Iuliana Foltea  – Drumul lui Marc Nicolas Angelescu spre succes

  

Dintotdeauna și-a dorit să devină medic. Niciodată nu a visat să fie altceva. Când a început să joace polo pe apă, cea mai arzătoare dorință a lui era să devină atât de bun, încât să joace într-o zi un meci împotriva echipei de la Club Natació Barcelona. Între timp, a ajuns să joace polo chiar pentru renumitul Club, actualmente fiind jucător titular în echipa de polo a Clubului Barcelona atât la categoria lui de vârstă, cât și la categoria de vârstă U18. Invitația oficială din partea Clubului Barcelona a primit-o în data de 20 iunie 2022, exact de ziua lui de naștere, când a împlinit 14 ani. Să joci la această vârstă la cel mai de succes club din istoria Spaniei de polo pe apă, cu 59 de titluri naționale, 40 de campionate spaniole și 19 ligi spaniole, este o imensă realizare! Își dorește în continuare să devină medic și a fost admis la prestigioasa școală internațională „Princess Margaret” din Barcelona, prima școală care a implementat sistemul de Bacalaureat Internațional (IB system) în Barcelona, studiind în trei limbi straine: engleză, spaniolă și catalană.

Marc Nicolas Angelescu este un adolescent în vârstă de 14 ani, cu o pasiune intensă pentru polo pe apă, de unde și-a cultivat o mentalitate de evoluție și a dobândit un puternic simț al motivației. Cu o dorință interioară de a reuși, el a învățat autodisciplina și spiritul de echipă, datorită cantității uriașe de abilități pe care le învață din practicarea acestui sport. La 13 ani a fost selecționat în Echipa Națională și a reprezentat România la turneul de calificare pentru Campionatul European de Juniori U15, în 2021. Marc a obținut Locul 1 la Campionatul Național de Juniori 1 (categoria de vârstă 18 -19 ani), Locul 2 – Vicecampion Național la Campionatul Național de Juniori 3 (categoria de vârstă 14-15 ani) și s-a calificat cu echipa (avându-l căpitan) la Campionatul Național de Copii (categoria de vârstă 12-13 ani). A jucat pentru clubul Triumf și pentru echipa națională a României, cu numărul 10. Acum joacă pentru Clubul Barcelona, cu numărul 11, număr considerat maestru, număr care i-a adus noroc, înscriind gol în primul meci oficial pentru Barcelona în Cupa “2022 Summer edition BWMF”. La sfârșitul competiției Cupa „2022 Summer edition BWMF”, care a avut loc la Lloret de Mar în Spania, Marc a fost selectat în „Echipa ideală a turneului – Best 7”. În echipa “Best 7” se aleg cei mai buni 7 jucători ai turneului, cate unul pe fiecare poziție, Marc câștigând titlul de cel mai bun fundaș. La turneu au participat echipe din Spania, Franța, Italia și Germania.

Nu doar că este component de bază al echipei de Juniori U16 la categoria lui de vârstă,  în cadrul unuia dintre cele mai bune cluburi din lume, dar Marc joacă și la categoria de 18 ani în Campionatul catalan, în echipa U18.  Deasemenea, înainte de a fi selectat în echipa Clubului Barcelona, a fost ales cel mai tehnic jucător al Campionatului Național 2 ani la rând în România. Marc face eforturi supranaturale pentru pasiunea sa. Înainte de a pleca în Spania, el s-a bucurat de un succes academic uimitor la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România, cotat drept cel mai bun liceu din București, cu o concurență de 10 candidați/loc.

Materiile lui preferate sunt Matematica și Biologia, excelând în egală măsură la multe alte materii. Performanța academică, deja recunoscută de la „Gheorghe Lazăr”, l-a ajutat și mai departe, fiind remarcat și în Spania, unde profesorul lui de matematică l-a propus pentru concursurile de matematică din Spania. Marc are o capacitate intelectuală de excepție, cu un nivel IQ foarte mare, de 156, descoperit de profesorul Florian Colceag – antrenorul de genii – și obținând un IQ de 155 în testele oficiale recunoscute de MENSA, apropiat de al lui Einstein. La acest nivel sunt aproximativ 0,2% din populația lumii (procentul oamenilor cu un coeficient de inteligență mult peste medie, considerați genii), Marc fiind încă de la vârsta de 8 ani membru MENSA în Londra, organizația care îi reunește pe cei mai inteligenți oameni din lume.

Polo-ul pe apă este o parte importantă a vieții sale, fiind un sport care necesită un grad ridicat de competență mentală, fizică, emoțională și tehnică, deci este un sport incredibil de dificil de jucat la standarde înalte. Marc a început oficial să joace polo pe apă la vârsta de 10 ani, pentru clubul echipei Triumf București în 2018, ajungând rapid să joace pe scena Campionatului Național. Cariera lui sportivă a însemnat și înseamnă, pe lângă multă muncă, și multe realizări, medalii și trofee, care l-au motivat și l-au învățat că orice este posibil când ești hotărât și ai valori solide.

La 14 ani, Marc trăiește într-o disciplină atât de riguroasă, încât e greu de imaginat chiar și din perspectiva unui adult. La vârsta la care alți copii se confruntă cu crize de adolescent, el are curajul să schimbe țara, să schimbe școala și implicit sistemul de învățământ, demonstrând că poate străluci atât pe plan sportiv, cât și academic. Are un program riguros, având ore la școală de dimineață până la ora 15, ajungând acasă doar să se schimbe, să mănânce și să fugă la antrenament. În cele mai multe zile are două antrenamente consecutiv, la cele două categorii de vârstă, unde este titular, terminând pregătirea între 22:00 – 23:00 și neavând niciun weekend liber, cu meciuri în fiecare sâmbătă la categoria lui de vârstă, și în fiecare duminică la categoria U18.

Ambiția și determinarea lui depășesc condiția unei minți umane. Când era elev la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, pentru a ține pasul și cu nivelul academic ridicat al școlii și cu programul de antrenamente, erau situații în care își făcea temele în mașină, în drum spre antrenamente, în tribune sau în vestiar. Nimic nu l-a putut opri să lupte pentru visul lui de a deveni medic și de a face totodată polo de performanță. În continuare excelează la școală, făcându-și temele sau învățând, în pauza de o oră pe care o au elevii la prânz, când ceilalți copii se joacă în curtea școlii, sau în metrou în timpul deplasării la școală și antrenamente, sau în weekenduri între cele două meciuri.

Când familia l-a vizitat prima dată în Bacelona, dorința lui Marc a fost ca din cele două genți de bagaje, una să fie plină cu cărțile preferate. Viața pe care o trăiește, departe de familie, ar fi greu de dus și de către un adult, din cauza rigorii programului sportiv. Jucând la două categorii de vârstă, el nu are niciun weekend liber, și în multe zile din săptămână termină antrenamentul după ora 22:00. Marc a învăţat încă de mic faptul că nu există decât o singură competiţie, cu el însuşi. Este un copil pur și simplu senzațional, cu rezultate remarcabile, atât în plan scolar, cât și sportiv. Ambiția și determinarea lui depășesc condiția unei minți umane. Nimic nu l-a putut opri să lupte pentru visul lui de a deveni medic și de a face totodată polo de performanță. Marc este un copil care a ajuns să fie iubit în strainătate de tot Clubul Barcelona, lucru cu atât mai admirabil, în contextul în care Spania este campioană mondială în acest an și a câștigat de-a lungul timpului nenumărate titluri europene și mondiale.

Cred că România are nevoie de modele pentru copii și adolescenți, iar Marc, cu siguranță, este un model pentru orice copil din țară sau din afara granițelor. Marc a spart mitul conform căruia copiii supradotați sunt introvertiți, anti-sociali, făcând performanțe în ambele planuri, fiind înzestrat cu un potențial intelectual ieșit din comun și totodată cu un talent sportiv extraordinar. Florin Alexandru, cel ce a scris alături de Florin Colceag cartea „Copilul tău este un geniu”, este de părere că în străinătate Marc ar fi caz de studiat, tocmai pentru că este dezvoltat atât de armonios și cu un echilibru emoțional fantastic.

Să-i arătăm lui Marc că lucrurile bune vin întotdeauna la cei care sunt dispuși să facă mari sacrificii pentru a atinge un scop măreț. Curajul lui autentic să îl conducă pe culmile cele mai îndrăznețe! Și felicitări părinților lui, în special doamnei Cerasela Angelescu, mama lui, care a facilitat documentarea pentru prezentul articol.

 

 

Testimoniale

 

“Pentru noi, Marc este un jucător foarte important al echipei noastre. Joacă la categoria cadeți și totodată joacă la o categorie superioară, în echipa de tineri. În cazul performanțelor lui, din ziua în care a sosit, zilnic suntem foarte mulțumiți cu randamentul lui la antrenamente. În plus, el are niște calități de mare interes pentru noi în viitor. Dorim să investim în el, ca în viitorul apropiat să devină jucător în prima echipă, echipa absolută.”

(Albert Plaza, Director Tehnic al secției de polo pe apă în cadrul Club Natación Barcelona)

_____________________

„Când l-am descoperit pe Marc, am fost foarte impresionați de fizicul lui, pentru că era un băiat care la 14 ani avea o înălțime de 1,95 m și un tonus muscular peste normalitatea unui băiat de 14 ani. Așadar, am văzut că Marc avea un potențial mare într-un sport ca al nostru, în care latura fizică are un rol atât de important. Când Marc a venit aici și a început să se antreneze cu noi, am fost foarte surprinși de baza tehnică și de coordonare sa, la 1,95 m. Era mai coordonat decât ceilalți copii, avea o bază tehnică mai bună, așadar, din acest punct de vedere, s-a văzut imediat că Marc are un potențial foarte, foarte, înalt.

Aici, la clubul nostru, avem cei mai buni jucători din Spania, iar Marc este mai bun decât ei, așa că îți dai seama că Marc poate fi unul dintre cei mai buni jucători din lume. Obiectivul nostru a fost să încercăm să-l pregătim psihologic pe Marc, astfel încât să poată să ajungă, în viitor, unul dintre cei mai buni jucători din lume.

Marc este mai deștept decât ceilalți copii, pentru că este foarte, foarte inteligent, are o capacitate cognitivă incredibilă, învață totul foarte repede, înțelege totul mai repede decât ceilalți și îți dai seama că DA, acest băiat este cu adevărat special.

Avem multă încredere în el, și pe deasupra, ne transmite valori care ne asigură că un copil ca el nu va eșua pe parcurs, fiind evident acest lucru și din modul în care interacționează cu oamenii. Este un băiat care locuiește departe de familie și din cauza aceasta nu are șansa să aibă parte de afecțiunea obișnuită necesară la vârsta de 14 ani, însă chiar și așa are mereu de oferit un zâmbet pentru toată lumea.

Se înțelege foarte bine cu copiii mai mici decât el. Îi întâmpină mereu cu o îmbrățișare, cu un zâmbet. Un băiat atât de bun ca el, despre care se știe că este cel mai bun, care se comportă atât de frumos cu toată lumea, îl fac un băiat de referință pentru întreaga lume și de altfel este și foarte iubit de toți colegii săi de echipă.

Așadar, avem mari așteptări de la Marc, avem mare încredere în el și vom încerca să-l susținem și să-l ajutăm să-și atingă toate obiectivele, pentru că el va reuși.”

(Miquel Gasulla – Antrenor de polo pe apă la categoriile U14 și U16, la Club Natación Barcelona)

_____________________

„Tenacitatea este o caracteristică ce îl definește pe Marc; când își stabilește un obiectiv, lucrează în mod perseverent până când își duce scopul la îndeplinire. Este, deasemenea, o persoană exigentă cu sine, știe ce este capabil să realizeze și obține rezultate excelente în majoritatea lor.

Marc este, deasemenea, o persoană ce a putut să se adapteze la un nou sistem educațional, din afara zonei lui de confort, ceea ce nu e ușor și are o personalitate logică. El detectează rapid modele, poate să le aplice, în mod logic, în diferite contexte. 

Sunt multe lucruri pe care le putem spune despre Marc. Am putea să vorbim ore întregi, dar în mare parte credem că aceste abilități îl caracterizează perfect. Îi dorim tot succesul de care este capabil și vom fi mereu aici să-l susținem, să-i fim alături și să-l ajutăm.”

(Alex Cerda – Director Princess Margaret International School)

_____________

Marc este un copil deosebit, am lucrat cu el aproximativ 1 an, timp în care capacitatea lui de a înțelege concepte greu de acceptat de cei mai mulți adulți, era uimitoare. Și reușea cu o ușurință debordantă să le pună în practică în viața de zi ci zi. Am fost impresionat de ușurința cu care integra idei noi și de simplitatea cu care le folosea de câte ori avea nevoie. Un alt astfel de exemplu a fost când și-a observat emoțiile și a anticipat emoția ce urma să o simtă amintindu-și trăirea emoțională și observându-se în același timp. Am spus-o și o mai spun de câte ori am ocazia: Marc este un copil minunat ce își exprimă clar capacitatea de geniu și orice va alege să facă în viață, va excela pentru că are acel echilibru cum rar îl vezi la ceilalți. Are o gândire strategică ca o perspectivă generală, și în același timp o gândire logică și structurată când vine vorba de partea practică a lucrurilor. Este inteligent social, leagă ușor relații și se poziționează corect față de ceilalți. Este rezilient și se poate concentra vreme îndelungată asupra unui obiectiv, renunțând la micile recompense ce apar pe parcurs.

Și pe deasupra, este inteligent emoțional și reușește prin această calitate să exceleze în tot ceea ce face. Sunt bucuros că am avut oportunitatea să lucrez cu Marc la un moment dat și să îi desăvârșesc această calitate atât de necesară nouă, tuturor!

(Florin Alexandru – Analist comportamental și autor de bestseller, specializat în inteligența emoțională, analiza credibilității, recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System), singurul român acreditat de Paul Eckman International.)

_____________

„Marc Angelescu este pentru noi toți, cei de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, un model. El a devenit un model la scurt timp după ce a intrat în clasa a V-a în urma unui examen extrem de greu. Am văzut cum un copil la o vârstă atât de mică poate să facă eforturi extraordinar de mari pentru a-și atinge idealul, iar idealul lui era să fie în echipa națională de polo, mai bine zis idealul lui era sportul în sine, nu neapărat performanța. Marc este un elev model pentru modul cum s-a lăsat purtat de pasiune si nimic nu l-a învins. Se trezea dimineața la ora 4-5, pentru că avea antrenamente, după care trebuia să fie la școală, unde venea mereu cu lecțiile învățate, cu temele făcute și avea un comportament exemplar. De aceea toți îl iubim pe Marc Angelescu, toți profesorii îl apreciem și îi dorim din suflet să aibă mult succes mai departe, pentru că face bine ceea ce face.”

(Ionela Neagoe – Director Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”)

 

Apariție în emisiunea „România, te iubesc!” – Genii risipite,  PRO TV (min. 35)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *