Proiectul dâmbovițean de educație non-formală „Citește și Dăruiește – un altfel de acces pentru știință și cultură” a fost adoptat de Consiliul Județean al Elevilor Argeș și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, ediția de deschidere având loc pe 9 decembrie la Filarmonica Pitești. Elevi din toate instituțiile de învățâmânt din Pitești au fost prezenți, căutând să afle răspunsuri la întrebări profunde despre viață, societate, patriotism, literatură și provocări contemporane.
Conferențiarii au susținut discursuri și au răspuns întrebărilor, evenimentul cuprinzând și momente artistice sau de divertisment. În deschidere, Adina Iolu, elevă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, a interpretat Imnul Național, urmând salutul, gândurile, pildele moralizatoare și îndemnurile la lectură ale Inspectorului Școlar General Dumitru Tudosoiu.
Prima conferință a fost susținută de Sebastian Zidaru, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș și președintele Centrului de Tineret OVD Argeș, care a ținut un discurs despre necesitatea patriotismului în rândul tinerilor, amintind de figura emblematică a lui Avram Iancu:
„O personalitate de referință, despre care ar trebui să știm, este cea a lui Avram Iancu. Acesta se naște în 1824 și moare la 10 septembrie 1872. Avocat și revoluționar român pașoptist, a fost simbolul luptei pentru drepturi a românilor transilvăneni din secolul al XIX-lea. La Țebea, locul unde este înmormântat Avram Iancu, lângă gorun, răsună cuvintele acestuia, care trezesc orice român: Unicul dor al vieţii mele fiind să-mi văd naţiunea mea fericită.”
În discursul profund, Sebastian Zidaru a mai transmis că „iubirea de țară este un sentiment străin pentru mulți dintre tinerii de astăzi. Un efect al superficialității pe care îl avem în legătură cu istoria, cu trecutul țării noastre. Un elev care știe câți oameni și-au dat suflarea pentru acest pământ, pentru familie, pentru limbă și credință, nu poate să fie indiferent la soarta pe care țara lui o are.”
Al doilea moment a fost susținut de Mihai-Claudiu Dumitrache, Ambasadorul Culturii delegat de Euro Education Federation, acesta cântânt și răspunzând elevilor la întrebările legate de cultură și spiritualitate. Dumitrache a menționat, în răspunsul său către un elev, aceea că „este necesar, pentru a dobândi discernământ și luciditate, să citim mai întâi literatură verificată, academică și canonică, cărțile duhovnicești, pentru a nu a exista riscul înșelării cu ideologii și pseudo-științe promovate în cărțile de dezvoltare personală care au început să fascineze tinerii din întreaga lume, îmbinând speculațiile păgâne, ezoterismul și transumanismul cu religia tradițională sau credința ancestrală. Aceste cărți, care promovează iubirea de sine și propovăduiesc o iubire pervertită, adesea confundată cu pofta, nu vă pot aduce decât sigurătate sau, cel mult, o perioadă de auto-suficiență care vă hrănește egoismul, mândria, viciile și vă face iresponsabili față de voi și de semenii voștri. […] Vorbele dulci, conceptele de basm, închipuite, iubirea de plăcere și iluziile, promovate de autorii momentului de la The New York Times și din reclamele de pe internet, vor aduce în final ori disperarea, ori sfârșitul într-o stare alterată a conștiinței. Când viciile sunt luate drept virtuți, nu mai putem vorbi despre civilizație și educație.”
Tot aici, Claudiu Dumitrache, cercetător al psihologiei muzicale și fost practicant al numerologiei, în prezent membru afiliat centrului de filozofie de sub Societatea Academică de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor, le-a mai adăugat celor prezenți câteva cuvinte despre amăgirea propagandelor sectelor religioase și ezoterice de pe Tik-Tok: „…Și Mihai Eminescu a fost prins într-o ideologie, aceea a unui romantism ridicat la cote cosmice. Dar a înțeles și experimentat aceea că, în ceea ce privește cosmologia este treaba Duhului Sfânt, inaccesibil filozofilor, cercetătorilor, fizicienilor, astronomilor, celor care dau în cărți sau numerologilor opaci harului, pentru că, spune părintele Dan Bădulescu, învățăturile lor pleacă de la diverse ipoteze de lucru, iar Duhul nu are ipoteze, ci revelații. Apoi vedem că Eminescu, a cărui zi de naștere ne este Ziua Culturii Naționale, mărturisește: credința zugrăvește icoanele-n biserici. Deci, să luăm aminte cu responsabilitate, atenție și seriozitate la aceste nebunii neortodoxe, care impresionează și prostesc lumea numai spre lucrări malefice, sub niște lumini artificiale și ieftine de pace și bine.”
Al treilea moment conferențiar s-a desfășurat sub cuvântul scriitoarei Magda Grigore, din conducerea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Pitești, urmând ca partea I a conferinței să se încheie cu un mini recital al interpretei Adina Iolu. În cea de-a doua parte, Sima Narcis Constantin, Președinte al Filialei Argeș a Colegiului Psihologilor din România, a adus în atenția elevilor riscul de a fi înșelați de știrile false și de ideologiile prezente pe platformele de socializare.
Au urmat conferințele și intervențiile profesorului de georgrafie și inițiatorului proiectului Răzvan Vișan, care a adus la cunoștință modul prin care tinerii pot contribui la revitalizarea mediului, sub motto-ul „Viitorul este în mâinile tale!”; conferința susținută de istoricul Cornel Mărculescu, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice, filiala Dâmbovița – acesta din urmă vorbindu-le tinerilor despre evenimentele istorice privite în oglinda Pitești-Târgoviște, despre prima atestare documentară a Piteștiului și amintind de moartea primului ofițer căzut la datorie în Primul Război Mondial:
„[…] Mormântul său este astăzi întovărășit cu al unui grănicer, în creierii munților, la Vama Giuvala, unde stau amândoi ca un simbol al eroismului și iubirii de țară… Alături de colonelul Poenaru Bordea, au căzut la datorie, în noaptea de 14 spre 15 august 1916, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, soldații Ioan Băbuș și Constantin Pașol, toți făcând parte din Regimentul Muscel nr. 30 Infanterie!”
Totodată, istoricul Cornel Mărculescu a mai amintit de „nodul gordian între cele două municipii, Pitești și Târgoviște”, pe care îl constituie „personalitatea Domniței Bălașa, soția lui Constantin Șerban – Cârnul (1654-1658), domnitorul Țării Românești, al cărei mormânt se află la Târgoviște, în pronaosul Bisericii Sf. Vineri, din interiorul ansamblului Curtea Domnească.”
Ultima conferință a fost susținută de profesorul universitar Adrian-Aurel Baltălungă, de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, care a și răspuns la întrebările elevilor legate de particularitățile localităților din România.
Scriitorul Ștefan Gabriel Mateescu, elev în vârstă de 14 ani, a ținut un discurs despre arta cuvântului și a adus elevilor cea mai nouă carte a sa, romanul „Crimă printre nobili”, publicat în 2022 la Editura Ler. De asemenea, au mai vorbit prof. Chivoci Constantina, care a avut un laudațio la adresa tânărului Sebastian Zidaru, cu referire la activitatea sa culturală; Alex Gheorghe, elev model în vârstă de 14 ani și Președinele Consiliului Județean al Elevilor Argeș – Ana Stan.
Alte momente de divertisment au fost pregătite de către elevii Școlii Atlas din București (Andrei Magus și membrii trupei artistice Atlas Vision) și interpreta de muzică populară Amalia Gheorghe (6 ani). Elevii au primit diplome de participare și cărți din partea Euro Education Federation și Librăriilor Dialar, dar și susținătorii proiectului au fost premiați cu diplome de recunoștință. În final, Adina Iolu și Claudiu Dumitrache au interpretat melodia „We are the world”.
Proiectul, ințiat de profesorul Răzvan Vișan si deșfăsurat sub egida Euro Education Federation, cu sprijinul Myosotis Media Group și al instituțiilor publice, a început în luna ianuarie 2022, numărând 10 ediții, iar următoarea oprire a caravanei „Citește și Dăruiește” va fi la Teatrul Excelsior din București, unde sunt așteptați elevii unităților private din învățământul pre-universitar.
În cadrul Galei Premiilor Radar de Media 2022, conceptul inedit a fost declarat cel mai mare proiect de voluntariat din educație în anul 2022.