Romanul „Ancora” continuă acţiunea din „Toba”, fiind publicat tot sub formă de foileton în revista Regal Literar. Bogdan-Alexandru Hagiu reia personajele-cheie: Viviana Cerchez, Constantin Nenici, medic primar, psihiatru dar şi colonel la SRI, avocatul Mintenașu, profesorul, Liliana, soţia lui Mihai din Franţa cu fiica sa Alexandra, venită să se răzbune pe Viviana Cerchez, Grațiela Vizitiu, bolnavă de cancer, cu un nodul la sân, Cristina şi Sergiu, fiul ei care consuma droguri.
Autorul introduce un personaj nou, baba Maria, o vrăjitoare. Viviana Cerchez vine la Constantin Nenici, medic primar, psihiatru, arătându-i acestuia pe ambele coapse câte o echimoză lungă, de forma unui femur. Doctoriţa îi povesteşte psihiatrului că aceste semne i-au apărut după vizionarea unui documentar care prezenta un trib din Papua Noua Guinee sau de prin Polinezia ai cărei locuitori aveau pictate aceste femururi pe coapse. Noaptea avusese un coşmar în care-i apăruse doctorul Răducioiu, la moartea căruia contribuise, pe fundul oceanului ţinând în braţe o ancoră de lemn, sculptată în chip de zeu al răzbunării, cu brațele desfăcute, cu degetele alungite să se poată prinde de stâncile de pe fundul apei. În urma acestui vis îi apăruseră semnele ciudate pe coapse. Aflăm că atât toba, cât şi ancora se află în prezent la Muzeul de Istorie Naturală. Morţii care-şi pierduseră viaţa şi mâna dreaptă o chinuie în vis pe doctoriţa Cerchez cerându-şi mâinile înapoi. Maria, o cerșetoare cu care Viviana Cerchez se întâlnește la mormântul Elizei îi cere să fure toba și să i-o aducă pentru a o salva. Acţiunea se complică din ce în ce mai mult, se ţes tot felul de intrigi, comploturi şi toţi cei care au făcut rău în romanul precedent vor avea o moarte cumplită.
În romanul „Ancora” apare un personaj ciudat, motanul Jad care poate sa ghicească gândurile anumitor persoane. Amintind de zeiţa egipteană Bastet, protectoarea felinelor, Jad apare ca o mică zeitate, sporind misterul romanului. Acţiunea romanului se precipită, iar personajele sunt cuprinse într-un vârtej de intrigi şi comploturi. Cele două obiecte, toba şi ancora, capătă puteri misterioase, par să prindă viaţă devenind instrumente ale răzbunării victimilor din primul roman. În plină epocă modernă asistăm la mistere şi vrăjitorii specifice Evului Mediu. Romanul se termină în noaptea de revelion a anului 2023 având ca ultimă victimă pe profesor. Roman de ficţiune, îmbinând misterul cu magia, aventura şi suspansul, „Ancora” îşi ţine continuu cititorul într-o stare de tensiune, în așteptarea deznodământului.

- Născută pe 26 aprilie 1946, în oraşul Huşi, din Moldova.
- Studii : Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Limbi Străine.
- Profesoară de limba franceză.
- Activităţi literare – traduceri literare în limba franceză din : Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Mateiu Caragiale, Alexandru Macedonski, Marin Sorescu, Ana Blandiana, George Bacovia, Ion Minulescu, Ion Pillat, Grigore Vieru, Mircea Cărtărescu.
- Colaboratoare la revistele franceze de haiku : Ploc, Gong, 575.
- Mai multe antologii din ţară şi străinătate.
Autoarea volumului de haiku, « Zbor de ciocârlii », al volumului de poeme într-un vers « Pierderea de sine » şi al volumului de fotohaibun « Pânza lui Van Gogh ».