Conferințele „Citește și Dăruiește” la Biblioteca Națională a României

Foto: Inquam Photos

Invitație la un altfel de acces pentru știință și cultură

Răspunzând la necesitatea elevilor de a continua să se educe în contextul actual – al amenințărilor tehnologice de civilizație și umanism, al propagandelor de abolire a identităților, de „cancel culture” și informațiilor neverificate, exterioare sistemului consacrat de știință și cunoaștere, provenite din surse surogate și pervertite, cu caracter speculativ, conspiraționist și ideologic – caravana „Citește și Dăruiește” își propune să susțină sistemul românesc de educație prin punerea în valoare, în fața elevilor, a unor modele care să arate că educația, în mod autentic, nu poate fi considerată fără a păstra evidența anatomiei și biologiei consacrate, a limitelor naturale și indispensabilitatea cunoașterii trecutului prin disciplinele ce arată istoria, modul de existență al omenirii, rolul și locul omului în cosmos. Fără acestea din urmă este lesne de înțeles că elevii s-ar putea confrunta cu pierderea sau necunoașterea esenței lucrurilor, cu lipsa de năzuințe nobile pe care doar omul le poate avea și, astfel, nu s-ar mai putea vorbi despre evoluție, progres autentic și civilizație, dar nici de continuarea idealurilor pe care Uniunea Europeană s-a fondat și care stau la baza fiecărui sistem social funcțional și armonios.

Având în vedere faptul că elevii pot fi influențați pentru lipsa de încredere în sistemul educațional românesc – părăsindu-l sau tratându-l cu superficialitate, din cauza pseudo-formatorilor de opinii și surselor îndoielnice sau pervertite în informații – modelele propuse de caravana „Citește și Dăruiește”, prin susținerea unor conferințe și a unor momente de educație non-formală, vin să arate că educația își are fundamentul în memoria, în perseverența, în exercițiul și bunele maniere dobândite prin excelență în școală, într-un sistem organizat și verificat, într-un cadru colectiv care să aibă posibilitatea formării de caractere libere, cu virtuți în relațiile interumane și în raportul omului cu sine, cu spațiul teluric și întreg cosmosul.

Plecând de la certitudinea faptului că „stăpânirea omului este esențialmente umanistică”, după cum afirma marea gânditoare Zoe Dumitrescu Bușulenga (1920-2006), membru titular al Academiei Române, și luând seamă la riscul tinerilor de a se aventura, după cum observă acad. Ioan-Aurel Pop (președintele Academiei Române), în modernitate fără pregătire, fără să cunoască aceea că „modernitatea este construită pe tradiție”, cunoscându-se astfel repercusiunile pe care le poate suferi întreaga societate, caravana de conferințe non-formale „Citește și Dăruiește” își propune să stimuleze tinerii elevi români la ceea ce înseamnă educație, la un mai bun randament în cadrul sistemului și la ocuparea unor locuri de muncă potrivite priceperii și talentelor lor, la simțul critic dezvoltat prin schimbul de experință, prin citit și experiență proprie și, în ultimă instanță, la cunoaștere – pentru combaterea a ceea ce nu se arată a fi de folos progresului real al omului. Adevăratul progres sau adevărata evoluție – își mai propune să arate proiectul Citește și Dăruiește – nu constă nici în dezvoltarea tehnologică, nici în cea economică, ci evoluţia omului este evoluţia conştiinţei sale. Iar aceasta „nu poate evolua în mod inconştient”, după cum afirma filozoful francez George Ivanovitch Gurdjieff (1866-1949).

Prin conferințele unor profesori, cercetători, artiști și ale unor bune modele din spațiul românesc, care se remarcă prin muncă, talent și autenticitate, elevii au să redescopere că ceea ce este clădit pe superficialitate, pe compromis moral și pe libertinaj nu poate rezista, nu poate fi de folos real și nu poate fi considerat în mod valoric de nicio instanță rațională, după cum nici Frumosul nu poate fi apreciat fără ca acesta să provină din Adevăr.

Totodată, proiectul include și promovarea unor elevi talentați, care cântă, dansează sau joacă teatru, dar și a celor cu rezultate remarcabile în domenii ca robotica, matematica, sportul și literatura.

Târgoviște, Pitești, Găești, Titu, Tărtășești și Fieni sunt doar câteva dintre localitățile în care elevii s-au putut bucura (grație sprijinului Inspectoratelor Școlare Județene Dâmbovița și Argeș și al altor instituții publice), într-un cadru prietenos și interactiv, de cunoașterea soluțiilor problematicii noilor curente ce vizează mai mult sau mai puțin, voluntar sau involuntar, diminuarea discernământului și valorilor în fața noilor generații.

În cadrul fiecărei ediții, elevii participanți primesc cărți și diplome de participare, dar și profesorii care demonstrează implicare sunt apreciați cu diplome din partea organizatorilor.

În cadrul Galei Premiilor Radar de Media 2022, conceptul inedit al caravanei a fost declarat cel mai mare proiect de voluntariat din educație pentru anul 2022.

La București

Debutând în ianuarie 2022 pentru elevii localității Braniștea, Dâmbovița, și ajunsă la a XII-a ediție, caravana „Citește și Dăruiește”, inițiată de prof. Răzvan Vișan și demarată de Euro Education Federation și Myosotis Media Group prin grija Ambasadorului Culturii EEF Claudiu Dumitrache, ajunge la București pe 10 martie 2023, ora 14:00, cu sprijinul Școlii Atlas București și Bibliotecii Naționale a României, evenimentul adresându-se elevilor învățământului pre-universitar, dar și tuturor tinerilor însetați de cunoaștere sau care caută răspunsuri la concepte tulburătoare descoperite în afara școlii, pe internet, în mass-media sau în cărți fără validare universitară sau academică.

Printr-un formular digital distribuit de către profesorii participanți, elevii sunt invitați să pună întrebări în urma cărora specialiștii din diferite domenii le vor răspunde în ziua evenimentului. Întrebările din formular pot fi puse și în mod anonim, dacă elevul dorește a nu i se cunoaște identitatea. De asemenea, se pot dezbate diferite subiecte și se pot pune conferențiarilor întrebări și în ziua evenimentului.

Printre invitații ediției a XII-a se numără:

  • conf. univ. dr. Andrei Drăgulinescu (teolog și cercetător în electronică, telecomunicații și tehnologia informației)
  • scriitorul Stan Victor (președintele filialei București a Uniunii Scriitorilor din România, secția de poezie pentru copii și tineret)
  • Craiu Iulia (Judecător la Curtea de Apel București),
  • Pr. Ivan Alexandru (preot și președinte al Asociației „Sf. Ierarh Alexandru și Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași”),
  • prof. Șerban Cătălina (profesor de geografie, Inspector Școlar de Specialitate),
  • prof. Vicențiu Enache (profesor și compozitor, coordonator al grupului vocal Minisong),
  • artistul Claudiu Dumitrache (muzician și scriitor, Ambasador al Culturii EEF),
  • prof. Răzvan Vișan (profesor de geografie, inițiatorul proiectului),
  • Simona Țăranu (prezentatoare tv Digi24),
  • Monica Marin (jurnalist),
  • Răzvan Curcubata (Sellification4Education),
  • juristul Ștefan Paraschiv (asistent universitar al Facultății de Drept în cadrul Universității București și redactor-șef al revistei Manifest Românește),
  • prof. dr. Cornel Mărculescu (istoric, vicepreședinte la Societatea de Științe Istorice – filiala Dâmbovița).

Evenimentul va avea loc în sala de conferințe „Mircea Eliade” a Bibliotecii Naționale a României și se va deschide cu Imnul Național, interpretat de către Adina Iolu. De asemenea, vor avea loc și alte momente artistice și intervenții-surpriză din partea unor reprezentanți ai celor mai importante instituții publice.

Parteneri: Școala Atlas, Radio România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, revista Regal Literar, ziarul Gândul, revista TIMPUL, ziarul Ultima Oră, Sellification4Education, Uniunea Scriitorilor din România, Hotel Cișmigiu, GMR Media, supertu.ro, radardemedia.ro.

comunicat pe 2 martie 2023, Myosotis Media Group

Vezi și:

  • Răzvan Vișan, tânărul profesor de geografie care a inițiat proiectul „Citește și dăruiește” desfășurat în mai multe orașe din țară (Matricea.ro)
  • Claudiu Dumitrache, despre ideologiile autorilor de la The New York Times: “nu mai putem vorbi despre civilizație și educație” (radardemedia.ro
  • Profesorul care duce specialiști în sate și orașe să le răspundă elevilor la curiozități. „Dacă mergem în fața lor și spunem că le știm pe toate, e ipocrizie” (Scoala9.ro)
  • Conferință educațională la Târgoviște | Claudiu Dumitrache: ”Tehnica nu ne face artiști” (Gandul.ro
  • Claudiu Dumitrache, conferință despre artă la Liceul de Arte din Târgoviște (Citește și Dăruiește) (VIDEO
  • Cum s-a gândit un profesor din Dâmboviţa să îi atragă pe tineri către lectură: răspunsuri fără ocolişuri (Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *