Ștefana Totorcea, Basilica.ro
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, și acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei, participă sâmbătă, 9 septembrie, la o manifestare organizată în cadrul Anului cultural „Dimitrie Cantemir”, dedicată marelui cărturar român.
Manifestarea, menită să celebreze figura marelui erudit de faimă europeană, va debuta cu mesajele instituționale din partea organizatorilor: Mons. Francesco Braschi, vice-prefect, Veneranda Biblioteca Ambrosiana; P.S. Siluan, Episcop, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; dr. Violeta Popescu – Centrul Cultural Italo–Român din Milano.
În cadrul simpozionului dedicat marelui cărturar și moderat de prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, vor susține comunicări:
- prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Între real și ideal. Dimitrie Cantemir despre rolul românilor în Europa”;
- univ. dr. Cesare Alzati, membru de onoare al Academiei Române: „În inima Europei: orizonturile culturale ale spațiului românesc între secolele XVII și XVIII în scrierile domnului Moldovei, Dimitrie Cantemir”;
- Ida Garzonio, vicepreședinte Nuova Polifonica Ambrosiana din Milano: „Dimitrie Cantemir, geniu creator: umanist, istoric, «muzicolog», muzician”;
- Traian Valdman: „Mărturii despre momentul inaugurării statuii lui Dimitrie Cantemir în grădina «Marilor Spirite» a Bibliotecii Ambrosiana”.
Cu această ocazie, Biblioteca Ambrosiana va expune opera lui Dimitrie Cantemir: Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman, versiunea în limba franceză [Histoire de l’empire Othoman, où se voyent les causes de son agrandissement et de sa décadence, Paris, 1743] aflată în arhiva fondului documentar.
Este prima lucrare monumentală care analizează aspectele legate de dezvoltarea politică și militară a Porții Otomane, o analiză critică a istoriei turco-osmane de la începuturi până în secolul al XVIII-lea.
La finele manifestării culturale, în grădina interioară a Bibliotecii Ambrosiana (Il cortile degli Spiriti Magni), proiectată de prefectul Giovanni Galbiati în 1932, va avea loc o scurtă ceremonie religioasă oficiată de Episcopul Ortodox Român Siluan al Italiei, împreună cu un grup de preoți, urmată de depunerea de coroane și jerbe.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Italo–Român, Biblioteca Ambrosiana din Milano și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Italia.
Statuia de bronz a cărturarului din curtea interioară a Bibliotecii Ambrosiana este realizată de artistul Ion Irimescu (1903–2005).
Domnitor al Țării Moldovei, filosof, umanist, istoric și compozitor, Dimitrie Cantemir a adus valoroase contribuții în domeniul istoriei, filosofiei, geografiei și muzicii. A fost primul membru român al Academiei de la Berlin. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la nașterea marelui cărturar.
Unde: Biblioteca Ambrosiana din Milano (Piața Pio XI nr. 2)
Când: 9 septembrie 2023, ora 10:00
Sursa foto: ICR.ro
Ștefana Totorcea, Basilica.ro