Adriana Apostol – „Fabuladia” sau fabule pentru cei mici și cei mari

Fabuladia (editura PIM, Iași, 2025) este primul volum dintr-un diptic sau trilogie care descrie un ținut fermecat unde fabulele prind viață, o lume construită pe reguli morale sau un loc unde poveștile se împletesc și se transformă în „contes morales„, amintind evident de Esop și La Fontaine. Această ambiguitate aparentă a titlului sporește farmecul și îl face atractiv pentru cititori de toate vârstele, mai ales pentru cei care iubesc literatura cu tâlc. Astfel, Fabuladia este un titlu care îmbină creativitatea cu sugestivitatea, o lectură captivantă într-o lume unde imaginația și înțelepciunea merg mână în mână. Ilustrațiile Georgianei Isabella Nistor redau, în mod armonios si luminos, în culori vii, Fabuladia bine rimată a Adrianei Apostol.

Fabuladia este o alegere puternică și evocatoare a unei atmosfere de îngemânare lirică, între poveste și fantezie. Prin construcția sa, titlul ineditului volum de fabule (gen atât de rar abordat de poeții contemporani!) este o combinație între „fabula” – un tip de povestire cu morală, populată adesea de personaje simbolice (precum animalele vorbitoare) – și un sufix ambivalent în semnificații – care se referă atât la numele și prenumele autoarei, cât și la un tărâm magic (-adia, asemănător cu nume de locuri fantastice, precum „Arcadia”). Acest titlu dinamic, cu un subtitlu care marchează perfect lumea aleasă de Adriana Apostol – un Ţinut ilar, deloc bizar -, creează un efect plăcut și invită cititorul să descopere o lume imaginară plină de învățăminte și aventuri din regnul animalelor.

Cele 12 fabule, „cu soț”, scrise de Adriana Apostol descriu fabula modernă, cu un mesaj puternic despre aroganță, putere și consecințele abuzului asupra celor firavi, neîndreptățiți. De pildă, elefantul este simbolul puterii brute, al orgoliului și al superiorității nejustificate, care profită de statura sa impunătoare pentru a intimida și subjuga celelalte animale, dovedind un comportament autoritar și lipsit de empatie. În schimb, furnica reprezintă inteligența, strategia și dreptatea. Deși mică și aparent lipsită de forță, ea demonstrează că istețimea poate învinge forța brută, iar cei disprețuiți pot răsturna balanța puterii.

În junglă, un elefant / Vrea să pară important. / Profitând de-a lui mărime, / Băga spaima în jivine. Le cerea, cu ton răstit, / Să i se-nchine negreşit. (…) L-a zărit dormind galant / Pe trufaşul elefant, / După prânz, ca un jupân, / Sub un cocotier bătrân / Şi-a decis să-l enerveze, / Trompa să îi exploreze. / Astfel, a intrat pe-o nară / Ciupindu-l cât să îl doară. (Elefantul și furnica)

De fiecare dată, deznodământul din fabule este ingenios si moral, echitabil. Morala este clar formulată la final, Adrian Apostol conservând regula clasică a fabulelor antice si clasice. În Țânțarul muzicant, mesajul poate fi aplicat nu doar în lumea artistică, ci în orice domeniu: dacă nu ai calitățile necesare, dar insiști să fii în centrul atenției, vei sfârși prin a fi ignorat sau chiar respins. Se evidențiază o lecție de viață valabilă atât în lumea animalelor, cât și în cea a oamenilor: aroganța și abuzul de putere pot duce la consecințe neprevăzute. Această fabulă este un exemplu reușit de satiră, în care personajul principal întruchipează vanitatea și autosuficiența. Cu un final ironic și o morală clară, Adriana Apostol transmite o lecție valoroasă într-o formă amuzantă și accesibilă.

Morala: Dacă n-ai deloc talent / Și ești și impertinent, / Riști să cânți cu sala goală, / Ori să fii strivit de-o coală.

Povestea din interiorul fiecărei fabule este ușor de urmărit, iar rima bine găsită, concentrată, are un aer jucăuș și plăcut lecturii. Versurile sunt ritmate, muzicale, ușor de memorat, ceea ce le face potrivite pentru copii și transmit o învățătură moralizatoare într-un mod plăcut. Cei mari pot descoperi în Fabuladia acea lume uitată dintr-un univers al copilăriei autentice, dar nu pot ignora tușa pe care Adrian Apostol o ofera în raport cu realitatile trăite de cei maturi.

În concluzie, Fabuladia Adrianei Apostol, aflată la primul volum din serie, transmite, cu optimism, o serie de lecții de viață despre echilibrul puterii și importanța respectului față de cei din jur. Printr-un limbaj accesibil și imagini expresive, Adriana Apostol reușește să creeze un text captivant, potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți, demonstrând că literatura moralizatoare poate fi și plină de farmec. Și, fără îndoială, cartea autoarei merită citită și aplaudată, pentru că astfel se reînvie fabula străveche, cu inteligență și stil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *