…înainte să cînte cocoșul.

Savatie Baștovoi

Oare de ce i-a zis Hristos lui Petru că se va lepăda de El de trei ori înainte să cînte cocoșul? De ce nu a zis: pînă în zori, sau înainte să se facă ziuă? De ce a trebuit amestecat cocoșul cu trădarea?
Pentru că zorii și venirea zilei sînt ceva obișnuit și trec pe lîngă noi neobservați, iar cîntatul cocoșului nu trece niciodată neauzit.

Ceea ce e răscolitor în povestea trădării lui Petru nu este doar trădarea, ci faptul că Petru nici nu a realizat păcatul său. Nici prima, nici a doua, nici a treia oară. Abia cînd a cîntat cocoșul Petru “și-a adus aminte de cuvîntul lui Iisus”, cum că se va lepăda de El înainte să cînte cocoșul. Abia atunci s-a trezit în el conștiința și, ieșind afară de la cei în fața cărora se lepădase, a plîns cu amar.

Lepădarea de Hristos produce mai întîi împietrirea inimii care nu își mai poate vedea căderea.
Așa că, Hristos a legat trădarea de cîntatul strident al cocoșului pentru a-l trezi pe Petru, care, altfel, ar fi petrecut încă multă vreme în amorțeala sufletească pricinuită de lepădarea de Hristos. Iar asta arată marea iubire a Celui trădat care nu a suferit să stea despărțit de Petru, de altfel cum nu suferă să stea despărțit de noi toți cei care petrecem în împietrire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *