Despre reîncarnare & karmă

(pe scurt, extras din volumul „Religie – de la efecte la cauză”, Claudiu Dumitrache, 2023, în curs de apariție):

Mihai Claudiu Dumitrache

(…) Una dintre învățăturile înșelătoare pe care le presupune numerologia, de exemplu, este reîncarnarea – un concept din doctrinele indiene (care nu cunosc un dumnezeu personal, un dumnezeu atotputernic al iubirii), doctrine păgâne (apărute pe linia cainită – a neascultării, invidiei, minciuniii, mândriei, ascunderii de Dumnezeu și înșelării ) care atrag în mod deosebit oamenii din întreaga lume, mai ales acum, prin valul curentului „New Age” – acest lucru pentru că acordă refugiu imaginar, comoditate, iresponsabilitate față de semeni și de sine, separarea de realitate, generând o stare de auto-suficiență a persoanei, fără a-și mai judeca acțiunile negative sau imorale.

Aceștia se lasă ispitiți de învățăturile „erei noi”, ca o renunțare la lupta cu răul și cu imperfecțiunea, damnați de neputințe sau frustrări felurite, considerând că „nimic nu e rău și că nimic nu e bine universal”, astfel ajungându-se la acea „libertate” care se confundă cu libertinajul și care poate aduce mari dezastre, încălcarea dreptului la viață al aproapelui, moartea unei persoane sau a unui grup – închipuind, prin prisma imperfecțiunilor omenești producătoare de plăcere, acestea luate ca virtuți, o estetică a urâtului după chipul și asemănarea necuvântătoarelor.
Acești ideologi păgâno-progresiști, care îmbină și așa-zisa spiritualitate cu transumanismul, mai speculează că prin meditații și cunoașterea unor practici de „programare neuronală” (practici și învățături pe care ei le numesc din poziție profană „cunoașteri sacre”) pot „obliga universul să le împlinească dorințele”. Așadar, „maeștrii spirituali”, reiki, theta-healing, ezoterici , numerologii, astrologii și mulți „antrenori de dezvoltare personală” (aceste titluri fiind echivalente pentru șomeri fără nicio specializare serioasă) și psihologi denaturați cred că omul este un zeu prin natura sa, unii păstrând parțial idei din creaționism, alții adoptând teoria evoluționismului (uneori condimentând aici cu amuzantele speculații despre extratereștri ca inventatori și programatori ai ADN-ului uman), necunoscând tainele rugăciunii sau, măcar, argumentul ontologic.

(…)

Însă ateii sau ezotericii care nu-și pot asuma nici cea mai înaltă sau nobilă morală cunoscută (fără să mai socotim că e revelată), iubitorii de sine și producătorii de „paraziți” ai iubirii – aceștia nici nu acceptă a cunoaște ceva nou și străin de ideologiile lor, ca nu cumva să le cutremure cineva universul imaginar în care trăiesc (egregor-ul, spun unii), sistemul de „credințe” (închipuiri). Ca nu cumva să se trezească la realitate și să fie nevoiți să-și asume vreun efort mai mare decât cel de a câștiga bani și succes. Citându-l pe acad. Ioan-Aurel Pop, „acești noi ideologi ai universalismului ateu nu înțeleg [sau nu vor să înțeleagă] un lucru: creștinismul nu a apărut prin decizia vreunei autorități pământene și nu poate fi limitat ori interzis de vreo asemenea autoritate.”

Printr-o propagandă susținută de cărțile motivaționale și pseudo-științifice propulsate de editurile fără verificare academică și de publicații precum The New York Times sau The Times Literary Supplement, tinerii de astăzi, dar și adulții fără educație serioasă, promovează diferite doctrine păgâne, teosofice sau nihiliste și progresiste „pentru pacea lumii”, „pentru binele lumii”. Însă istoria ne-a arătat că „binele, dacă nu e făcut bine, nu e bine…!”, iar când rușinea și discernământul sunt distruse, acești doi stâlpi care susțin educația autentică, nu mai putem vorbi despre civilizație, umanism, năzuințe nobile și evoluție.

Este lesne să înţelegem, spunea părintele Jean Boboc, că „transumanismul şi, cu atât mai mult, postumanismul, inevitabila sa consecinţă, nu se pot dezvolta decât pe un teren foarte secularizat, ba chiar majoritar ateu. Pentru a distruge religiile principale, arma cea mai eficace este de a le uni pe baza unui numitor comun reductiv, iar asta întotdeauna sub pretextul compasiunii, al toleranţei şi al binelui pentru toţi, într-un sincretism mai mult sau mai puţin deist, ceea ce, cu timpul, va fi o anticameră pentru ateism. Mişcarea ecumenică actuală, preocupată pentru moment de unitatea creştinilor, are partea sa de complicitate, mai mult sau mai puţin forţată, în această manoperă generală ce vizează în perspectivă un sincretism de tip masonic globalizant.” În acest sens, inițiatorii și adepții globalizării fără transcendent se grăbesc să anunțe postumanismul, fixând acest moment în anul 2050 .

Dar, revenim la numerologie și vom spune că acestei pseudo-științe îi este proprie binecunoscuta concepție karmică, o altă parte nebunească a acestor doctrine, care nu mai lasă loc de libertate ființei umane, deși, paradoxal, acești oameni înțeleg libertatea în acest mod, care le abolește până și rațiunea pur umană. Sau, spune părintele Constantin Sturzu, „libertatea este o povară pentru că presupune un efort, un salt care să ridice omul la demnitatea sa de fiu al lui Dumnezeu, de dumnezeu după har, în ultimă instanţă” .

Iar părintele Nicolae Steinhardt zice că „nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi.” Dumnezeu, printre altele, mai spune părintele, „ne porunceşte să fim inteligenţi (pentru cine este înzestrat cu darul înţelegerii, prostia – măcar de la un anume punct încolo – e păcat: păcat de slăbiciune şi de lene, de nefolosire a talentului.” A fi liber înseamnă, după pr. Savatie Baştovoi, a fi „singurul vinovat de tot ce ţi se întîmplă” , deci a fi responsabil – lucru care devine un act rar, eroic, în fața unor ideologii precum aceea că un număr sau planetă a influențat pe cineva să înşele pe altcineva, ori că acestea au făcut ca o persoană să se îmbolnăvească de pancreatită (şi nu consumul de alcool).

Despre conceptul reîncarnării mai vorbește părintele Dumitru Stăniloae, făcându-ne să înţelegem că dacă ar exista acesta, mântuire n-ar mai fi, iar Hristos s-ar fi întrupat, ar fi pătimit, murit și înviat fără sens, lăsând și lumea într-un non-sens, scufundându-se într-o esență care-și pierde proprietățile și le tot înnoiește de la sine, fără a păstra vreo memorie și fără a da valoare veșnică persoanei, natura (care nu se știe sigur de cine este proiectată în acest caz) folosindu-se de suflet doar pentru a-l amăgi.
Aici, Sf. Apostol Pavel ne transmite că „precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata”, „căci noi am fost făcuţi liberi de Creator”, spune Sfântul Ioan Damaschin, „şi suntem stăpânii faptelor noastre”.

Reîncarnarea – ne învață Sfântul Paisie Aghioritul – „este și va rămâne una dintre cele mai mari înșelări ale Diavolului, prin care omul acceptă să trăiască în păcât, relaxat și cu conștiința adormită, fără să se pocăiască, ci amăgindu-se cu falsă credinţă că sufletul pleacă şi revine apoi, de mai multe ori în această lume. (…) În Sfânta Scriptură nu există nici o aluzie şi nici o confirmare a acestei teorii a reîncarnării, dimpotrivă, există afirmaţia permanentă că viaţa noastră pe pământ este unică şi că există o unitate între trup şi suflet, care nu poate fi despărțită. (…) Nu am văzut o viclenie şi o artă mai mare a diavolului ca aceasta, pentru ca să-i adune pe cât mai mulți oameni în iad! (…) Omul se gândeşte că nu contează dacă nu reuşeşte în viaţa aceasta, din moment ce va reuşi în cealaltă – ce viclenie! Astfel se relaxează în toate privinţele şi se usucă duhovnicește. Diavolul ştie însă foarte bine că nu există nicio altă dată viitoare!”

Tot aici, profesorul Dumitru Stăniloae mai explică, amintind de cuvintele filozofului Gabriel Honoré Marcel, că, atunci când iubim – când spunem cuiva „te iubesc!”, afirmăm valoarea veșnică a acelei persoane, recunoaștem sau mărturisim existența unică a persoanei și o vedem, după cum spunea Dostoievski, așa cum a intenționat-o Dumnezeu.

„Cum aș putea să cred că mama mea nu rămâne în veșnicie mama mea, cu iubirea ei neschimbată pentru mine? (…) Dacă ar fi așa, nu ar mai fi o iubire reală între persoane. (…) Nu pot socoti că Maica Domnului nu rămâne maica iubită a Fiului lui Dumnezeu în vecii vecilor”, mai spunea părintele.

______

Link-uri și materiale de folos (academice și duhovnicești), alese din bibliografia cărții, care arată eroarea ezoterismului și combat pseudo-științele:

numerologia: pseuo-știință dezvoltată prin practicarea pervertită a unor științe timpurii (gematria greacă veche și cabala ebraică), bazată pe speculația că cifrele ar influența viața omului, însemnătatea fenomenelor și obiectelor, autorii identificând (după propria rațiune sau din stereotipurile stabilite de către școala lui Pitagora) anumite arhetipuri specifice fiecărei cifre sau fiecărui număr.
Numerologia reprezintă o denaturare a științelor străvechi, precum astrologia de azi este rezultatul unor interpretări greșite și adăugări de idei delirante la vechea practică orientală a mazarohului. Acestea sunt moduri de slujire pentru un dumnezeu nerevelat, uneori doar pentru o energie din care s-ar fi născut universul, ca răspuns al omului pentru neputința de a-și asuma drumul mântuirii (crucii) și slujirii rânduite.

______

În mod deosebit, trebuie menționat faptul că discipolii sistemului ocult de care vorbim nu ezită să invoce locuri (de pildă Apoc. 13, 18) și fapte din Sfânta Scriptură, precum și folosirea diferitelor numere, de pildă 3, 7, 12, susținând că metoda divinației este prezentă în Sfânta Scriptură și aceasta constituie încă o mărturie pentru credibilitatea ei. (din Aspecte ale ocultismului – marturieathonita.ro, 17 decembrie 2012)

A se vedea/citi:

 • Începuturile religiei şi magiei (de Pr. Dan Bădulescu, articol pe site-ul credesicerceteaza.ro, publicat la data de 10 decembrie 2002;
 • emisiunea Cuvântul lui Dumnezeu pentru noi, pe canalul de YouTube al Trinitas Tv, tema Cain și Abel. Atitudinea noastră față de greutățile vieții (invitat Pr. Lect. Univ. Dr. Sorin Bute), publicat la data de 24 ianuarie 2022 și aceeași emisiune, cu tema Turnul Babel. „O contrafacere a paradisului pierdut”, pe același canal (același invitat), publicat la data de 6 februarie 2022.
 • Depre farmece, vrăjitorie, astrologie și magie – SfaturiOrtodoxe.ro (Ne vorbește Părintele Ilie Cleopa, vol. IV, editura Episcopia Romanului);
 • David Ricci: Capcana Astrologiei – Eniologia sau știința în slujba demonilor, editura Elisavaros;
 • Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja: Homo economicus – Iisus Hristos, sensul creației și insuficiențele purului biologism, editura Doxologia, 2021;
 • Pr. Jean Boboc: TRANSUMANISMUL DECRIPTAT – Metamorfoza navei lui Tezeu, 2021, editura Doxologia;
 • Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu: Lumea virtuală, între uz și abuz, editura Agaton, 2020;
 • Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu: Raspunsuri biblice la framantari contemporane, editura Agaton, 202;
 • Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu: Sfantul sau Vrajitorul? Ce model aleg copiii din basme, editura Agaton, 2022;
 • Pr. Dan Bădulescu: Începuturile religiei şi magiei, credesicerceteaza.ro, 10 decembrie 2002;
 • Pr. Dan Bădulescu: Ortodoxie şi erezie, credesicerceteaza, 27 martie 2003;
 • Pr. Dan Bădulescu: Astrologia lui Dumnezeu şi astrologia omului, credesicerceteaza.ro, 21 octombrie 2006;
 • Pr. Dan Bădulescu: Biserica si francmasoneria. De la afurisania francmasoneriei la secularizarea Bisericii, revista Porunca Iubirii, nr. 3/2004.
 • Sorin Lungu: Metempsihoza sau reincarnarea sufletului, crestinortodox.ro, 18 ianuarie 2018;
 • Dionysios Farasiotis: Marii iniţiaţi ai Indiei şi Părintele Paisie, editura Egumenita, Galaţi, 2000;
 • Sfântul Ioan Gură de Aur: Diavolul și magia, editura Agaton, 2012;
 • Părintele Theologos Cadar: 666 – O analiză ortodoxă bazată pe Sf. Părinți a p. Teologos, chilieathonita.ro, 1 august 2021;
 • VIEŢILE SFINŢILOR: Viața Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, doxologia.ro;
 • Despre mântuirea necredincioșilor, marturieathonita.ro, 28 februarie 2014;
 • Biserica este mai presus de Sfânta Scriptură, chilieatnonita.ro, 31 iulie 2021;
 • Părintele Teologos: Ce e Ortodoxia de fapt?, chiliathonita.ro, 12 martie 2022;
 • Dan Bădulescu: Scurtă privire teologică asupra muzicii, revista SCARA, decembrie 1999;
 • Sorin Bute: Idolul, revista Regal Literar (regal-literar.ro), 4 mai 2022;
 • Pr. Dan Bădulescu: Cosmologia divină şi cea umană, credesicerceteaza.ro, 13 noiembrie 2007;
 • Părintele Teologos: Ascultarea: Modul de existență a ființelor, chilieathonita.ro, 7 septembrie 2021;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *