„Un geniu şi un vizionar al neamului sfârşeşte în izolare totală şi indiferenţă, neînţeles de o vreme cu cerul prea jos pentru aripile lui prea mari” – A.D. Xenopol
Se pare că luna iunie este bogată în evenimente culturale, printre care și-a făcut loc aducerea în memoria noastră colectivă a personalității Iuliei Hasdeu, a acelei “esențe a neamului românesc”, cum o numea eruditul ei părinte, Bogdan Petriceicu Hașdeu. Miercuri, 14 iunie 2023 în primitoarea sală AGIR (Asociația Generală a Inginerilor din România) timp de aproape trei ore s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului de creativitate, originalitate și diversitate IULIA HASDEU, la inițiativa Asociației Culturale Iulia Hasdeu, în calitate de membru al Federației Cluburilor UNESCO, și sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Evenimentul a reprezentat, fără îndoială, ocazia de a pune în valoare resursele creative ale generațiilor actuale în ceea ce privește creativitatea, originalitatea și diversitatea .
Scriitori, muzicieni, debutanți sau profesioniști ce se manifestă în cenacluri literare și artistice își află identitatea artistică grefată pe tradiții și cunoașterea moștenirii culturale în noi dimensiuni. Este un pact între cunoaștere, recunoaștere, readucere și acordare la tendințele actuale. Evenimentul s-a constituit în verigă între clasic, contemporan și postmodernism, având drept fir conducător mesajul Iuliei Hasdeu, scriitoare română de expresie franceză: voi învinge prin mine însămi.
Invitații speciali, printre care s-au aflat directoarea Muzeului Memorial B.P.Hașdeu din Câmpina doamna Aura Dobre, doamna ambasador cultural Iuliana Gorea-Cistea și prof.ing. Nicolae Vasile, director AGIR, au salutat numerosul auditoriu, iar participanții, numeroși și talentați, au oferit un spectacol interesant prin varietate, de la arii din opere la doine, de la secvențe umoristice la monologuri zguduitoare. Diplomele și cadourile oferite participanților au dorit să reprezinte gratitudinea noastră pentru un act de “existență prin cultură”. A fost un omagiu adus creativității la orice vârstă, un ecou la mesajul descifrat peste veac: prin cultură și artă ne facem viața mai frumoasă. Este datoria noastră față de cei de la care am primit și către cei cărora le lăsăm moștenire.
Redăm în rândurile următoare desfășurătorul evenimentului, așa cum s-a întâmplat, cu sincera și luminoasa speranță că festivalul dedicat Iuliei Hasdeu se înscrie deja drept eveniment cultural al valorii și autenticității.
Prima parte – in memoriam Iulia Hasdeu
- Corina Vlad Diaconescu – pian – Nocturnă, de Iulia Hasdeu;
- Viorel Popescu – teatru – „Taina Iuliei” (fragment);
- Alexandra Tănase (soprană) – muzică clasică (acompaniată la pian de Andra Demidov). Program: Liedul „Flori albe” de Sabin Drăgoi; Liedul „Les chemins de l’amour” de Francis Poulenc;
- Maria Ioana Vasiloiu – eseu;
- Maria Karoline Banner Dobrescu – poezii;
- Maria Sturza Clopotaru – eseu “Genii cu destine tragice: Iulia Hasdeu si Ciprian Porumbescu”;
- Maria Niculescu – poezia „Eu vă trimit ardoarea„.
– Intermezzo …cu invitați speciali:
- Aura Dobre, directoarea Muzeului Memorial B.P.Hașdeu din Câmpina;
- Iuliana Gorea-Costin – diplomat și om politic din Republica Moldova;
- ing. Nicolae Vasile – director AGIR.
A doua parte – creații literare și muzicale
- Issabela Cotelin – poezii;
- Ioana Mihaela Coșoveanu Banner și Ana Christine Banner-Dobrescu – poezii;
- Oana Mihaela Gîdea – poezii;
- Elena Armenescu – poezii;
- Maria Lulescu – poezii: Coboară nestemate; Stejarul din vis; Ţineţi minte;
- Claudia Voiculescu – poezii;
- Vasilica Ilie – poezii din vol. „Fereastra de la răsăritul cuvântului”;
- Corina Vlad Diaconescu – recitare din „Comoara amintirilor”, fragment: „Vara la bunici- Dialoguri vesele”;
- Ovidiu Țuțuianu – poeziile Iuliei Hasdeu, Invocation și Patrie, la pian; poezia „Caiet cu scoarțe de velur”.
Au consemnat: Prof.univ.Dr. Crina Decusară Bocșan și Nicolae Florentin Streche