Într-o atmosferă elegantă, ce a amintit mai degrabă de vremurile interbelice, a avut loc la InterContinental Athénée Palace proiecția filmului „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu. Timp de mai bine de trei ore, sala „Le Diplomate” a fost gazda celui de-al treilea eveniment de acest gen, realizat în București, după proiecțiile de la Ateneul Român și de la Palatul Regal.
Documentarul care vorbește în exclusivitate despre istoria încoronărilor din Țările Române a reunit personalități din toate mediile: academicieni, profesori, cineaști, avocați, oameni de afaceri, medici, politicieni și jurnaliști.
Surpriza serii a reprezentat-o prezența Principelui Nicolae, nepotul Regelui Mihai I al României, ultimul rege încoronat în țara noastră. Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills a fost vizibil impresionat de acest film, pe care l-a numit „o mărturie de excepție, un film despre oameni și valori”, un mijloc extraordinar de recuperare a unei istorii prea puțin cunoscute, mai ales de către generațiile tinere. În acest film, Principele și-a regăsit nu doar istoria strămoșilor săi, ci și pe cea a poporului român. Alteța Sa i-a felicitat pe producători, exprimându-și speranța că documentarul va fi vizionat de un număr cât mai mare de români, atât în țară, cât și în străinătate, mai ales în această perioadă, în care societatea românească se află într-o căutare de modele autentice.
„Un film care ne inspiră”
„Filmul are capacitatea de a inspira oamenii și de a-i motiva, de a le oferi o perspectivă de viitor, pornind de la un trecut glorios”, a mărturisit Alteța Sa. Născut și crescut în străinătate, Principele Nicolae a venit pentru prima dată în România în 1992, pe când avea doar șapte ani, cu ocazia primei vizite a bunicului său după exilul din 1948. Principele își amintește de acel episod ca fiind „un moment de neuitat din istoria țării noastre, foarte puternic și emoționant.”
Prezent și el la eveniment, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a mărturisit că „filmul este o mare realizare, un documentar extraordianar ce ar trebui vizionat de orice român care își iubește țara și care vrea și trebuie să-și cunoască istoria. Este un documentar ce nu trebuie ratat.”
„Sunt fericită că a apărut un astfel de film. Este un film frumos, sensibil, bogat, o adevărată bijuterie, o poveste despre istoria noastră, pe care în special tinerii ar trebui să o cunoască. Este un film despre istoria noastră și, în același timp, despre viitorul nostru”, a afirmat dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„O inimă care îi întruchipează pe toți românii”
„Am fost bucuroși să găzduim această minunată proiecție, care, pe lângă partea de cercetare, aduce multă emoție. Pe fundal, se aude la un moment dat o inimă; este inima care îi întruchipează pe toți românii ce pulsează la unison. Este un film pe care fiecare român ar trebui să-l vadă; în special copiii trebuie să-l urmărească, dacă ne dorim un viitor mai bun pentru ei”, a mărturisit Simona Constantinescu, CEO Ana Hotels.
„De ziua lui, ne-a făcut un cadou tuturor”
„Chiar azi, de ziua lui, în loc să-i facem noi un dar lui George, ne-a făcut el unu: un film documentar pe care fiecare român ar trebui să-l vadă, de aceea vă invit să nu-l ratați”, a afirmat regizorul Toma Enache, referindu-se la faptul că în chiar ziua proiecției, regizorul filmului, George Grigoriu a împlinit vârsta de 46 de ani.
„Simbolurile ne unesc, iar filmul Coroana României are această menire, motiv pentru care este atât de valoros, atât în țară, cât mai ales în străinătate, acolo unde avem deja a doua generație de români născuți în țări străine. Aceștia au nevoie să știe cine sunt, de unde vin și încotro merg. Este necesară cunoașterea istoriei, pentru a ne reconstrui ca națiune” a afirmat Radu Cosma, director în cadrul DRP.
„Avem nevoie de rădăcini. Spre rădăcini urci, nu cobori”
„Avem nevoie de rădăcini, iar, prin intermediul acestui film, George ne-a reamintit că spre rădăcini urci, nu cobori. Îl felicit pentru această misiune, iar pe voi vă invit să urcați în trecut, pentru că veți găsi multe răspunsuri acolo”, a spus Olivia Petre.
„Coroana României este un film absolut necesar pentru toți românii, pentru identitatea noastră, pentru valorile noastre. Eu vin din Moldova de Răsărit și am primit cu mare admirație acest film. Avem nevoie de astfel de modele, avem nevoie să ne cunoaștem istoria și domnitorii. Este un film care ne îndeamnă la trezirea conștiinței”, sunt cuvintele pline de emoție ale Iuliei Gorea Costin, diplomat și om politic din Republica Moldova.
„Un film care vorbește despre regalitatea ființei românești”
„Nu este un film documentar, este un film de refacere a identității românești, un film care vorbește despre regalitatea ființei românești. E un film necesar într-o Românie care trebuie să-și aducă aminte că provine dintr-un neam nobil și frumos”, a mărturisit actorul și regizorul Dan Puric.
„Este mai mult decât un film documentar. Această poveste a Coroanei noastre este una plină de emoție, deoarece reprezintă o parte neștiută a istoriei noastre, ce începe cu voievozii noștri și culminează cu perioada regală. Filmul este o filă de istorie neștiută de tineri. Ar trebui să reflectăm la trecutul mare pe care l-am avut și – de ce nu? –, să sperăm la un viitor glorios pe care îl putem construi în prezent”, a declarat avocatul Gabriela Savu.
„Este o capodoperă. L-am văzut de trei ori”
„Filmul este o capodoperă. L-am văzut de trei ori și mereu am descoperit lucruri noi, înțelesuri și valențe noi. L-aș putea vedea la infinit și tot nu m-aș plictisi”, a mărturisit soprana Elina Dincă Velica.
„Am descoperit lucruri pe care nu le știam, e un film frumos și sensibil ce trebuie văzut de cât mai multă lume. În plus, ar trebui să aibă o continuare, pentru a pune în valoare cât mai multe lucruri pe care nu le cunoaștem. Avem nevie de astfel de producții. Îl felicit pe George pentru această realizare”, a spus avocatul Raluca Curelea.
„Coroana României”, un documentar realizat de către jurnalistul George Grigoriu, vine să umple golul lăsat de cenzura comunistă și să ne reconecteze cu o parte esențială a trecutului nostru. Ea ne vorbește în premieră despre istoria încoronărilor din țările române, fapt ce a culminat cu momentul de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Încoronările din trecutul României nu au fost doar ceremonii fastuoase, ci însăși esența independenței, expresia unui stat consolidat, cu tradiții puternice. Unul dintre cele mai captivante mistere pe care „Coroana României” le aduce în atenția publicului este „dispariția” coroanelor voievozilor și domnitorilor noștri.
Filmul „Coroana României” nu ar fi fost posibil fără contribuția unor personalități marcante ale culturii românești. Documentarul a beneficiat de experiența și de cunoștințele membrilor Academiei Române, istorici, profesori și muzeografi. Plecarea dintre noi, chiar în timpul filmărilor, a unor figuri emblematice, precum academicienii Răzvan Theodorescu și Constantin Bălăceanu Stolnici, conferă documentarului și o valoare testamentară.
Un film cu valoare testamentară
Realizarea filmului „Coroana României” a fost un proces meticulos de documentare, care a durat patru ani. Echipa filmului a cercetat arhive, a studiat documente istorice și a căutat mărturii care să ofere o imagine completă și autentică a evenimentelor prezentate. Acest demers riguros dovedește că filmul nu doar că povestește istoria, ci o face cu acuratețe și cu respect față de adevăr.
Documentarul „Coroana României” este o invitație adresată fiecărui român de a redescoperi măreția și complexitatea istoriei naționale, dar și o carte de vizită pentru toți cei care doresc să cunoască România.
Filmul documentar „Coroana României” a avut avanpremiera la Paris și premiera internațională la Londra, în fața unor săli arhipline. A urmat apoi un turneu internațional ce a continuat cu Villeneuve-Loubet, Lisabona, Roma, Florența, Veneția, Milano și Torino, fiind vizionat în afara țării de peste 2.500 de români și străini. În țară, filmul a rulat la Arad, Baia Mare și Satu Mare. La Iași, oraș regal, filmul a fost proiectat la Teatrul „Vasile Alecsandri” în fața a peste 850 de persoane. La eveniment a fost expusă și coroana de oțel a Regilor României.
A fost o seara minunata cu persoane deosebite cu locatie superba si cu succesul meritat dupa o munca de 4 ani ! Si cred ca a fost unul din cadourile care ti la- i oferit singur primind recunostinta noastra a celor prezenti dat mai ales al stranepotului reginei care de acolo de unde este te iubeste ca nu ai uitat tot ce a facut ptr tara in care am avut norocul sa ne nastem si nu numai … ci ai scos la lumina ADEVARUL , ei !👑🥇⚜️🙏🎂🥂🎼Eu am stiut intotdeauna ca nu „Realitatea „este viitorul loc al tau 👏
Istoria a fost ținută sub preș.
Multumim, pentru acest documentar, pe care nu l am văzut, citesc părerile celor prezenți, doar de bine. Sper că îl putem vedea la cinema, sau o altă proiecție și pentru cei care își doresc să-l vadă. Mulțumesc,