Apetența pentru istoria națională, în cetatea Băniei, este una cât se poate de reală. Sala „Amza Pellea” a Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova a devenit neîncăpăatoare vineri seara, cu ocazia proiecției filmului „Coroana României”. Peste 600 de persoane au participat la vizionarea documentarului istoric realizat de către jurnalistul George Grigoriu. Capitala Olteniei s-a înscris astfel în topul orașelor cu cel mai numeros public, fiind depășită doar de proiecția de la Ateneul Român din București, unde s-au înregistrat 900 de persoane, cu ocazia lansarii, și de cea de la Iași, unde 850 de oameni au vizionat filmul, de Ziua Regalităţii.
Încă de la intrarea în teatru, spectatorii au avut ocazia să admire la propriu Coroana României, cel mai puternic simbol al monarhiei românești timp de 66 de ani, adusă special pentru acest eveniment de la Muzeul Național Peleș. Obiectul de mare preț a fost flancat pe toată durata evenimentului de către patru ofițeri din Regimentul de Gardă. Coroana și-a avut momentul de glorie cu ocazia Încoronării din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, în fața Catedralei Încoronării de la Alba Iulia.
Evenimentul a fost deschis de Filarmonica din Oltenia, condusă de către dirijorul Bogdan Radu Botezatu, care, încă de la intrarea în holul principal al teatrului, a surprins publicul prezent, cu un flash mob, interpretând „Oda Bucuriei”.
Un al doilea moment impresionant, realizat de către celebra filarmonică, l-a reprezentat interpretarea imnului regal, pe scena teatrului. Prezent la eveniment, directorul instituției, profesorul Alexandru Boureanu, a mărturisit că interpretarea acestui imn, prin sensibilitatea sa artistică, prin semnificația sa istorică, dar și prin rolul mobilizator, are menirea de a-i face pe tineri să se conecteze mai ușor la valorile trecutului și să-și cunoască mai bine istoria națională.
Tot cu acest prilej, publicul a putut admira, în holul teatrului, și o expoziție de obiecte regale, multe dintre ele fiind piese de patrimoniu, aduse special pentru acest eveniment de la Muzeul Național Peleș, dar și de la Casa de licitații „Historic”. Au fost expuse în premieră scrisori, fotografii, precum și obiecte ce au aparținut Familiei Regale.
Prezent la eveniment, celebrul neurochirurg, Alexadru-Vlad Ciurea a mărturisit ca filmul este o adevarată cometă a culturii romanesti, iar la Craiova l-a vizionat pentru a doua oară : «Prima oară l-am vizionat la Bucuresti, la Ateneul Român, unde a fost lansat in premieră, azi, aici, la Teatrul Marin Sorescu din Craiova m-am bucurat să-l revăd, alături de Coroana de Otel a Romaniei. Filmul este un simbol al Romaniei, al Romaniei Mari. In afară de partea istorică are șI o parte simbolică, parcurge toate etapele istorice pană la 1922, cand se incoronează România Mare. Acest film ni se adresează noua tuturor, este un film al trinității noastre : Valahia, Moldova si Transilvania. Sunt onorat că am revăzut acest film și il felicit pe George Grigoriu. Acest film va reprezenta o cometă, care ne va duce in ochii tuturor, acolo unde România merită să se afle »
« Filmul, pentru mine a fost o trezire a simturilor identitătii, este un film care te face să conștientizezi, extrem de profund, cine esti și de unde vii, intr-o poveste atat de frumos spusă de istorici fabuloși. Am trait o poveste pe care imi doresc s-o afle și alti oameni pentru că toti avem nevoie de aceasta lectie de istorie, spusă intr-un mod atat de frumos și atat de complet. A fost o bucurie, iar emotia de după vizionare pot spune ca nu se va pierde curand. Mi-aș dori să revad filmul, are o emotie unică » a declarat Elena Rusu, manager general adjunct al Teatrului Marin Sorescu.
La randul sau, regizorul filmului, George Grigoriu a multumit gazdelor si s-a declarat impresionat de atmosfera din cetatea Băniei, precizând că proiecția acestui film la Craiova nu este altceva decât un gest firesc de conectare cu istoria locului și, implicit, cu personalitatea marelui voievod Mihai Viteazul, care a deținut dregătoria de mare ban al Craiovei înainte să urce pe tron ca domnitor al Țărilor Române.
Săptămâna aceasta, filmul „Coroana României” va reprezenta țara noastră în Franța – în data de 4 octombrie, la Festivalul Internațional al Francofoniei de la Marsilia, alături de Elveția, Letonia, Brazilia, Spania și Senegal, iar apoi, în data de 6 octombrie, într-o seară de gală, va închide cea de-a șaisprezecea ediție a Festivalului „Săptămâna Filmului Românesc” de la Nisa. Acesta din urmă este cel mai important festival de film românesc din Uniunea Europenă, organizat de către Consulatul Onorific al României de la Nisa.