescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *