Gaze
Prin aceste straturi de gaze,
Am trecut prin diferite faze.
Şi am început să scriu pe copaci,
Morți ce vor putrezi în saci.
E destul de trist să ştiu,
Copacii se fac sicriu.
Iar unde mă botez viu,
Mă trec şi spre albăstriu.
Dacă ar fi existat Agartha,
Dacă s-ar fi schimbat harta,
Atunci l-aş căuta pe Amor,
Să te-nţepe, să plecăm…
Nu mai vreau în homosferă,
Mă simt străin, mă simt hienă.
Vreau măcar un pic de vid,
Să mă bucur, să mă sting.
Chemare
Aud un glas astral demult,
Nu pot răspunde, parcă-s mut.
Aud un râu ducând spre nord,
Eu sunt în mare, nu ştiu să înot.
Aud o Pasăre măiastră,
Mă cheamă-n lumea împărătească.
Eu stau în patul de pământ,
Nu pot zbura şi mor curând.
Aud un tibetan cântând:
Corpul mi-e împietrit şi plâng.
Mai aud un glas senin:
Un arhanghel îmi dă vin.
Sunt aproape mort acum:
Miros tămâie şi mult fum.
Totuşi, mai aud ceva:
Ani lumină – vocea Ta.
Dansează-mă pe inelul lui Saturn
Dansează-mă pe inelul lui Saturn,
Plimbă-mă pe al mării drum,
Citeşte-mi poveşti cu ardoare
Şi cântă-mi ca într-o operă mare.
Vorbeşte-mi ca Iisus apostolilor
Şi răpeşte-mă ca ielele pădurilor.
Dezbracă-mă de tot ce-i rău,
Mântuieşte-mă cu trupul tău.
Însteleaza-mă pe cerul tău,
Desenează-mă în art nouveau,
Scrie-mi poezii ca Sylva,
Încoronează-mă cu iubirea ta.
Lalele
Epicurianul eu,
Prieten cu Dumnezeu,
Plin de gânduri cu enigmă,
Zic să scriu ce-mi stă pe limbă:
Toţi codicologii tac,
Că știinţa e un fleac.
Pe Buranus plâng doar câinii,
Gigasul l-au furat păgânii.
Jur că aș vrea să mă lipsesc,
Sufletul să slobozesc,
Sau să mă desprind puţin,
Să mă văd iubind, murind.
Stau la rând pentru magie,
Fac doi bani în pălărie,
Trandafirii-s pe manele,
Acum aș mirosi lalele.
Operă necunoscută
Ca pe un obiect de artă
Te-am perceput o perioadă.
M-ai inspirat la infinit,
Cum să regret că te-am iubit?
Ca-`ntr-o cădere de stea,
Idem ardea inima mea.
Căzută-n Polul Sud, s-a stins,
Rămânând un fir de vis.
Pe da Vinci de-l aveam,
Ne picta Frumos pe-un geam,
Rămânând opera-n toţi vecii,
Vrând-o slavii, ruşii, grecii?
Puteam să-ţi dăruiesc toţi macii,
Să-ţi fac covor din acacii,
Închinându-se toţi vracii,
Că Iubirea alungă dracii.
Alfa & Omega
În lumea mea
Au fost numai câțiva,
S-au bucurat
Sau întristat.
Cât a plâns pământul,
Am împletit cuvântul.
Mulți au murit,
Iarna s-a-nnegrit.
Unii ne-au mințit mult,
Alții ne-au iubit mult.
Cât vom mai cânta,
Ne vom lumina.
Unde-i marea?
Cer aflarea.
Cer să tac,
Cer să zac.
Iată, Dumnezeu
Crede-n orice „eu”,
S-audă chemarea,
Și să simtă Calea.
Pentru Adevăr,
Un fruct lepădăm;
Pentru Viața noastră,
Mărturisim la Masă.
___________________________________
Mihai-Claudiu Dumitrache (n. 7 mai 1999 la București) este muzician, scriitor, jurnalist cultural, critic muzical și editor.
Este membru afiliat Centrului de practici filosofice, consultanță filosofică și consiliere din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor (de pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai, coord. Sandu Frunză), membru de onoare al UJIR, membru de onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor (Rep. Moldova), membru titular UNART, membru UCMR-ADA, membru UZPR, Ambasador al Culturii (Euro Education Federation), Ambasador Internațional al Păcii (World Literary Forum for Peace and Human Rights).
A primit Premiul pentru poezie al revistei Litere (la Moștenirea Văcăreștilor – juriu condus de Mihai Cimpoi, 2021) și este laureat al săptămânalului Literatura și Arta (Rep. Moldova, 2021), desemnat personalitate notorie a culturii, alături de academicienii Ioan-Aurel Pop, Eugen Simion, Eugen Doga, Mihai Cimpoi și actorul Dan Puric. A stabilit recordul național de Cel mai tânăr autor de autobiografie (Asociația Cartea Recordurilor, 2020), fiind și cel mai tânăr Cetățean de Onoare din județul Dâmbovița. În 2022 primește și Premiul special al juriului pentru poezie la Festivalul-Concurs Internaţional Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită (juriu condus de Doina Dabija). Tot în anul 2022, la 23 de ani, devine cel mai tânăr jurnalist, din istoria presei românești, laureat al premiului de excelență acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pentru performanță și perofesionalism în mass-media.
A fondat revistele Regal Literar, Sapio – revista tineretului secolului XXI, Timpul Argeș și Timpul Târgoviște. Colaborează cu peste 30 de publicații, printre care: ziarul Gândul, revista Independența Română, ziarul Ultima Oră, revista Actualitatea Muzicală, Radar de Media, revista Timpul, ziarul Literatura și Arta, Luceafărul, ziarul Plumb, Ortodoxia Tinerilor, revista Porunca Iubirii, ziarul Europa Ortodoxă și revista Litere. În 2021 a fost numit Director al revistei Magazin Critic.
A susținut peste o mie de spectacole, cântând și în deschiderile unor artiști și trupe precum trupa germană Alphaville, cântăreața croată Neda Ukraden și cântărețul australian Faydee.
A primit premiul special Music Awards Tv (Battle of the Voices, 2016), Premiul pentru cea mai bună voce masculină (FTMD, Universitatea Titu Maiorescu, 2013), Premiul pentru tehnică și expresivitatea vocală de excepție (juriu condus de către dirijorul Voicu Enăchescu, Tinerimea Română, 2014), deținând peste 60 de premii de excelență.
Mai mulți autori, precum Christian W. Schenk și Valentina Vasile, l-au asemănat pe Claudiu Dumitrache cu Mihai Eminescu, fiind considerat o revelație de elita intelectuală contemporană. Scrierile lui C. Dumitrache au fost servite drept teme de studiu pentru studenții unor facultăți din cadrul Universității Hyperion și Universității București. A publicat 5 cărți, dintre care se evidențiază Boemia unui mort (editura Amurg Sentimental, 2018), biografia 20 (editura Coresi) și Slujitorii lui Apollo (în Colecția Regal Literar), autorul fiind prezent în volume de critică, antologii și dicționare enciclopedice.
Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, îl caracterizează ca fiind „un intelectual care poate coagula suflete” și îl consideră „simbol pentru viitorul creației intelectuale.” Alte personalități importante care s-au referit la creația sau personalitatea lui C. Dumitrache sunt Nicolae Dabija, Andrei Zincă, Calinic Argeșeanul, Jonathan Jackson, Dida Drăgan, Liviu Antonesei, George Coandă, Eb Davis, Veronica Balaj, Ștefan-Lucian Mureșanu și Galina Martea, cea din urmă afirmând că „cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc.”
Face parte din comisiile și juriile mai multor festivaluri și concursuri naționale de muzică sau literatură și, din ianuarie 2022, susține conferințe pe teme de artă și cultură pentru elevii liceelor, prin programul Citește și Dăruiește, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și instituțiile publice. Tot în 2022, fondează trustul de presă culturală Myosotis Media Group, incluzând 8 publicații și colaborând cu alte 30 din Europa, SUA și Australia.
Organizează evenimentul media al anului 2022 – Gala Premiilor Radar de Media, dar și alte evenimente de divertisment sau culturale, ca Forumul Național Cultural Brâncoveniana de la Palatul Brâncovenesc Potlogi.
Pr. prof. Ionel Cioabă