„Coroana României” la Palatul Urania, în inima Vienei : „Ne-a adus bucurie și mândrie”

„Coroana României” la Palatul Urania, Viena

Splendidă seară românească în inima Vienei, cu prilejul Zilei Naționale a României. În cadrul celebrului  Palat Urania, una dintre cele mai emblematice clădiri din capitala Austriei, a avut loc proiecția filmului documentar „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu. Evenimentul a adunat nu mai puțin de 250 de români, care au transformat sala clădirii ce datează din timpul împăratului Franz Joseph într-o mare tricoloră neîncăpătoare. Încă de la intrare, spectatorii au fost întâmpinați  cu mape și cu stegulețe și și-au făcut fotografii pentru a imortaliza momentul mult așteptat.

Invitata specială a serii a fost soprana Eliza Băleanu, care a și intonat Imnul Național, fiind acompaniată la unison de întreaga sală.

O „încoronare”, în inima unei capitale imperiale

„Acest eveniment înseamnă nu doar o mare bucurie personală, aceea de a reveni într-o comunitate românească cu oameni foarte dragi mie, o comunitate ce a făcut ca imaginea României să fie la fel de frumoasă precum albastrul de Voroneț, o adevărată carte de vizită, ci și o încununare a unui proiect care a început în luna mai cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și care a cuprins orașe mari din Europa, precum: Roma, Florența, Veneția, Milano, Torino și München.

Aici, la Viena –  secole la rând, capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, încoronăm și noi – metaforic vorbind – acest proiect românesc, care ne dorim să meargă mai departe în lumea mare, pentru a le spune tuturor povestea noastră, povestea formării României Mari, povestea Coroanei române. Vă mulțumesc!” a declarat regizorul filmului, jurnalistul George Grigoriu, în aplauzele mulțimii.

„Acest film ne-a adus bucurie și mândrie”

„Am fost onorată ca, de Ziua Națională, într-una dintre cele mai cunoscute clădiri ale Vienei, să cânt imnul țării mele, alături de o sală plină de români, în cadrul unui eveniment deosebit: proiecția filmului documentar «Coroana României». Acest film ne-a adus bucurie și mândrie și, în același timp, ne-a oferit prilejul să ducem mai departe, într-un mod frumos, istoria noastră minunată copiilor copiilor noștri. La mulți ani, dragi români de pretutindeni!” sunt cuvintele pline de emoție ale sopranei Eliza Băleanu.

„Un cadou extraordinar! Ne-am înrădăcinat în istorie”

O altă mare voce a liricii românești, care a venit la eveniment direct de pe o altă scenă a Vienei, a fost soprana Rodica Vica.

„În această zi specială, am avut parte de un cadou extraordinar, aici, la Viena, în Palatul Urania, o clădire istorică de altfel. Ei bine, astăzi ne-am bucurat nu doar de un film extraordinar, ci și de un adevărat manifest. Pentru noi, cei din diaspora – deși eu nu mă consider o româncă din diaspora, ci o româncă de pretutindeni –, a fost un manifest de bucurie ca George Grigoriu să ne aducă față în față cu istoria. Alături de istoria Austriei, istoria României, este o istorie reală, pe care, din păcate, nu toți o știm, deoarece am învățat-o deformat sau, mai bine spus, dezinformat.

Acest film ne-a făcut să înțelegem ce trecut frumos și profund avem. Prin intermediul acestei proiecții, ne-am înrădăcinat în istoria și în identitatea noastră, ne-am înțeles prezentul și ne-am luat porția de speranță pentru viitor” a declarat, la rândul său, marea soprană Rodica Vica.

„Este un film grandios de care copiii mei aveau nevoie”

Foarte mulți dintre cei prezenți au fost însoțiți de copii, „pentru a-și cunoaște istoria.” Este și cazul Tatianei Ciobotaru, mamă a trei copii, care a venit împreună cu întreaga familie să vadă filmul „Coroana României”.

„O splendidă seară românească aici, la mulți kilometri distanță de țară! Am asistat la un film care ne-a pătruns în inimă, un film de o sensibilitate, de o delicatețe și de o profunzime ieșite din comun. Am avut onoarea să văd acest film alături de cei trei copii ai mei și sunt absolut convinsă că, pentru ei, va fi un îndemn să trăiască și să iubească românește. Seara de astăzi ne-a dovedit că poți trăi și simți românește fără limite de timp și de spațiu. Este un film grandios de care aveam nevoie” a spus Tatiana Ciobotaru

Organizarea evenimentului a fost posibilă cu ajutorul Parohiei Sfântul Ștefan cel Mare din Viena și, în special, datorită efortului voluntar al doamnelor Diana Nițu, Teodora  Forßbohm–Corduneanu și Carmen Sereș.

„O realizare de excepție. Un film care ne ajută să devenim mai buni români”

„O realizare de excepție, un film minunat, proiectat la Viena, cu prilejul Zilei Marii Uniri. Le suntem foarte recunoscători tuturor celor care s-au implicat ca românii trăitori la Viena să vadă o parte din istoria țării noastre. Mulțumim Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a contribuit din punct de vedere financiar la realizarea acestui eveniment.

De asemenea, îi mulțumim domnului George Grigoriu, care s-a ostenit și a acceptat ca, în această zi, să fie difuzat filmul documentar la Viena. Le mulțumim românilor care au participat la eveniment în număr mare și tuturor celor care s-au implicat și au făcut posibil acest eveniment cultural-istoric.

Nădăjduim ca fiecare dintre noi să rămână cu o amintire frumoasă, iar, prin intermediul acestui film, să devenim mai buni români decât suntem acum” a mărturisit părintele Nuțu Emanuel, parohul Bisericii Sfântul Ștefan din Viena.

Un turneu european susținut de către DRP

Proiectul de promovarea a filmului documentar „Coroana României” a început în luna mai, anul acesta, și a cuprins un număr impresionant de orașe europene, dintre care amintim: Roma, Florența, Viarregio, Veneția, Camposampiero, Milano, Torino, München și Viena. Proiectul a fost susținut financiar de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și are drept scop promovarea culturii și a identității românești în diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *