Seniorul Târgoviștei, omul de cultură George Coandă împlinește 85 de ani!

Eu & domnul prof. dr. George Coandă (Potlogi, 2019)

Distinsul om de cultură al Târgoviștei, profesorul George Coandă împlinește astăzi (12 octombrie 2022) respectabila vârstă de 85 de ani. Istoric al culturii și civilizației, poet, eseist, critic literar și ziarist, George Coandă a lăsat Târgoviștei și județului Dâmbovița mărturia unei vieți de elită.

George Coandă, Președintele de Onoare al Forumului Național Cultural Brâncoveniana (Potlogi, 2022)

A debutat cu poezie în anul 1962, sub semnul lui Nichita Stănescu și Mioarei Cremene, urmând să devină una dintre cele mai mari voci contemporane ale județului Dâmbovița – deși născut în Bihor (în 1937). Este fondatorul mai multor instituții de importanță națională, una dintre acestea fiind Universitatea Valahia, la care este și profesor, alături de fiul său – Henri G. Coandă. Numele fiului a fost pus de către prof. George Coandă la rugămintea lui Henri Coandă, în 1969, atunci când marele inventator a dorit să îi poarte cineva numele, academicianul neavând copii.

Potlogi, 2020

George Coandă a scris un număr pierdut de cărți, lăsând în urmă și cel mai mare volum al istoriei târgoviștene, a fondat festivaluri de literatură de importanță și tradiție deosebite, ajungând să îi fie recunoscute meritele în toate structurile civice și ale statului. Președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler pentru literatură (în anul 2002) și, până astăzi, George Coandă deține 4 titluri de cetățean de onoare în jud. Dâmbovița, Distincția Ortodoxă Crucea Valahă, Premiul de Excelență al Consilului Județean Dâmbovița, Premiul de Excelență al revistei Regal Literar și Ordinul Ziariștilor (Clasa I, Aur).

Deși îi datorăm mult mai mult celui ce este lider continuator al Școlii de la Târgoviște, din umilele noastre inimi îi transmitem toate gândurile bune, sănătate, putere, har și un sincer La mulți ani!

One thought on “Seniorul Târgoviștei, omul de cultură George Coandă împlinește 85 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *