Vasilisk Donica – E despre lectură, e despre carte, e despre lumină…


,,Lecturi spirituale”– un proiect cu adevărat înălțător, prin care ne trezim parcă din amorțire, amorțire spirituală în special și chiar amorțirea la general.

În anul de studii 2021-2022, AGIRoMd cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a derulat Proiectul de parteneriat ,,Lecturi spirituale” fiind o activitate de nivel național, care și-a propus activizarea cititorului pe segmentul spiritual. Întreg proiectul constituie un manifest pedagogic pentru susţinerea, valorificarea şi promovarea literaturii spirituale.

Acest proiect educațional, într-adevăr pornește de la suflet și ajunge tot acolo, de ce anume așa, pentru că a demarat din inimile mari și bune ale acestor oameni frumoși – părintele Sergiu Boldirescu – directorul proiectului și neobosita dna Mariana Marin – președintele AGIRoMD, și ajunge nemijlocit în sufletele celor care citesc, au citit, aceste minunate și scumpe cărți, scumpe pentru suflet, evident, care au fost și vor fi promovate în cadrul acestui proiect educațional și spiritul, pentru că suntem abia la finele primei părți.

La 23 septembrie, 2022 a avut loc Gala Premianților „Lecturi spirituale” la Palatul Mitropolitan din or. Chişinău, în cadrul căreia s-a manifestat recunoștință și apreciere pentru atitudinea proactivă, interesul și implicarea profesorilor în promovarea cărții spirituale, prin  valorificarea abilităților de lectură conștientă a elevilor.

La eveniment au fost premiate 35 de cadre didactice și de două ori mai mulți elevi din cele peste 300 de instituții educaționale înscrise în acest proiect nobil, cu cărți, burse pentru elevi din partea Mitropoliei Moldovei, 60 de vouchere-cadou de la AO „Meșteșug Brand” și 3 vouchere de la „Învățătorul modern”.

Aș vrea să vă împărtășesc că au ajuns în sufletele copiilor mei, le zic așa că îmi sunt dragi, copiii din școala în care încerc să zidesc suflete, Gimnaziul Saharna Nouă, cel puțin elevii clasei a VII-a la care le sunt și profesor de limba și literatura română, una dintre eleve care m-a însoțit azi la acest eveniment frumos nu mă va lăsa să mint. De ce zic, pentru că le-am văzut ochișorii scânteind ca steluțele atunci când am discutat despre participarea la proiect, dar și când discutau între ei despre cărțile citite, e drept nu toate 12, când vizionau atelierele, dar și când așteptau să ajungă coletele cu cărțile comandate și achiziționate în cadrul acestui proiect, și inclusiv când ajungeau. Câțiva dintre ei și-au îmbogățit rafturile biblioteciilor cu cărți bune, ceilalți chiar punând primele cărți la baza bibliotecii personale pe care încă nu o aveau, poate; cel mai mult însă s-a bucurat finuța mea Sofia, care a primit în dar de la Sf. Nicolae, prin intermediul nanului, în ajunul prăznuirii Sfântului, cele 12 ,,Povești cu tâlc” pe care mama sa i le citește, recitește, și iar, și iar, la vârsta de patru ani, căci îi plac enorm. Să crești OM, dragă finuță!

Le citeau cu nesaț și elevii, am simțit, zic eu, cu ochi de părinte, feedback-ul.

Eu personal mărturisesc că sunt satisfăcut, cred că și toți cei prezenți azi la Gala premianților, elevii mei, alți elevi din alte școli, toți cei care au asistat măcar la unul dintre cele 12 ateliere de ,,Lecturi spirituale”, cred că toți, vreau să cred, s-au regăsit în ceea ce au citi și vor deveni chiar ceea ce au citit – lumină, căci asta este cartea.

Se propune să fie inaugurată ediția a doua prin care să se asigure schimbul de bune practici  între cadrele didactice, prin identificarea, stimularea, valorificarea abilităților de lectură conștientă şi promovarea talentului literar-artistic al elevilor din instituțiile educaționale participante, privind rolul lecturii de plăcere în dezvoltarea personalității și cultivarea abilităților de învățare pe tot parcursul vieții.

Urez: Doamne, ajută, și succese în continuare tuturor și multe mulțumiri oragizatorilor evenimentului! Sper să ne mai întâlnim la astfel de lucrări frumoase și ziditoare.

 

Vasilisk Donica

           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *