Seară Regală în fosta capitală a Regatului: peste 800 de persoane, la fllmul „Coroana României”

Seară Regală în fosta capitală a Regatului: peste 800 de persoane, la fllmul „Coroana României”

Gală culturală regală în fosta capitală a Regatului României. Peste 800 de persoane au participat la proiecția filmului documentar „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu, proiecție ce a avut loc în sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu ocazia Zilei Europei, a Îndependenței României și a Regalității. Cu acest prilej, a fost expsusă coroana de oțel a României, purtată atât de către Regele Carol I, cât și de Ferdinand I Întregitorul. Coroana face parte din colecțiile Muzeului Național Peleș si a fost adusă la Iași pentru acest eveniment în condiții speciale de securitate.

În deschiderea galei, primarul Iașiului, Mihai Chirică, a salutat prezența filmului documentar „Coroana României” în orașul care a fost  capitala Regatului României între 1916 și 1918.  La rândul său, doamna Aurica Ichim, coordonatorul Muzeului Unirii din Iași, a vorbit despre semnificația acestui moment istoric, pe care l-a numit un „adevărat regal cultural și european”, în care atât povestea coroanei, surprinsă în film, cât și coroana însăși s-au întors în vechea capitală a Regatului. „O spunem cu mândrie: multe dintre evenimentele istorice ale României au pornit de la Iași sau au fost plămădite aici. Acest film, care a fost deja lansat în marile capitale europene, nu putea să nu ajungă și în fosta noastră capitală a Regatului. De aici, îi dorim să facă înconjurul lumii și să spună tuturor că acest film a fost întâmpinat în Teatrul Național din Iași de însăși coroana regilor României”, a declarat directoarea Muzeului Unirii din Iași.

Același lucru l-a evidențiat și directorul castelului Peleș, domnul Narcis Dorin Ion, care a însoțit coroana Regelui Ferdinand la Iași. Domnia Sa a reamintit publicului despre momentul în care Familia Regală s-a retras la Iași în urmă cu un secol, în timpul Primului Război Mondial, în vreme ce Bucureștiul se afla sub ocupație germană.

„Nu puteam lipsi de la Iași, însă nici nu ne-am închipuit că vom avea o sală arhiplină. Faptul că, într-o lume în care cinematografia artistică deține monopolul, am reușit să umplem o sală cu o capacitate de peste 800 de locuri, cu un documentar de aproape două ore, spune totul despre publicul de aici. Ne bucurăm că am reușit să ajungem cu acest film în sufletele oamenilor. Este un vis devenit realitate”, a mărturisit George Grigoriu, regizorul filmului.

La gală au participat reprezentanți ai Armatei Române, ai Jandarmeriei, dar și elevi și studenți de la unitățile de învățământ din Iași. Evenimentul a înregistrat un adevărat record ca număr de participanți pentru un film documentar; peste 800 de peroane au umplut atât sala, cât și balcoanele Teatrului Național din Iași, clădire ce a jucat un rol important în istoria Regatului României.

„Într-o lume în care asistăm la o disoluție a conștiinței naționale, filmul Coroana României îți stârnește un puternic sentiment de mândrie națională. A fost într-adevăr un regal!”,  a mărturisit prof. Georgiana Corcaci.

„Un documentar ce trebuie văzut de fiecare dintre noi, pentru că, așa cum spunea Nicolae Iorga, «un popor ce nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete.» Proiecția ne reamintește că suntem un popor cu vechi tradiții, cu o istorie fabuloasă, care a fost mereu în strânsă legătură cu Biserica”, a declarat Raluca-Daria Lazăr.

„Este un film care mi-a pătruns în inimă din prima secundă. Mi-a transmis emoție și m-a conectat cu întreaga noastră istorie. Îl recomand tuturor. Avem nevoie de astfel de modele”, a spus Diana Morelli, fostă Miss România.

„Extraordinar film! M-a cucerit și din perspectiva detaliilor ce țin de uniforma mea, a Jandarmeriei Române, uniformă care a jucat un rol deosebit în istoria noastră. Este un film ce trebuie văzut”, a subliniat col. Cosmin-Florin Chesaru, inspector-șef în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

„Coroana României”, un documentar realizat de către jurnalistul George Grigoriu, vine să umple golul lăsat de cenzura comunistă și să ne reconecteze cu o parte esențială a trecutului nostru. Filmul ne vorbește în premieră despre istoria încoronărilor din țările române, fapt ce a culminat cu momentul de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Încoronările din trecutul României nu au fost doar ceremonii fastuoase, ci însăși esența independenței, expresia unui stat consolidat, cu tradiții puternice. Unul dintre cele mai captivante mistere pe care „Coroana României” le aduce în atenția publicului este „dispariția” coroanelor voievozilor și ale domnitorilor noștri.

Filmul documentar „Coroana României” urmează să fie difuzat săptămâna aceasta, cu sprijinul Departamentului Românilor de pretutindeni, în  cadrul unui turneu ce va cuprinde parohiile românești din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Filmul va ajunge la Roma, în Parohia „Nașterea Domnului”, la Florența, în Cinema Sala Esse, la Viareggio, în Chiesa Santa Rita da Cascia și la Camposampiero, la Teatrul Ferrari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *