Dida Drăgan: “Sunt cât se poate de ortodoxă!”

Dida Drăgan
Dida Drăgan

Dida Drăgan (76 de ani), poate cea mai bună, flexibilă și înflăcărată voce feminină din România tuturor timpurilor, desăvârșită atât în genurile pop și rock, cât și în folk și doină, nu se înclină spre credințe religioase ce sunt străine de cea pe care a mărturisit-o geniul național și universal Mihai Eminescu.

Dida Drăgan cunoaște diferența dintre Dumnezeu Cel viu și dumnezeii închipuiți, ca una ce a văzut, în abundenta sa activitate artistică și în călătoriile din lumea întreagă, că nicio altă religie nu are înțelegerea deplină a sensului vieții și îndumnezeirii prin har, chiar dacă multe mișcări “creștine” și new age din ultimele secole s-au format prin împrumutarea unor valori, concepte și învățături revelate în Biserica Ortodoxă.

În ultimii ani, dar și recent, în anumite publicații mondene, care nu verifică informațiile întotdeauna, au apărut articole în care se vorbește despre faptul că Dida s-ar fi “pocăit”, că ar fi trecut la o anumită sectă, deși, în sensul real duhovnicesc, pocăința are cu totul alte însușiri, pe care Apostolii și Sfinții Părinți răsăriteni le-au evidențiat. Informațiile despre faptul că s-ar fi separat de Biserică, a declarat Dida, sunt false, întrucât artista, după cum se arată și în multe dintre interviurile sale, este rugătoare stăruitoare la Maica Domnului, pe care sectele nu o cinstesc și nu-i înțeleg importanța.

Dida recunoaște îndumnezeirea Fecioarei Maria, ca Născătoare de Dumnezeu și Împărăteasă a Cerului și a Pământului, despre care s-a vorbit cu sute de ani înainte de nașterea ei, fiind grabnică ajutătoare în rugăciunile creștinilor ortodocși. Când cineva o abordează cu apelativul “doamnă”, Dida cere să i se spună doar pe nume, pentru că “Doamnă” e doar Maica Domnului.

Grigore Vieru spunea că “exigențele ei față de versuri, nu numai față de muzică, denotă o in­teligență și un rafinament care nu admit diletantismul și compromi­sul”, iar aceastea sunt valabile, în ceea ce o privește pe Dida, și în domeniul credinței, ca bază și izvor al sensului ei artistic, păstrând credința strămoșească pentru care cerul este plin de sfinți mărturisitori.

Credința în Dumnezeu este cea mai importantă”, spune Dida. Aceasta adaugă aceea că nu a trecut la sectanți și clarifică: “… sunt cât se poate de ortodoxă! Dar, asta nu înseamnă că nu îi respect pe alții, care au ales altfel…” – a declarat Dida pentru Regal Literar.

One thought on “Dida Drăgan: “Sunt cât se poate de ortodoxă!”

  1. Personajul carismatic si charismatic al muzicii romanesti, Dida Dragan, plina de energie si har, reuseste sa impresioneze audientele din tara si din afara ei prin muzica sa ce reprezinta valori profund religioase, precum si prin credinta ce se aude si in glasul ei atat de special. Despre Dida putem spune ca ea propune o alta perspectiva asupra credintei si a vocatiei sale artistice atat de infloritoare. Cu fiecare activistsata, cantec sau interpretare, Dida reuseste sa arate ca trairea unei adevarate credinte crestine nu are nevoie sa se raceasca in cautarea de „implusuri” new-age sau a unei „iluminari” occultiste, ci trebuie sa fie o traire asumata si fara compromisuri in Ortodoxia cea Mantuitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *