Lansarea Acatistului simbolic al lui Mihai Eminescu | acad. Ioan-Aurel Pop: „Eminescu a fost și este adorat de mulți români ca un sfânt”

În „Anul Eminescu”, în cadrul  ediției a 47-a a Salonului Național „Mihai Eminescu” din 9 ianuarie, eveniment desfășurat sub egida Camerei Deputaților și organizat de Grupul Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu” al Societății Numismatice Române, Claudiu Dumitrache a lansat Acatistul simbolic al Geniului Național. 

Momentul a fost prezentat de poetul Nicolae-Florentin Streche, secretarul Societății Regal Literar, care a transmis și mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. La 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în mesajul adresat, acad. Ioan-Aurel Pop a evidențiat faptul că „aici avem de-a face cu un acatist simbolic, pe de o parte, iar pe de alta, Eminescu a fost și este adorat de mulți români ca un sfânt”.

Președintele Academiei Române a mai transmis că „Tânărul cu un talent așa de mare, Claudiu Dumitrache este un fin cunoscător al teologiei ortodoxe, al tipicului slujbelor și al vieții bisericești. În același timp, este un poet, dotat cu sensibilitate de poet și un admirator și diortositor al creației Eminescului. El explică tinerilor de vârsta lui opera fără egal a „băietului” care cutreieră păduri la Ipotești, adică face un fel de „îndreptări” spre cunoașterea mai aprofundată a poetului”.

„Acatistul”, a mai notat istoricul Ioan-Aurel Pop, „este o idee originală care se adaugă laudelor aduse autorului „Luceafărului”, cel care a incumbat toată cultura acestui popor, sublimând-o în „țeava subțire” a unui crin cu parfumuri amețitoare, cum ar fi spus George Călinescu. În „Acatist” se pomenesc cele sfinte, dar și „Junimea”, Berlinul, Vieru, Dabija, Maica Benedicta, Arghezi, monahul Nicolae, Șaguna, Bartolomeu Anania, Iorga, Enescu, Ziua Culturii Naționale etc.

Printre invitații speciali din cadrul evenimentului s-au numărat Excelența Sa, doamna Iuliana Gorea-Costin – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, actrița Claudia Motea, jurnalista Teodora Marin, conf. univ. dr. Cristiana Sima, Victoria Baltag (Ferreira) – regizoarea și producătoarea filmului „Experimentul Pitești”, eminescologul Nae Georgescu, prof. univ. dr. Maria Petrescu – președinele Asociației „Mihai Eminescu – Luceafărul”, jurnalista Raluca Găină, impresara Florența Marin, dar și alți oameni de cultură, actori, muzicieni și scriitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *