Filmul documentar „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu, a înregistrat o nouă proiecție internațională. După Londra, Paris și Villeneuve-Loubet, a venit rândul capitalei Portugaliei să găzduiască proiecția documentarului românesc care vorbește despre istoria încoronărilor în țările române. Evenimentul a avut loc chiar cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor, una dintre cele mai importante zile ale Portugaliei.
Cu acest prilej, sala Institutului Cultural Român din Lisabona a devenit neîncăpătoare. Zeci de români, dar și portughezi, francezi și englezi au umplut sala cu aproape jumătate de oră înainte de începerea evenimentului, motiv pentru care gazdele s-au văzut nevoite să suplimenteze cu cel puțin trei rânduri de scaune pentru oamenii veniți și de la 30 de kilometri depărtare, din Cascais sau Ericeira, dornici să afle informații despre istoria Coroanei Române.
În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul domnii Dinu Gîndu, directorul Institutului Cultural Român din Lisabona, care a prezentat mesajul de bun-venit, și Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, care a subliniat rolul și importanța istoriei într-o lume globalizată. Acesta a făcut o scurtă prezentare a felului în care România s-a conectat, prin intermediul figurilor noastre monarhice, cu cele mai importante case regale ale Europei. Domnia Sa a amintit și de legăturile dintre România și Portugalia, prin descendența portugheză a Regelui Ferdinand cel Loial.
Ferdinand Victor Albert Mainrad, prinț de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut la 24 august 1865, fiind al doilea fiu al prințului Leopold și al infantei Antónia a Portugaliei, prințesă a casei de Braganza-Saxa-Coburg-Gotha, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei și a regelui consort Ferdinand al II-lea al Portugaliei.
La evenimentul găzduit de către Institutul Cultural Român, situat în cel mai cunoscut cartier din Lisabona – Alfama –, a cărui istorie coboară până în perioada romană, a participat și domnul Mircea Iliescu, Însărcinat cu afaceri a.i. al României în Portugalia.
Oficialul român, care s-a adresat în engleză, a arătat că proiecția filmului a avut loc în contextul în care Portugalia sărbătorea în chiar acea zi împlinirea a 50 de ani de la Revoluţia Garoafelor (Revolução dos Cravos).
La rândul său, regizorul filmului, jurnalistul George Grigoriu, a amintit de legăturile prin latinitate dintre cele două țări aflate la extremitățile Europei, precizând că filmul „Coroana României” nu putea lipsi tocmai din orașul străjuit de celebra statuie intitulată în mod sugestiv „Cristo Rey”.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, ce a durat aproximativ o oră, fiind răsplătit cu minute bune de aplauze.
Filmul „Coroana României” a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră internațională la Londra și în premieră națională la Ateneul Român și la Palatul Regal. Filmul a fost proiectat si la Centrul Cultural Escoffier, în Villeneuve-Loubet, Franța, la Festivalul de film românesc din cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Cultural „Ro-Mania”, organizat de Consulatul General Onorific al României de la Nisa.
Documentarul are două părți, însumând 110 minute:
Prima parte își propune să ofere perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922.
Partea a doua prezintă detalii semnificative despre actul încoronării: povestea coroanelor și a mantiilor regale, a sceptrului, dar și a Catedralei de la Alba Iulia, în care au fost încoronați suveranii României Întregite, Ferdinand și Maria, precum si intrigile interne si externe cu privire la acest moment istoric. De asemenea, filmul urmărește să prezinte felul în care, prin încoronare, România s-a racordat la marile familii regale europene.