Artistul american Jonathan Jackson a fost invitatul Episcopiei Hușilor la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Vaslui de anul acesta. Pe 27 august 2022, Jonathan a susținut, în Parcul Copou din Vaslui, în fața a peste 700 de tineri, conferința „Identitate virtuală versus identitate reală. Pericol, nepăsare sau stare de fapt?”. Întreaga conferință se poate urmări pe pagina de facebook a Episcopiei Hușilor, iar sinteza evenimentului se poate citi pe site-ul Basilica.ro. Cu ocazia acestui eveniment, artistul american și familia sa au făcut un pelerinaj la mai multe mănăstiri, printre care Putna și Neamț, locuri în care ne mărturisesc că s-au simțit cu adevărat copleșiți de har.
Înainte de întoarcerea în Irlanda, Jonathan ne-a invitat la București, pe mine și pe Florentin, pentru a ne cunoaște – astfel, dorința noastră de a ne vedea, din luna iulie, s-a împlinit. Pentru această posibilitate le mulțumim Maicii Iosifia (de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, Irlanda), doamnei Raluca Mihalache (de la Trinitas Tv) și domnului Marian-Dumitru Rugină (de la JoyCamps Romania).
Cu această ocazie binecuvântată, i-am oferit lui Jonathan Distincția de Excelență a revistei Regal Literar, pe care o primise inițial în mod virtual, și ne-am bucurat de întreaga familie Jackson – icoană a iubirii ce deschide inimile și mințile oamenilor pentru cunoașterea lui Dumnezeu.
Vorbind despre necesitatea tinerilor de a citi literatură ortodoxă și de a nu se lăsa influențați de curentele surogatelor artistice care le rătăcesc sufletul, i-am cerut lui Jonathan să înregistrăm câteva secunde pentru a împărtăși această cuvântare cu cititorii revistei Regal Literar și pentru a păstra amintirea mai vie (click aici pentru video).
Literatura și poveștile au însemnat foarte mult în viața mea. Pot afirma că opera lui Dostoievski mi-a schimbat viața cu adevărat, încă de când eram foarte tânăr, din adolescență: [operele] Crimă și pedeapsă, Idiotul. Acesta a reprezentat motivul principal care m-a inspirat să scriu, la fel ca în cazul lui C.S. Lewis. Cred că operele de artă ne comunică lucruri pe care alte forme de exprimare nu le pot face la fel. Hristos Însuși a ales să ne vorbească în parabole, de cele mai multe ori. Cărțile și operele de artă ne provoacă, ne emoționează, mișcă inima într-un mod unic. Cred că este important ca artiștii să aducă tot ceea ce sunt și experimentează în creațiile lor. Cred că Frumusețea, Bunătatea, Adevărul, Strădania, Durerea, Suferința, Speranța și Vindecarea ar trebui să fie o operă de artă autentică.
Îi încurajez pe tineri să se îndrăgostească de lectură, de cărțile cu un conținut spiritual [duhovnicesc]. Lecturile spirituale chiar mi-au salvat viața! Nu stiu unde aș fi fără astfel de lecturi! Încearcă să-ți deschizi inima și cugetul pentru a fi inspirat de scrierile Sfinților Părinți, în special de scrierile Părintelui Emilianos Simonopetritul…
Sf. Porfirie a spus că pentru a deveni Creștin, trebuie să fii mai întâi un Poet. Deci, este bine ca noi să ne îndrăgostim de Poezie, de Frumusețe și Artă. Cu cât citești mai multă literatură ortodoxă, cu atât viața ta este mai bogată! – Jonathan Jackson