În zilele noastre, oamenii sunt obișnuiți să găsească orice cântec pe internet. Din 2007, oamenii caută pe internet informații despre un cântec post-punk misterios care a fost difuzat la radioul german undeva în anii 1980. „Cel mai misterios cântec de pe internet” (cunoscut și sub numele de „Like the Wind” sau „Blind the Wind”) este porecla dată unui cântec neidentificat, compus cel mai probabil în anii 1980. Din 2019, acest cântec a fost subiectul unui fenomen viral pe internet, mulți utilizatori ai unor site-uri precum Reddit și Discord fiind implicați într-un efort de colaborare pentru a căuta originile cântecului. Cântecul ar fi fost difuzat inițial la Norddeutscher Rundfunk (NDR), probabil în cursul anului 1984. Utilizatorii au inventat termenul „Lostwave” pentru a descrie melodii de această factură.
Context
Darius S. este persoana care a înregistrat pe casetofon cântecul difuzat la postul public de radio vest-german NDR., cu cel puțin 37 de ani în urmă. El și sora sa Lydia sunt, fără să știe, responsabili de faptul că sute de mii de oameni sunt acum nedumeriți, iar diverse programe de radio și articole de ziar au abordat subiectul. „Cel mai misterios cântec de pe internet” este un fel de mister modern a cărui rezolvare fascinează nenumărate persoane, vânători de comori ai zilelor noastre care, între speculații și teorii nebunești, sapă în nisipul fin al internetului pentru a găsi o trupă necunoscută care a fost difuzată cândva la radio în anii ’80. S-a speculat că piesa a fost înregistrată în 1984, deoarece majoritatea melodiilor de pe înregistrarea pe casetă au fost, de asemenea, lansate în jurul anului 1984. O dovadă suplimentară care susține că aceasta este cea mai timpurie dată posibilă de difuzare a fost caseta Technics, pe care cel mai probabil Darius a folosit-o pentru a înregistra cântecul. În 1985, Darius a creat o listă de melodii compusă din melodiile neidentificate din colecția personală; în cele din urmă a digitalizat-o în 2004, salvând melodiile ca fișiere .aiff și .m4a. Apoi, sora mai mare a lui Darius, Lydia H., i-a oferit lui Darius un domeniu web ca un cadou de ziua lui, pe care l-a folosit pentru a face cunoscută lista sa de melodii.
La 18 martie 2007, Lydia a publicat înregistrarea audio pe internet, în încercarea de a identifica melodia. Folosind pseudonimul „Anton Riedel”, ea a început inițial pe grupul online de.rec.musik.recherche, dar în cele din urmă a migrat către saituri care foloseau instrumente de identificare a cântecelor, la cererea utilizatorului Andreas Eibach. Lydia a publicat un fragment digital al cântecului pe best-of-80s.de, un sait german dedicat synth-pop-ului din anii ’80, și pe spiritofradio.ca, un site dedicat postului de radio canadian CFNY-FM, sub pseudonimul „bluuue”.
„Așa cum se obișnuia pe atunci, în anii ’80 înregistram cu regularitate muzică de la radio, iar de-a lungul anilor am folosit peste 40 de casete. Unul dintre aceste cântece este „Cel mai misterios cântec de pe internet”, pe care, cel mai probabil, l-am înregistrat în timpul unei emisiuni la NDR (sau la un alt post care putea fi recepționat în casa noastră la acea vreme). Dacă titlul melodiei nu a fost anunțat, dacă pur și simplu nu am auzit anunțul sau pur și simplu am uitat să îl notez, este ceva ce nu mai poate fi clarificat astăzi.
Deoarece acest cântec mi-a fost întotdeauna aproape de inimă, obișnuiam să întreb oamenii din anii ’80 și ’90 dacă îl știu. Bineînțeles, întotdeauna fără succes, chiar dacă mi se spunea în mod regulat: „sună ca XXX sau YYY”. De-a lungul anilor, pe casetele mele s-au adunat aproximativ 25 de melodii necunoscute, pe care le-am numit colectiv „Unknown Pleasures” – cu referire la discul Joy Division.
Melodia este un subiect și în afara YouTube – pe platforma reddit există un grup pe această temă, având în prezent (mai 2021) aproximativ 27.000 de membri. Între timp, discuția s-a mutat în principal pe discord.com, iar sora mea este activă pe ambele platforme, în timp ce eu mă documentez în fundal, răspund la întrebări și dau sfaturi. Inițial, au existat îndoieli că Lydia era de fapt bluuue/Anton și că fratele ei (presupus) era cel care a înregistrat atunci cântecul. Aceste îndoieli ar fi trebuit să se fi risipit aproape complet până acum. Cercetările de până acum pot fi citite sub formă de rezumat pe site-ul „Know Your Meme” (cu actualizări doar rare), iar acum există și un articol pe Wikipedia.
O altă contribuție a mea la această căutare a fost să scriu la diverse instituții care ar putea fi interesate de subiect sau care ar putea contribui la diseminarea acestuia. În primul rând, a fost GEMA, care înregistrează oficial tot ceea ce se difuzează la radio. Întrebarea mea privind existența unor liste arhivate din 1984 a rămas fără răspuns. Cu câteva milioane de clicuri între timp, subiectul ar trebui să fie de fapt „relevant” pentru GEMA, la urma urmei, formația pe care o căutau ar putea avea dreptul la drepturi de autor pentru aceasta. Căutarea în arhiva GEMA a fost, de asemenea, fără succes până în prezent.
De la jumătatea anului 2020, NDR și arhivistul său Sönke Treu ne-au sprijinit în căutările noastre și primim treptat listele de melodii ale programelor preferate din 1982-1984, în special „Musik für junge Leute”, „Nachtclub” și „Der Club”. Multe melodii de pe casetele mele se regăsesc în aceste liste, dar melodia misterioasă nu a apărut încă. Prin intermediul acestor liste știm că, până la urmă, melodia nu a fost interpretată de Paul Baskerville, dar listele unora dintre programele sale lipsesc din arhivă, așa că nu există o certitudine de sută la sută. Unii prezentatori de atunci, care ar fi putut ajuta în căutare, cum ar fi Stefan Kühne, nu mai sunt, din păcate, în viață.„ – Darius S.
Versurile cântecului au fost considerate necunoscute pentru o lungă perioadă de timp și au fost discutate de mulți utilizatori. Din cauza calității relativ slabe a înregistrări și a accentului german sau austriac al cântărețului, au apărut mai multe speculații. Pe YouTube, de pildă, există numeroase cover-uri și versiuni post-editare ale cântecului, a căror viteză și intonație au fost corectate pentru a face versurile mai ușor de înțeles. Există multe teorii despre ce este vorba în cântec. Cea mai populară afirmă că melodia este despre Războiul Rece, comunismul din Germania de Est sau despre Zidul Berlinului. Potrivit altor teorii, se presupune că autorul cântecului ar vorbi despre o despărțire de persoana iubită sau despre alte lucruri personale.
Origini
Un utilizator anonim a încărcat pe forumul spiritofradio.ca, la 18 martie 2007, un fragment de 74 de secunde dintr-un cântec pe care fratele ei îl înregistrase pe o casetă de către un post de radio german între 1982 și 1984 și a întrebat dacă știe cineva titlul cântecului, neprimind niciun răspuns.[10] Pe 17 aprilie 2011, utilizatorul redoalfo a încărcat pentru prima dată fragmentul cântecului pe YouTube sub numele „Unknown Song – Cancion Desconocida – Track Id”. La 1 iulie 2019, utilizatorul Reddit Gabriel a creat subredditul r/TheMysteriousSong, unde sunt adunate și discutate indicii despre originea cântecului. În aceeași zi, utilizatorul newacountz a comentat pe r/TheMysteriousSong că Paul Baskerville ar fi putut interpreta cântecul în timpul emisiunii sale Muzică pentru tineri, care difuza adesea muzica trupelor necunoscute în perioada în care se presupune că melodia a fost difuzată pe NDR, după care Gabriel l-a contactat pe Facebook.
La 12 iulie 2019, utilizatorul johnnymetoo a postat cântecul integral pe r/TheMysteriousSong, despre care susține că l-a descărcat de pe Usenet în 2007. În aceeași zi, această versiune a fost încărcată pe YouTube, unde a adunat peste 4,46 milioane de vizualizări până în prezent (din 20 februarie 2022). La 21 iulie 2019, Baskerville a difuzat cântecul în timpul emisiunii sale Nightclub. El i-a răspuns lui Gabriel că ascultătorii săi au considerat că probabil nu a difuzat acest cântec între anii 1982 și 1984. Într-un interviu acordat Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), Baskerville a declarat că deține 10.000 de discuri. El afirmă că a fost vorba de o înregistrare demo care a fost ascultată o dată de un prezentator de la postul de radio NDR și apoi aruncată.
Pe lângă încercarea nereușită de a atribui cântecul unui album existent sau unui single lansat de o anumită trupă, s-au făcut încercări de a atribui cântecul unor trupe sau artiști a căror voce, în special pe melodiile publicate, a atras atenția datorită asemănărilor cu Like the Wind. Trupa post-punk engleză The Sinking Ships, adusă astfel în discuție prin intermediul single-ului lor din 1980, Strangers, nu a dus în cele din urmă la nicio soluție, datorită informațiilor furnizate de membrul ei de atunci, Terry Welbourn, conform cărora cântecul nu provine de la The Sinking Ships.
În prezent, două persoane diferite susțin că au fost implicate în crearea melodiei. Pe de o parte un oarecare Billy Knight (nume de scenă) din trupa grecească Statues in Motion, pe de altă parte vienezul Ronald Iraschek (cunoscut, printre altele, sub numele de Ronnie Urini sau Ronnie Rocket), care, potrivit Wikipedia „[…] a creat un mit în jurul personajului său prin amestecul indisolubil de adevăr și ficțiune” și care susține că a scris cântecul împreună cu Christian Brandl în 1983. Trupa 1zu1, care este prietenă cu Iraschek, a publicat pe YouTube o versiune a cântecului cu versurile în limba germană, care ar fi fost scrise în anii 1980, completate sub videoclip de presupusele versuri originale în limba engleză. Acest text în engleză nu corespunde pe alocuri cu textul auzit, versiunea germană nu se potrivește uneori cu metrica din cântec.
Potrivit lui Billy Knight (nume real: Vasilis Paleokostas), Like the Wind este un cântec înregistrat în 1982 de trupa grecească new wave/synthpop Statues in Motion, care, din motive de producție, nu a ajuns pe albumul cu același nume lansat în 1983. A fost cântat de Alvin Dean (numele real: Giorgios/George Dalambira[29]), prin a cărui ședere la Berlin, după destrămarea trupei, să se fi facută posibilă difuzarea piesei la postul de radio german.
O altă abordare este teoria prezentată online de Armin Linder la 26 martie 2021, potrivit căreia cei doi muzicieni austrieci Ronnie Urini și Christian Brandl au compus cântecul în versiune germană și engleză la sfârșitul lunii decembrie 1983. Urini ar fi fost toboșarul, iar Brandl interpretul melodiei. Potrivit lui Urini, cântecul a ajuns la radio ca un mixaj demo. Planurile pentru un aranjament extins, final, presupuneau ca secțiunea instrumentală de mijloc a cântecului să fie folosită pentru un solo de saxofon de către Heinz Hochrainer. Drept dovadă, Ronnie Urini deține o hârtie găsită în pivnița casei, pe care sunt scrise în germană versurile cântecului. Între timp, Urini a înregistrat cântecul la omologul austriac al GEMA, AKM (număr 25044186). Trupa austriacă 1zu1, formată din Gudrun Rubini și St. Ananas (alias Fritz Weisman), care sunt prieteni cu Ronnie Urini conform propriilor declarații, a publicat pe YouTube, la 24 martie 2021, o versiune cover a cântecului cu versurile germane inedite. Compozitorii sunt Ronnie Rocket (alias Ronnie Urini) și Christian Brandl, iar anul de creație este 1983.
Interesant este faptul că în ambele cazuri atat cântărețul respectiv al înregistrării originale nu poate fi întrebat, deoarece nu mai este în viață (Christian Brandl) sau a dispărut (Alvin Dean). Atât Ronald Irascheck, cât și Billy Knight au declarat inițial că nu cunoșteau cântecul, după care au revenit asupra declarațiilor. Și în ambele cazuri, în afară de afirmații, nu există înregistrări existente pe vinil sau pe bandă, sau orice alte dovezi clare care ar putea dovedi drepturile legale asupra cântecului.
Recent, teoria drepturilor legale asupra cântecului culminează cu o nouă mărturisire a utilizatorului YouTube MTV’s Sanctuary la videoclipul lui 1zu1: melodia a fost înregistrată de acesta împreună cu trupa sa Jezebel And The Martyrs la Hamburg în 1984, pentru a promova un album planificat, dar care în cele din urmă a rămas neterminat.
În cazul în care piesa ar fi identificată la un moment dat, suporturile sonore corespunzătoare – dacă există – ar putea ajunge la prețuri enorme pe saituri precum discogs sau ebay. Există o singură șansă de a rezolva vreodată misterul: propagarea pe toate canalele media, oficiale și online, până ce autorii își vor revendica cântecul. Este fascinantă amploarea pe care a luat-o căutarea acestei melodii și de cât de mulți oameni investesc timp și energie pentru a răspunde la ceea ce este, de fapt, o întrebare foarte simplă: cine interpretează acest cântec?
Like The Wind
Like the wind
You came here running
Take the consequence of leavin’
There’s no space
There’s no tomorrow
There’s no sent communications
Check it in, check it out
Or the sun will never shine
They’re a long way away
In the subways of your mind
Like the wind
You’re gonna suffer
Let a smile be your companion
There’s no place
And there’s no sorrow
Hear the young and restless dreaming
Check it in, check it out
Or the sun will never shine
They’re a long way away
In the subways of your mind
Check it in, check it out
It’s the summer blues
Tear it in, tear it out
It’s the real excuse
Ca vântul
Ca vântul…ai venit alergând
Asumă-ți urmările despărțirii.
Nu există loc, nu există viitor,
Nu există mesaje trimise.
Revino-ți, fii atent…
Sau soarele nu va străluci niciodată
Sunt la mare distanță
În subteranele minții tale.
Ca vântul…vei suferi
Zâmbetul să-ți țină de urât.
Nu există niciun loc și nu există suferință,
Ascultă-i pe cei tineri și neliniștiți cum visează!
Revino-ți, fii atent…
Sau soarele nu va străluci niciodată.
Sunt la mare distanță
În subteranele minții tale.
Revino-ți, fii atent…
E melancolia verii.
Plânge, exteriorizează,
E adevărata justificare.