Festivalul internațional de film „Quo Vadis” (7-10 noiembrie 2024)

Festivalul internațional de film „Quo Vadis” de la Iași, ediția I, a oferit în perioada 7-10 noiembrie 2024 o gamă variată de filme, în număr de 37, cu tematică religioasă din diferite zone ale lumii, respectiv conferințe și dialoguri cu regizorii și cu invitații speciali. Festivalul a debutat joi, 7 noiembrie, la Ateneul Național din Iași cu o gală, în care invitații și cinefilii au vizionat câteva secvențe din lungmetrajele prezente în programul ediției și au luat parte la dezvelirea Trofeului „Quo Vadis”.

Printre filmele prezentate s-au numărat documentarul „Alaska sfântă”, în prezența regizorului Simon Scionka, „500” (regia: Bogdan Albu), „Slujba”, în prezența regizorului sârb Andrej Šepetkovsk, „O cruce în pustie. Sfânta Cuvioasă Parascheva”, regizat de Hadži-Aleksandar Đurović; „Darul lui Dumnezeu” (regia: Asel Juraeva), „Țipătul” (regia: Kenjebek Șaikakov –  Kazakhstan, 2023),  „Calea lui Lazăr” (regia: Ivan Jovic), „Rapsodul” (regia: Ernest Abdyzhaparov), „Drumul spre Rai”, în prezența regizorului kârgâz Bakytbek Mukul. De menționat, de asemenea, o serie de documentare marca Doxologia: „Un Sfânt al cuvintelor. Mitropolitul Dosoftei al Moldovei”, respectiv Trinitas TV: „Ierusalim”, docudramele „Sfântul Nicolae. Chipul blândeții”, „Martirul Unirii. Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia”, „Români în gulagul sovietic”.

Festivalul s-a axat pe medalioane retrospective și contemporane ale celor mai importanți regizori care au confirmat interesul pentru teme creștine: centenarul Sergey Parajanov (9 ianuarie 1924 – 20 iulie 1990) cu filmele de referință „Culoarea rodiei”, „Legenda Fortăreței Suram”, „Arabescuri pe o temă de Pirosmani”, „Hakob Hovnatanyan”, „Ashik-Kerib” (Menestrelul îndrăgostit); respectiv Tengiz Abuladze (31 ianuarie 1924 – 6 martie 1994), recunoscut pentru trilogia cinematografică „Ruga (1968), „Copacul dorințelor (1977), „Căința” (1984). Nicolae Mărgineanu a fost omagiat prin proiecția filmelor „Poarta Albă”, „Cardinalul”, „Undeva în Est”, „Fals tratat de mântuire a sufletului”, în prezența regizorului. Regizoare de teatru și scriitoare, Cristina Chirvasie a fost omagiată prin selecția documentarelor reprezentative având ca figuri centrale simboluri ale ortodoxiei din România: „Metanie dinaintea crucii”, „Lemnul viu”, „Toma Arnăuţoiu – aripa din stâncă”, „Omul care umblă cu scara”, „Cămașa de duminică, „Antidot la zadar, „In vivo.

Cele două proiecții-eveniment au fost „Viața Cuviosului Iosif Isihastul”, în regia lui Alexandros Foteinos și Yiannis Traganidas, produs de Mănăstirea Vatoped (Grecia, 2020), avându-l în rolul titular pe îndrăgitul actor convertit la ortodoxie Jonathan Jackson; „Un om al lui Dumnezeu. Sfântul Nectarie din Eghina”, (Grecia, 2021), “o reconstituire istorică de mare succes, semnată de actrița și regizoarea sârbă stabilită în America Yelena Popovic, de asemeni binecunoscută și îndrăgită de România, filmul avându-l în distribuție pe cunoscutul actor american Mickey Rourke”, conform prezentării de pe pagina online https://quo-vadis.ro/

Secțiunea dedicată conferințelor și meselor rotunde a fost cu adevărat unul dintre punctele centrale ale festivalului: conferința „Terapia sufletului” a Părintelui Stareț Efrem Vatopedinu, prilej cu care a avut loc lansarea volumului „Terapia sufletului. Din convorbirile Părintelui Stareț Efrem Vatopedinul cu psihologi, medici psihiatri și neurologi români”, publicat la Editura Doxologia. Conferința „Taina artei”, în prezența actorului Jonathan Jackson și preotului Răzvan Ionescu. În ultima zi de festival Starețul Efrem a susținut conferința „Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul, nădejde și putere în vremuri tulburi și neduhovnicești”, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

La Sala Iustin Moisescu (în incinta Ansamblului Mitropolitan din Iași) au avut loc Conferințele Quo Vadis cu principalii cercetători în domeniul telogiei aplicată în cinema: Milja Radovic (Austria, Universitatea din Viena, cercetător în teologie și cinematografie, istoric al artei, din Viena), Chris Vlahonasios (Australia, director al Byzanfest, din Melbourne), Gulbara Tolomushova ((Kîrgîzstan, istoric si critic de film din Kîrgîzstan). Un alt moment de interes științific a fost masa rotundă (cu public) Etica și Estetica în film, care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, unde au participat cineaști din Australia, Statele Unite ale Americii, Serbia, Austria, Kîrgîzstan și România. Tot în cadrul festivalului a avut loc la Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească – Vernisajul expoziției de fotografii Libertate, în prezența artistului fotograf Yuri Mechitov.

Ceremonia de final a festivalului a avut loc duminică seară în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Regizorii și cineaștii au primit premii și distincții din partea organizatorilor. Regizorii Nicolae Mărgineanu și Cristina Chirvasie, precum și directorul artistic al festivalului, conf. univ. Elena Dulgheru, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Trofeul Festivalului de film „Quo Vadis” a fost acordat, printre alții, Televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV și Doxologia Media.

Am selectat pentru „Quo Vadis” nu doar filme creștine, în special ortodoxe recente de mare succes internațional, precum și capodopere mărturisitoare ale marilor adevăruri de conștiință, născute din confruntarea totalitarismului cu vechile culturi creștin-răsăritene, ci și pelicule extraordinare, provenite din alte spații de civilizație și credință, în care sentimentul trăirii-împreună cu Dumnezeu nu a fost uitat, ci se cultivă și astăzi. Sunt filme – cele mai multe dintre ele, capodopere, cu un bogat palmares internațional – care constituie o hrană spirituală reală pentru omul contemporan, postmodern, secătuit sufletește de tehnologie și de spectrul multiplelor amenințări planetare.

Cred că „Quo Vadis” va aduce multă speranță, bucurie și idei constructive, adică va însămânța germenii Duhului Creator în sufletele noastre – cinefili și cineaști -, suflete atât de încercate tocmai în privința speranței, a bucuriei curate, a credinței în Dumnezeu și a comuniunii. De astfel de semințe avem nevoie, care să germineze spre râvnita Schimbare la Față a României și – de ce nu? -, a lumii.

(fragment din Mesajul Directorului artistic al Festivalului, Elena Dulgheru – critic de film, jurnalist, traducător. Conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, secția de Cinematografie, foto și media, România)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *