Filme noi – buletin informativ pentru întreprinderile cinematografice județene (nr. 6, iunie 1981, pp. 18-19)
MAREA BAIE NOCTURNĂ
(Goliamoto noschtno kapane)
producție a studiourilor bulgare 1980 ecran normal, color, 16 acte
scenariul: Hristo Ganev
regia: Binka Jeliazkova
imaginea: Plamen Wagenstein
muzica: Simeon Pironkov
cu: Malgorzata Braunek (Jana), Iozas Budraitis (Willy), Venceslav Bojinov, Ianina Kașeva (Ninelle), Nikolai Sozirov (Sava), Tania Șahova (Lola), Ilia Karaivanov (Ivan), Luben Ciatalov (Stoian), Ivan Kondov (Kolio Kolev), Krasimir Mașev (Boreto).
O meditație asupra sensului vieții, a valorilor autentice, a problemelor de etică și conștiință cu care este confruntat tineretul din zilele noastre.
Analizînd legăturile dintre tinerii unui grup care-și petrece vacanța la malul mării, autorii revelă caracterul lor fortuit, efemer, subliniază că singurul lor punct comun este tendința spre o viață ușoară, spre un limbaj și maniere extravagante, care lasă să transpară goliciunea sufletească, absența unor sentimente adevărate. Preocupați să gonească plictisul din viața lor, ei se hotărăsc să joace un vechi joc trac constînd dintr-un simulacru de spînzurătoare, o glumă care se poate ușor întoarce în tragic, ceea ce se și întîmplă cu unul din ei. Moartea tînărului, victimă a inconștienței celorlalți, devine piatra de încercare a naturii fiecăruia dintre ei, a simțului moral, a sensului responsabilității fiecăruia, reliefînd slăbiciunea lor în fața unor situații care cer participare la durerea altuia.
Eroina principală este Ninelle, o tînără cu o fire mai retrasă, interiorizată. Sentimentele pe care începuse să le nutrească pentru cel ce devine victima jocului se frîng înainte de a se împlini. Sub șocul tragicului accident, Ninelle se duce să-l întîlnească pe Sava în orășelul lui natal. Ea trebuie să aleagă: va rămîne alături de Sava, care o iubește dar care trebuie să-și întrerupă temporar studiile și să-și caute o slujbă pentru a-și putea îngriji mama grav bolnavă, sau se va întoarce la Sofia și își va relua viața de confort, dar lipsită de căldură umană.
Spre deosebire de ceilalți tineri din grup a căror existență este o continuă aspirație spre prosperitate materială, Sava pune pe primul plan afecțiunea, simțul datoriei, adevăratele valori umane. El este singurul care a știut să-și păstreze capacitatea de a iubi, de a fi credincios mamei sale, orășelului natal, idealurilor lui, singurul animal de sentimente profunde. Nehotărîtă, Ninelle nu poate răspunde însă afecțiunii lui Sava. Urcînd pe stîncile care domină orășelul, ea se oprește o clipă și, sub imperiul emoțiilor din ultimele zile, izbucnește în plîns.
Filmografie
Binka Jeliazkova: Am fost tineri; Ultimele lor cuvinte.
Malgorzata Braunek: Viața lui Matheus; Nisipuri mișcătoare; Săritura; Vînătoarea de muște; Lokis; Potopul; Pictorul Jörg Ratgeb.
Iozas Budraitis: Colonia Lanfieri; Regele Lear; Vara bărbaților; Căpitanul negru; Blocada; Aripi frînte; Sezonul de catifea.
Tania Șadova: Reconstituirea.
Ivan Kondov: Dincolo de orizont; Pînă la oraș nu e departe; Întoarce-te; Vară tîrzie; Mărturia; Afecțiune; Y-17 acționează; Amendament la legea siguranței statului; Bariera.
****
„Marea baie noctună“ – Al. Covaci (Drumul socialismului, 21 martie 1982, p. 3)
Binka Jeliazkova, autoarea filmelor „Am fost tineri“ și „Ultimele lor cuvinte“ urmărește cartografierea tînărului contingent. „Marea baie noctună“ este o nouă dovadă în acest sens. Un foarte bun film, curajos, sincer, complex în conținut, dar de o covîrșitoare simplitate în expresie.
Tema filmului este raportul dinre tînăra generație și sistemul valorilor, propriu contemporaneității noastre. Acest raport, cum demonstrează analitic, fin și nuanțat, filmul Binkăi Jeliazkova, este destul de complicat. Factologia vehiculează sensuri și semnificații grave. Un grup de tineri, care își petrece vacanța pe litoral, acuză – prin comportament, mentalități și atitudine față de viață – o gravă criză.
Binka Jeliazkova analizează cu competență și responsabilitate tocmai cauzele acestei crime. Ele trebuie căutate într-un sol special. Undeva s-a întîmplat o gravă eroare în pregătirea acestor tineri pentru viață. Altfel nu se poate explica vidul sufletesc, iresponsabilitatea personajelor. Derulînd zilele în vacanță, care se încheie cu un tragic accident, „Marea baie noctună“ pledează pentru aderența tinerilor la adevăratele valori, nu la cele perisabile. Cazul narat de filmul Binkăi Jeliazkova (excelent scenariul lui Hristo Ganev) constituie o regretabilă rătăcire. Ceea ce nu inseamnă – sugerează mesajul peliculei – că putem trece cu nepăsare pe lăngă el, invitînd la reflecție, filmul militează pentru amplificarea spiritului de responsabilitate colectivă, mai ales cînd este vorba de cei ce vor prelua ștafeta muncii.
****