Comedii de râs și de plâns la Sala Luceafărul din București

Sinopsis:

Situația din piesă e așa: o tânără studentă la Teatru trăiește o – cum altfel? – frumoasă poveste de dragoste cu profesorul ei, ocazie cu care se trezește cu două liniuțe la testul de sarcină. În tot acest timp, părinții fetei traversează o criză conjugală. Tatăl e încurcat cu o terță, care… în fine, e complicat, dar amuzant.

Actorii: în rolul tinerei studente, tânăra Diana Roman a avut o prestație matură. Fără reproș.

În rolul tatălui studentei, mereu tânărul Marius Manole, despre care ce să mai spui? Marius Manole e Marius Manole, și e de-ajuns asta. Transmite o energie bună de cum intră în scenă. Publicul o primește și i-o întoarce sporită. Marius Manole și publicul își dau, reciproc, binețe la fiecare replică. Pe scurt, el face ceea ce face orice actor mare, chiar și când rolurile nu sunt foarte solicitante.

În rolul mamei studentei, Medeea Marinescu. Joc elegant, ca de obicei, chiar dacă a avut de interpretat o scorpie cu foarte mari probleme emoționale.

Cea mai plăcută apariție a constituit-o însă, după umila părere a spectatorului care mă încăpățânez să rămân, Mirela Oprișor, în rolul amantei tatălui studentei. Prestație de mare clasă. Impecabilă.

Și mai este și Vlad Zamfirescu, actorul, distribuit de Vlad Zamfirescu, regizorul, în rolul profesorului de actorie. E greu, dacă nu imposibil, să aduci argumente că nu a fost cea mai bună alegere. A fost.

Așadar, doamnelor și domnilor, ne aflăm în prezența unui spectacol care nu va schimba lumea, în ciuda tonului moralizator, cam didactic, din final. Un spectacol care distrage de la realitatea imediată și ne lasă cu un zâmbet și, poate, câteva întrebări.

Pe scurt, în definitiv, o comedie adevărată.

 

Spetcacolul are la bază textul semnat de Alex Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, care este în același timp și actor, în rolul unui profesor care trăiește ca un donjuan în relația inedită cu studenta sa.  Comedia bine scrisă și regizată se joacă din 2017, cu premiera la TNB, cel mai adesea cu sala plină, iar începând din 2019 a ajuns şi pe scenele din Europa, cu supratitrare în limbile engleză, franceză și spaniolă. Spectacolul este o comedie lejeră, dar nu lipsită de acea savoare a prezentului și reușește pe toată durata să cucerească publicul, în ropote de aplauze de la început până la final. Actorii Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor, Marius Manole și Diana Roman sunt convingători și…comici în hainele personajelor lor.

În recentul spectacol aniversar, cel de șapte ani, de la Sala Luceafărul (1 martie 2024), sala a fost arhiplină, ceea ce nu a fost decât confirmarea valorii textului dramatic și prestației scenice. Replicile actorilor, tema contemporană a relațiilor dintre părinți și copiii lor, dintre studente și profesori, toate acestea s-au dovedit cuceritoare în fața unui public dornic să râdă, să se bucure, și nu în ultimul rând, să regăsească importanța comunicării în relațiile interumane. Acţiunea piesei se centrează pe două familii care aparent nu ar trebui să aibă nimic în comun. Maurice (Marius Manole), Margaret (Medeea Marinescu) şi fiica lor Adele (Diana Roman) se află în criză de…personalitate și iubire. Ajunşi în preajma vârstei de 40 de ani, cu o fiică de 20, cei doi părinţi sunt în impas matrimonial, în pragul divorțului. Când totul pare hotărât în acest sens, existenţa lor este radical schimbată la aflarea vestii că Adele, urmează să aibă un copil cu profesorul ei Vincent (Vlad Zamfirescu).

Treaba e serioasă” afirmă Monique (Mirela Oprişor), sora iubitului fiicei sale, cea care este catalizatorul acestui păienjeniș de relații și confuzii existențiale. Aceeași Mirela Oprișor este explozivă și genială în replicile sale care relativizează, în notă comică, toate reacțiile de isterie și gelozie din jur. Se confirmă astfel că actrița din Las Fierbinți este o veritabilă actriță de comedie. Și restul distibuției conține și oferă publicului energie „all inclusive„, pentru a face diferența dintre ideal și realitate, glumind și răzând de imperfecțiuni, și apoi făcând haz de necaz pentru un final….suprinzător.

Nu o să vă povestesc mai multe, o să vă spun doar că suntem o echipă, că suntem prieteni, că acest spectacol a fost gândit și scris pentru noi de un psiholog subtil, Alex Popa, că e regizat de unul dintre noi (Vlad Zamfirescu), că ne-a fost dor să îl jucăm pentru că ne-a fost dor să fim împreună pe scenă, să râdem și să vă facem să râdeți, să meditați și poate, la sfârșit să vă puneți o întrebare (ea e extrem de concretă, și se găsește în finalul spectacolului).

Medeea Marinescu

 

Distribuție:
Medeea Marinescu (Margaret)
Marius Manole (Maurice)
Mirela Oprișor (Monique)
Vlad Zamfirescu (Vince)
Regia: Vlad Zamfirescu
Scenografia: Mădălina Marinescu.
****

Teatrul Independent Luceafărul pune în scenă cea de-a doua sa producție, spectacolul „Brainstorm”, o analiză unică asupra felului în care funcționează creierul adolescentului, a procesului prin care acesta se dezvoltă și determină comportamentul acestora. Spectacolul este un “jurnal” universal al adolescentului care surprinde atât adrenalina, emoțiile, curiozitățile, ambițiile si distracția specifice vârstei, cât si nesiguranțele, reținerile, izbucnirile și dezamăgirile pe care le simte un adolescent.

 

SINOPSIS:

În creierul unui adolescent există 86 de miliarde de neuroni care formează o serie de conexiuni și provoacă cele mai efervescente schimbări din viața lui. 11 adolescenți se luptă cu haosul din mintea lor, cu dezordinea din dormitoarele lor și cu relația lor cu părinții. 11 experiențe personale sunt împărtășite publicului, având un singur punct comun: frustrarea de a nu fi înțeleși de cei din jur.

Cine suntem? Încotro ne Îndreptăm? De ce nu mă iubești? În contextul unui viitor incert, spectacolul Brainstorm ne invită la dialog, la arta conversației, a reconcilierii, care să permite reluarea dialogului dintre generații. Brainstorm este o piesă de teatru de excepție care își propune să descrie viața a zece adolescenți și a părinților lor, explicând prin intervenții teoretice sau științifice modul în care sunt percepuți tinerii de societate și familie. Acest spectacol extrem de profund și instructiv reușește să-i pună pe spectatori în fața unei realități pe care adesea o ignoră: problemele tinerilor din zilelor noastre care caută să se descopere pe sine, să evolueze personal și să reia legătura de comunicare cu proprii părinți.

Procesul de creație al piesei nu este ficțional, ci transmite mesajul într-o modalitate captivantă, care explorează complexitatea minții unor adolescenți și creativitatea lor inepuizabilă, într-un mod inovator. Spectacolul este, de fapt, denumirea proiectului omonim scris de Ned Glasier, Emily Lim și Company Three. Conform misiunii sale explicite, Asociația Culturală “Acting Up”, înființată în anul 2016 de către George Lepădatu, Diana Mănăilă și avocat Adriana Petroșel, și-a propus consolidarea unei echipe de creație profesioniste, în vederea producerii și realizării de spectacole bazate pe dramaturgia contemporană universală. Scopul educativ și publicul targetat: formarea creativă, culturală și psiho-emoțională a adolescenților cu ajutorul educației prin teatru. Acesta are la bază un subiect de mare interes, atât pentru echipa spectacolului, cât și pentru public: viața și evoluția adolescenților în orice tip de societate. Cu siguranță, nucleul spectacolului îl reprezintă distribuția vie, dinamică și inteligentă. Toți tinerii actori își organizează interpretarea sub forma unor monologuri continue, cu sensuri și mesaje adresate ca niște scrisori vorbite.

Povestea conflictelor și căutărilor lor se desfășoară într-o serie de scenete antologice care dezvăluie gândurile, visele și emoțiile unui grup de tineri, care devin, prin brainstorming, părinții cu care își doresc să se întâlnească. Într-o incursiune captivantă în lumea interioară, piesa aduce în prim-plan conexiunile și conflictul dintre gânduri și acțiuni, dintre cuvintele care dor și cele care pot alina. Straturile narative ale piesei sunt complexe și emoționează până la lacrimi pe toți cei din sală. De neuitat ultimele treizeci de minute ale piesei, care sunt centrate pe strigătele tinerilor de a fi înțeleși și iubiți de „mama” și „tata”. O liniște prelungă care s-a transformat în lacrimi.

Brainstorm este, fără îndoială, un spectacol de teatru ce merită văzut și revăzut, ca o formă de a râde și plânge în scop terapeutic! Brainstorm dezvăluie felul în care moștenirea genetică influențează încrederea în fiecare și importanța de a avea toate abilitățile sociale într-o lume mai bună. Emoționant și autentic, vizionar și construit ca o psihodramă, spectacolul arată, de asemenea, valoarea cathartică a teatrului și a actorilor în relație cu spectatorii.

Brainstorm este un spectacol pentru toate categoriile de vârstă. Vorbește despre potențiale neînțelegeri cu privire la aspectul transgenerațional. Te îndeamnă la introspecție, iar pentru că soluții sunt la tot pasul, ele trebuie doar aplicate. Nu există momentul perfect pentru acest lucru, trebuie doar să ai curajul să vorbești. Adolescenții nu sunt «niște adulți de foarte slabă calitate», iar prin acest spectacol am încercat să pun în lumină faptul că tinerii au nevoie de un ghid, au nevoie de înțelegere, de sprijin și, mai ales, de sfaturi.

Adolescența poate fi cea mai frumoasă perioadă, pentru că totul începe să prindă contur, ca, mai apoi, forma să devină o operă cât mai în detaliu sculptată și să dăinuie în timp. Prin acest spectacol, și adultul poate repera perioada lui de adolescență și, cu siguranță, se va gândi la soluții pentru adolescentul de lângă el. Este un spectacol care se adresează întregii familii și fiecare membru se poate regăsi sau rememora momente plăcute din viața sa, pe care poate le-a uitat.” – George Lepădatu, regizor

 

Distribuție:
Andrei Barbu, Eduard Chimac / Sven Răducanu, Vlad Lință, Lorena Luchian, David Mandache, Diana Mănăilă, Daria Pentelie, Yasmin Petroșanu, Vladimir Purdel, Jawad Shahbazimoghadam, Daniel Stănciucu
Regie & Light Design: George Lepădatu
Scenografia: Arh. Ana-Măria Mănăilă
Coregrafia: David Mandache
Sound Design: Daniel Stănciucu
Asistent regie: Diana Mănăilă
Grafica: Eugen Munteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *