Veronica Gheorghe – „Vârstele poeziei”, recital de poezie și muzică (11 martie 2024, ora 19:30)

Muzica, poezia, teatrul au fost ,,piesele de rezistență”, în lumea asta trecătoare și nebună, care i-au ajutat pe oameni să rămână în viată, să-și dorească să trăiască și să-și transceadă rănile, încercările, neîmplinirile. Când muzica întâlnește cuvântul, poezia, se naște magia !

Actrița Veronica Gheorghe și violonistul Gabi Stănescu își propun să vă ofere o astfel de seară de magie.

 

Doamna literelor românești, doamna Zoe Dumitrescu Bușulenga, afirma în mod luminos menirea poeziei, valoarea sa terapeutică, profundă și salvatoare. Oare nu aceasta este și misiunea noastră în drumul spre iubire și evoluție? Iată cum se aude, ca un ecou, gândul așternut al doamnei Bușulenga în orizontul cultural:

,,Pentru mine, marea poezie a fost întotdeauna baia de frumusețe în care m-am cufundat când am avut nevoie de întrarea în altă dimensiune. Poezia ține, după părerea mea, de partea cea mai ascunsă, cea mai intimă a ființei noaste. Poezia echivalează aproape cu o rugăciune. În poezie te cufunzi pentru a te întoarce cu frumusețe în ființă. În rugăciune întri pentru a te integra absolutului.”

Masculin și feminin, Ying și Yang sau ,,balada pescărușilor albaștri” reprezintă destinul fiecăruia dintre noi, aici și dincolo de lumesc, privirea și sufletele îngemânate, armonia, fericirea în doi sunt, fără îndoială, jurăminte de credință într-o lume parcă prinsă în păienjenișul lungilor despărțiri. Iată ce afirma Mircea Eliade în acest sens:

,,Întotdeauna când iubim, concepem dragostea ca fiind singura sursă de fericire eternă. Sunt frecvente expresiile ,,te iubesc până la moarte, te voi iubi mereu”, dar trecerea timpului aduce cu sine o formă de cunoaștere care ne demonstrează că cele afirmate și crezute odată se spulberă încet, încet în timp. Apare o altă ,,dragoste eternă”, un alt ,,iubit veșnic”. Doar iubirea rămâne aceeași, iubirile se schimbă. Moarte și înviere!”

****

 

Data și locul: 11 martie 2024, Teatrul de Artă, București, ora 19.30

În program poezii de: Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu, George Țărnea, Jack Prevert, Ion Minulescu, Magda Isanoș, Felicia Marinca, A. Păunescu, împletite cu teme muzicale din Vivaldi, Love Story, Tomaso Albinoni, Ennio Moricone, Ciprian Porumbescu, John Williams.

Concept scenariu : Veronica Gheorghe.

Donație minimă sugerată pentru artiști: 50 RON

 

Veronica Gheorghe, actrița, este absolventă a Universității ,,Hyperion”, la clasa prof. Ion Cojar și Șt. Radof, și licențiată UNATC București. S-a făcut remarcată și cunoscută publicului larg prin intermediul rolurilor create în multele seriale TV, telenovele, filme și reclame TV de mare audiență, precum: ,,La bloc”, ,,Iubire ca-n filme”, ,,Numai iubirea”, ,,Războiul sexelor”, ,,Patima roșie” etc. A susținut diverse recitaluri de poezie, cu diferite teme, în București: la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Centrul European Cultural și de Tineret „Nicolae Bălcescu”, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” etc. Versatilitatea, disponibilitatea ludică, sensibilitatea și forța sunt atuurile ce o caracterizează pe actrița Veronica Gheorghe, care-și propune să vă aducă trăire și simțire prin intermediul versurilor alese.

Gabi Stănescu – pianist și violonist, este un muzician versatil care abordează cu ușurință atât muzica clasică, cât și pe cea de jazz sau pop. A concertat pe scene din țară și din Europa: Austria, Franța, Portugalia, Germania, Japonia etc. A colaborat cu artiști celebri ca Nigel Kennedy, Edwin Martin, Nicole Scherzinger, Leona Lewis, Damian Drăghici, Petrică Andrei. În prezent, pe lângă activitatea concertistică, își desfășoară activitatea didactică la Colegiul Național de Muzică George Enescu și Colegiul Național de Arte Dinu Lippati din București. În paralel, este colaborator al Teatrului Stela Popescu din Capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *